Οι περισσότεροι κάνουν σχέδια για τη ζωή, τα οποία ακολουθούν πιστά, προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους. Όσο μεγαλώνουμε, όμως, μαθαίνουμε πως τα πράγματα δεν έρχονται πάντα όπως τα προγραμματίζουμε και συχνά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με διάφορες δυσκολίες κι εμπόδια.

Όταν, ξαφνικά, αρχίσει να επικρατεί ένα χάος, μια αταξία κι έρχονται στην επιφάνεια ένα σωρό προβλήματα τα οποία δεν είχες στο πλάνο σου, τότε συνήθως βυθίζεσαι στην απόγνωση και ξεσπάς όλον αυτόν τον φόβο στα άτομα που έχεις δίπλα σου.

Ειδικότερα, σε μια σχέση, που στην αρχή φαντάζει ονειρική, περιμένεις πως θα ζήσεις το απόλυτο παραμύθι και πως τίποτε δε θα μπορέσει να καταστρέψει την ευτυχία σου. Τελευταία, όμως, βλέπουμε όλο και περισσότερα ζευγάρια να χωρίζουν σχετικά εύκολα. Οι περισσότεροι χωρισμοί, συνήθως γίνονται μετά από μια συγκατοίκηση ή μια έντονη διαφωνία, ενώ τα διαζύγια βρίσκονται σε έξαρση, αφού τα εμπόδια αντί να ξεπερνιούνται, διογκώνονται. Είναι δύσκολο να κρατήσεις μια σχέση, όταν γύρω σου όλα καταρρέουν. Απαιτεί προσπάθεια, υπομονή κι επιμονή.

Σήμερα, λόγω των συνθηκών που βιώνουμε ως χώρα, είναι ακόμη πιο δύσκολο να βλέπουμε με θετική ματιά τις όποιες δυσκολίες μας παρουσιάζονται. Πόσα ζευγάρια δεν έρχονται σε ρήξη, εξαιτίας της ανεργίας κι ουσιαστικά της απόρριψης που νιώθει ο καθένας απ’ την κοινωνία, αφού αδυνατεί να προφέρει στο σύνολο. Αυτομάτως, λοιπόν, ξεσπάει στον σύντροφό του το θυμό, με αποτέλεσμα η σχέση να βρίσκεται διαρκώς σε τεντωμένο σχοινί.

Σημασία έχει, στις δυσκολίες κι όταν όλος ο κόσμος γύρω σου καταρρέει, να κρατάς ακόμη πιο σφιχτά το χέρι του ανθρώπου που εσύ επέλεξες ως σύντροφο και συνοδοιπόρο. Δεν πρέπει να αφήνεις τους τσακωμούς να καταστρέφουν και να υποσκελίζουν όλα τα άλλα θετικά που σου προφέρει αυτή η σχέση. Επίσης σκέψου πως, όσο είστε μαζί κι ενωμένοι, τόσο πιο εύκολα θα μπορέσετε να ξεπεράσετε κάθε πρόκληση και δυσκολία που θα σας παρουσιάζεται.

Όταν όλο το σύμπαν χαλάει, όταν δε βρίσκεις λόγο να σηκωθείς απ’ το κρεβάτι, όταν φέρεσαι εγωιστικά, όταν πάντα φταίνε οι άλλοι και δεν αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου, τότε, ναι, η εύκολη λύση είναι ο χωρισμός. Έχεις τα προβλήματά σου δε θες ένα επιπλέον, σκέφτεσαι. Και κάπως έτσι επιλέγεις τη μοναξιά απ’ τη συντροφικότητα.

Οι εχθροί για ένα ζευγάρι είναι αμέτρητοι. Το θέμα όμως είναι να σκέφτεσαι λογικά και να μην αφήνεις τη ματαιοδοξία και την απαισιοδοξία να σε οδηγήσουν σε ένα μοιραίο λάθος, που στην πορεία, λογικά, θα μετανιώσεις.

Οι σχέσεις είναι γεμάτες πάθος, ένταση, αγάπη, τσακωμούς κι έτσι θα έπρεπε να ‘ναι. Μέσα από όλα αυτά ανακαλύπτεις τον εαυτό σου, τα όριά σου και στο τέλος της μέρας, εκτιμάς περισσότερο τον άλλον. Αν, όμως, δίνεις τέλος στην πρώτη δυσκολία καταδικάζεις κάθε καλή προοπτική.

Πάρε δύναμη απ’ τον σύντροφό σου όταν τα πράγματα γίνονται σκούρα. Σφίξε του το χέρι όταν πανικοβάλλεται, αγκάλιασέ τον όταν φοβάσαι, κράτα τον δίπλα σου με νύχια και με δόντια∙ ακριβώς επειδή χαλάει ο κόσμος, γι’ αυτό το λόγο πρέπει να είστε ενωμένοι και να στηρίζετε ο ένας τον άλλον.

Τα εμπόδια έρχονται στη ζωή μας για να τα ξεπερνάμε. Ο φόβος δεν πρέπει να μας απομακρύνει από αυτά που αγαπάμε. Ίσα-ίσα, οφείλουμε να παλέψουμε για εκείνα που δε θέλουμε να χάσουμε και πόσο μάλλον για τον άνθρωπο που έχουμε επιλέξει να μας συντροφεύει.

Μη χωρίζεις στα δύσκολα. Πάλεψε κι αγωνίσου για όσα αγαπάς ακόμη κι αν καταστρέφονται τα πάντα γύρω σου.

 

Συντάκτης: Νάνσυ Γιοβάνογλου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη