Τι New Year’s Resolutions θα έθετες για τη νέα χρονιά που έρχεται; Κι αν στο μυαλό σου έχεις πως η χρονιά που φεύγει σου δίδαξε ότι ο χρόνος υπάρχει μόνο για βραχυπρόθεσμους στόχους, εμείς θα σου λέγαμε πως ίσως ήταν η καλύτερη για να θέσεις στόχο κάτι διαφορετικό. Στο ίδιο πνεύμα πάντοτε αλλά με διαφορετικό μοτίβο.

Όπως εσύ, έτσι κι εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο, θέτουν στόχους και δρομολογούν μια σειρά από αποφάσεις για την Πρωτοχρονιά, ελπίζοντας να πυροδοτήσουν ορισμένες θετικές αλλαγές. Επαναλαμβανόμενα όνειρα που περιλαμβάνουν μια πιο υγιή ζωή, βελτίωση της φυσικής κατάστασης, τόνωση των οικονομικών και νέους δρόμους στην προσωπική κι επαγγελματική εξέλιξη.

 

 

Να οργανωθείς, να ξεκινήσεις ένα χόμπι, να ζήσεις τη ζωή στο έπακρο, να κάνεις αποταμίευση, να κόψεις το κάπνισμα, να βάλεις στο πρόγραμμα λίγη γυμναστικούλα, να κάνεις ένα ταξίδι, να αφιερώσεις περισσότερο χρόνο σε οικογένεια και φίλους, να αγαπήσεις την ατέλεια, να αναζητήσεις την έμπνευση και τον έρωτα και να εκτιμήσεις καλύτερα τον χρόνο είναι μερικοί από τους πιο κοινούς στόχους. Άλλοι γράφονται σε μια κόλλα χαρτί κι άλλοι έρχονται στιγμιαία στο μυαλό την ώρα που κοιτάς τα πυροτεχνήματα στην αλλαγή του χρόνου.

Παρά τις καλές προθέσεις όμως για τη νέα χρονιά, μόλις σβήσει η λάμψη του φρέσκου έτους, ο αγώνας προς την εκπλήρωση των στόχων μοιάζει μακρύς. Δυστυχώς -δεν είσαι μοναδικός- μόνο το 46% των ανθρώπων που έβαλαν στόχους την Πρωτοχρονιά κατάφεραν να τους πετύχουν. Επομένως, μήπως φέτος να δεις τα λεγόμενα resolutions λίγο διαφορετικά;

Αναμφίβολα, το πρόγραμμα κι η οργάνωση είναι σημαντικά. Όμως μερικές φορές -ίσως τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά- να χρειάζεται να αφήσεις στην άκρη λίστες και πιθανά κουτάκια και να κάνεις τη μεγάλη ανατροπή. Αντί να σκεφτείς τα πρέπει και τα μήπως, να δημιουργήσεις μια λίστα μ’ αυτά που δεν πρέπει να κάνεις. Έτσι για αλλαγή. “To-don’ t list” λοιπόν και μαζί μια αντίστροφη ψυχολογία η οποία τελικά μπορεί να αποδειχθεί πιο αποτελεσματική από κάθε άλλη χρονιά.

Μια λίστα με όλα εκείνα τα «μη» που πρέπει να ακολουθήσεις. Όλα εκείνα που σ’ έκαναν να αμφιβάλλεις, να πληγωθείς, να περάσεις δύσκολα, να πέσεις, να τσιρίξεις. Όλα εκείνα που σ’ έφτασαν μπροστά σε μια νέα χρόνια μέσα από αποδοκιμασίες και εμπόδια. Μια λίστα που θα σου θυμίσει αυτά που σε πλήγωσαν και πιθανόν άφησες στην άκρη, αλλά για κανένα λόγο δε θέλεις να επαναληφθούν.

Τι θα έλεγες, λοιπόν, να μην πιέζεις τον εαυτό σου να κάνει κάτι που δε θέλει; Να μην αφήνεις τον φόβο της αποτυχίας να σταθεί εμπόδιο σε ό,τι κάνεις; Να μη σταματάς να αναζητάς τα όνειρά σου κι όχι να τα κυνηγάς; Να μην αφήνεις τη γνώμη των άλλων να σε επηρεάζει; Να μην παρατάς αυτά που σκέφτεσαι, αυτά που είσαι κι αυτά που πιστεύεις; Σου φαίνονται πολλά τα «μην» που πρέπει να τηρήσεις σε μία χρονιά; Σίγουρα έχεις ακόμα περισσότερα στο μυαλό σου.

Γιατί όταν σταματήσεις να μετράς κάθε κουβέντα, κάθε σκέψη πίσω από οποιαδήποτε συμπεριφορά θα συνειδητοποιήσεις πως δε χρειάζεται να απολογείσαι επειδή δεν έχεις ανταποκριθεί στις προσδοκίες των άλλων. Κι ένα «μην» θα δεις ότι είναι πολύ φτωχό μπροστά σ’ αυτό. Όπως φτωχό είναι μπροστά σ’ όλα εκείνα που θα σε κάνουν να νιώθεις ζωντανός κι όχι υποχρεωμένος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει λόγος να μη δώσεις μια ευκαιρία σ’ εκείνο το αγόρι ή το κορίτσι, σ’ εκείνη τη δουλειά, σ’ εκείνο το χόμπι ή σε ό,τι άλλο έχεις σκεφτεί.

Στο τέλος αυτής της λίστας οφείλεις να βάλεις κι ένα μεγάλο «ευχαριστώ». Ένα ευχαριστώ για τον έρωτα που δε σ’ αγάπησε όπως τον λάτρεψες εσύ. Σ’ εκείνο το φιλαράκι που είπε «στα ‘λεγα εγώ» αλλά όταν το χρειάστηκες δεν ήταν δίπλα σου. Στην οικογένειά σου που δε χειροκρότησε τις επιτυχίες και δεν αναγνώρισε τα ταλέντα σου. Στον εργοδότη που δεν κατάλαβε την αξία σου. Γιατί αυτό; Γιατί η λίστα με τα «μην» σου θα έχει μεγαλύτερη επιτυχία από κάθε άλλη τη χρονιά που έρχεται.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Αναστάσιος Καλλίας
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.