poly224

Τα οφέλη του αθλητισμού στη ζωή των ανθρώπων είναι τεράστια και πολύ σημαντικά, τόσο για τη σωματική, όσο και για την πνευματική υγεία. Οι περισσότεροι γονείς ωθούν τα παιδιά τους από μικρή ηλικία να ξεκινήσουν κάποιο άθλημα, προκειμένου να ενταχθούν σε μια ομάδα, να κοινωνικοποιηθούν και να γυμνάζονται καθημερινά.

Ένα τέτοιο ομαδικό άθλημα, που είναι ευχάριστο, απαιτεί πειθαρχία κι αποτελεί μικρογραφία της κοινωνίας μας, είναι το μπάσκετ. Αν έχεις παίξει έστω και μία φορά στη ζωή σου, μπορείς να ταυτιστείς και να αρχίσεις να απαριθμείς τους λόγους τους που το κάνουν ένα απ’ τα πιο συναρπαστικά αθλήματα που υπάρχουν.

Αρχικά, προσφέρει θέαμα. Είναι γρήγορο, με συχνές εναλλαγές στο σκορ, με αποτέλεσμα να μην το βαριέσαι, αφού ακόμη και στα τελευταία λεπτά μπορεί να συμβούν μεγάλες ανατροπές∙ δε θα ξεχάσουμε ποτέ, για παράδειγμα, το «Βάλ’ το, αγόρι μου» με το συγκλονιστικό τρίποντο του Διαμαντίδη, λίγο πριν τη λήξη του αγώνα!

Αν έχεις κάποια εμπειρία στη ζωή σου έχοντας παίξει σε ομάδα, σίγουρα έχεις κερδίσει πέρα από φίλους και το μοναδικό συναίσθημα ότι ανήκεις σε μια «οικογένεια». Περνάς με τους συμπαίκτες σου ατελείωτες ώρες στο παρκέ, μοιράζεσαι τις σκέψεις σου, χαίρεσαι, θυμώνεις, τσακώνεσαι, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι τόσο στις νίκες όσο και στις ήττες παραμένετε ενωμένοι.

Ξέρεις ότι αγαπάς το μπάσκετ όταν πλέον θυσιάζεις χρόνο απ’ την προσωπική σου ζωή, μόνο και μόνο για να πιάσεις στα χέρια σου μια δερμάτινη μπάλα ή να πανηγυρίσεις σαν τρελός τη νίκη της ομάδας σου. Όταν μπαίνεις στο γήπεδο, είτε για να αγωνιστείς είτε για να παρακολουθήσεις, είναι σαν να βγαίνεις για λίγο απ’ την πραγματικότητα της καθημερινότητας και κλείνεσαι, για περίπου δύο ώρες, σε έναν παράλληλο κόσμο, γεμάτο συγκινήσεις κι έντονα συναισθήματα.

Όπως και να το κάνουμε, το μπάσκετ είναι το εθνικό μας σπορ, αφού έχουμε διακεκριμένους παίκτες όπως τον Γκάλη, τον Γιαννάκη, τον Φασούλα, τον Σπανούλη, τον Διαμαντίδη και φυσικά τον Αντετοκούμπο, οι οποίοι μας έχουν γεμίσει υπερηφάνεια και συγκίνηση. Και στο γυναικείο, όμως, δε γίνεται να παραβλέψουμε την προσπάθεια όλων των αθλητριών της εθνικής μας ομάδας, οι οποίες είναι πολλά υποσχόμενες και χτίζουν ένα λαμπρό μέλλον για τις επόμενες γενιές με τις επιτυχίες που σημειώνουν.

Επίσης σκεφτείτε για λίγο, τι θα είχαν απογίνει όλοι αυτοί οι ψηλοί μπασκετμπολίστες κι όλες αυτές οι ψηλές αθλήτριες, αν δεν έπαιζαν μπάσκετ! Ενώ τώρα, τσουπ, κάτω απ’ τη μπασκέτα είναι σαν να βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον, καρφώνουν και βάζουν άνετα καλάθια, αξιοποιώντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο τη δίμετρη κορμάρα τους.

Μπάσκετ και πάλι μπάσκετ. Είναι το άθλημα που πλάθει δυνατούς χαρακτήρες, δημιουργεί πρωταθλητές κι απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Ποτέ δεν είσαι πολύ «μεγάλος» για να ρίξεις δύο βολές, να παίξεις με τους φίλους σου ένα διπλό στο γηπεδάκι της γειτονιάς σου ή να πανηγυρίσεις με τον ίδιο ζήλο και την ίδια ένταση το κάθε καλάθι της ομάδας σου.

Το μικρόβιο του μπάσκετ, έτσι κι εισβάλλει στον οργανισμό σου, δύσκολα μπορείς να το αποβάλλεις. Τα οφέλη που θα αποκτήσεις, θα είναι πολλαπλά και μακροχρόνια κι αυτό σημαίνει ένα πράγμα: θα αγαπάς αυτό το άθλημα μία ζωή.

Θα το στηρίζεις, θα το παρακολουθείς και θα ζεις γι’ αυτό. Ακόμη κι αν δε σου δοθεί ποτέ η ευκαιρία να ξαναπαίξεις, το μόνο σίγουρο είναι ότι πάντα νοητά στο μυαλό σου, θα σουτάρεις τρίποντα -ακόμη κι αν αστοχείς απανωτά!

Συντάκτης: Νάνσυ Γιοβάνογλου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!