Σε φλερτάρει κάποιος ή κάποια -δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία- που φοράει βέρα. Γιατί ναι, μπορεί να φτάσεις και στο σημείο να συνάψεις  σχέση με παντρεμένο άνθρωπο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν είσαι ούτε το πρώτο άτομο που το κάνει, ούτε το τελευταίο κι επομένως κάθε κλασική, απόλυτη και ηθικολογική σκέψη από μεριάς μου, θα πρέπει να μείνει στην άκρη. Αυτό που θα έπρεπε όμως να αναρωτηθείς εσύ, είναι αν τελικά, μερικά πράγματα στη σχέση αυτή, είναι απολύτως «ξεκάθαρα».

Ας αρχίσουμε με την κοινή-μυστική παραδοχή πως είναι σύνηθες ένας παντρεμένος άνθρωπος να φλερτάρει με άτομο που είναι ελεύθερο ή μη. Πόσο μάλλον τώρα που με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτό μπορεί να γίνει εύκολα και διακριτικά, ακόμα κι αν βρίσκεται κανείς στον ίδιο χώρο με τον έγγαμο σύντροφό του.

Είτε γένους αρσενικού ο άνθρωπος, είτε γένους θηλυκού, συμβαίνει. Είτε γιατί είναι πολλά τα χρόνια της σχέσης, είτε γιατί ο γάμος έγινε για βόλεψη -οπότε συνεχίζεται το φλερτ με τον ίδιο ρυθμό της εργένικης ζωής- είτε γιατί κάτι δεν πάει καλά, είτε γιατί δεν υπάρχει πλέον ο έρωτας και εκείνο το χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος. Ή δε συμβαίνει τίποτα από όλα αυτά.

Και τέλος πάντων, εσύ βρίσκεσαι ξαφνικά στη μέση ενός φλερτ ή μιας σχέσης μ’ έναν παντρεμένο -και πιθανότατα στην αρχή δεν ξέρεις αυτήν την πληροφορία αλλά θα τη μάθεις στην πορεία. Γίνεσαι το τρίτο πρόσωπο εν ολίγοις, σε κάτι πιθανότατα καταδικασμένο. Η γυναίκα αντροχωρίστρα -αν είσαι γένους θηλυκού- που ξεμυαλίζει τον άντρα μιας άλλης, της νόμιμης, που καταστρέφει έναν γάμο, που κλέβει απ’ τα παιδιά τον πατέρα τους, που διαλύει μια οικογένεια. Εκτός αν είσαι γένους αρσενικού, εκεί είσαι ένα άτομο απόλυτα εγωκεντρικό, που δε σκέφτεται κανέναν και τίποτα, ανήθικο και ξετσίπωτο. Σου είναι γνωστή η λαϊκή ετυμηγορία; Πιθανότατα.

 

Get Over It! | eBook


€5,00

-----

 

Όμως ποιος είναι ικανός να πει ότι όλα στη ζωή είναι άσπρο ή μαύρο; Ποιος μπορεί να χαρακτηρίσει κάτι ανήθικο και να φορτώσει ευθύνες σε κάποιον που σίγουρα δεν έχει σκοπό στη ζωή του να διαλύει οικογένειες και απλά έτυχε να γνωρίσει κάποιον; Ποιος μπορεί να δείξει με το δάκτυλο, με τη σιγουριά ότι κάποιος άλλος δε θα υποδείξει τον ίδιο;

Ποιος μπορεί να κατηγορήσει το συναίσθημα, τον έρωτα, τις πεποιθήσεις; Και στην τελική ο παντρεμένος, που σίγουρα ήξερε ότι είναι παντρεμένος, δεν έχει ευθύνη για την επιλογή του; Κι αν έχει ευθύνες, δεν έχει και δικαίωμα να είναι ευτυχισμένος; Θα μου πεις ας χώριζε και μετά ας έκανε ό,τι ήθελε. Κάποια πράγματα όμως, απλά συμβαίνουν. Κι αν έχει σημασία να αναρωτηθούμε κάτι, αυτό είναι το «τι υπάρχει πίσω από τέτοιες σχέσεις;»

Σίγουρα για ένα τέτοιου είδους φλερτ, δε θα ρίσκαρε τη σιγουριά της οικογένειας ένας παντρεμένος. Είτε για λόγους βολέματος, είτε για λόγους κοινωνικού πρεστίζ. Φυσικά, αυτό δε θα το ανέφερε στο άτομο με το οποίο φλερτάρει ή είναι σε σχέση. Θα αναφερόταν όμως εμφατικά στα προβλήματα που έχει με το ταίρι στο σπίτι, τονίζοντας πόσο όμορφα περνάει με το τρίτο πρόσωπο. Θ’ ανέφερε ότι υπάρχει κι η περίπτωση να δυσκολευτεί να χωρίσει, είτε κυρίως των παιδιών, είτε για οικονομικούς λόγους. Αφήνοντας φυσικά, ένα παράθυρο ανοιχτό σχετικά με το μέλλον, για να μη χάσει αυτό που θέλει -και κρατάει σαν παιδί.

Κι απ’ την άλλη πλευρά, το πρόσωπο που δέχεται το ερωτικό ενδιαφέρον, αντλεί επιβεβαίωση απ’ τα λεγόμενα του άλλου, θεωρώντας τον εαυτό του ως κάτι καλύτερο κι ανώτερο, ελπίζοντας μελλοντικά σε μια κοινή ζωή με το άτομο που φλερτάρει. Δηλαδή, αρχίζει να βλέπει το «νόμιμο» πρόσωπο ως πλέον το «τρίτο» πρόσωπο μέσα από τα σχόλια που του τονώνουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή του. Παρόλο που υπάρχουν στιγμές όπου το μήνυμα για σεξουαλική επαφή και μόνο, μπορεί να είναι ξεκάθαρο.

Απ’ την άλλη πλευρά, υπάρχει και η σχέση του γάμου -από μόνη της. Κι αυτή από μόνη της, πολλές φορές τελειώνει. Και μαζί της, κάποιοι σταματούν να είναι ευτυχισμένοι με τον σύντροφό τους και θέλουν να προχωρήσουν στη ζωή τους, βρίσκοντας κάπου εκεί, έναν άλλον άνθρωπο που τους δίνει το κίνητρο, ή τη δικαιολογία να πάρουν μια απόφαση. Χωρίς απαραίτητα να καταλήξουν μαζί του. Κι αυτό είναι μια μεγάλη παγίδα. Γιατί όταν συνειδητοποιείς ότι μπορείς ν’ αντλείς επιβεβαίωση κι από άλλα φλερτ, γιατί να ξαναχάσεις την ελευθερία σου;

Όμως στην πραγματικότητα πίσω από ένα παντρεμένο φλερτ εξαπατάς και εξαπατάσαι. Χάνεις τον χρόνο σου, εξουθενώνεσαι και στερείς στον εαυτό σου την ελευθερία. Γιατί οι πιθανότητες να επιλέξει εσένα είναι ελάχιστες και στο τέλος αυτό που θα καταφέρεις είναι να βλάψεις την αυτοεκτίμησή σου και όχι μόνο. Παρόλο που μερικοί γάμοι θα εξακολουθήσουν να είναι τελειωμένοι ακόμα και χωρίς τρίτα πρόσωπα, μην παγιδεύεσαι εσύ σε αυτό το τριπάκι.

Γιατί αν δεν μπορείς να φανταστείς κάτι καλύτερο από μια ισότιμη σχέση στην οποία θα είσαι η πρώτη προτεραιότητα, τότε όσο κι αν το έχεις αναλύσει μέσα σου, δεν έχεις φτάσει στο σημείο ν’ αγαπάς τόσο τον εαυτό σου που να τον βάζεις πρώτο.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Αναστάσιος Καλλίας
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου