Πολλές φορές στην αρχή μιας σχέσης μπαίνει το ερώτημα του «πόσο θα κρατήσει». Είναι αναπόφευκτο κι απολύτως λογικό. Ποιος θα ήθελε να τελειώσει κάτι που τον κάνει χαρούμενο; Είναι πράγματα που κρύβονται στην καθημερινότητα και μάς δοκιμάζουν. Όλες οι σχέσεις είναι διαφορετικές και ό,τι μπορεί να ισχύει για τη μία, δε ισχύει απαραίτητα και για την άλλη. Παρακάτω θα συναντήσουμε 20 στοιχεία, τα οποία φανερώνουν συμβατότητα σε μια νέα σχέση οδηγώντας πιο κοντά στη μακροχρόνια δέσμευση.

 

1. Οικειότητα και πάλι οικειότητα

Ακόμη κι αν στην αρχή της γνωριμίας σας είστε ντροπαλοί, δε διστάζετε να είστε ο εαυτός σας. Ανοιχτοί κι άνετοι σε συζητήσεις, βρίσκετε τη σχέση σας να σας δίνει ώθηση να είστε εσείς. Δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα από το να μπορείς να είσαι ο εαυτός σου με τον άνθρωπό σου. Πάντοτε σε ένοιαζε τι θα δείξεις στον άλλον και φοβόσουν να τσαλακωθείς, ωστόσο σε αυτή τη σχέση είσαι από την αρχή «διάφανος». Ειδικότερα στον τομέα της ερωτικής σας ζωής, πράττετε άφοβα και δεν ντρέπεστε να «πειράξετε» το ταίρι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

 

2. Δε φιλτράρετε τις σκέψεις σας

Λέτε άφοβα αυτό που θέλετε, τη στιγμή που το θέλετε. Δεν κουράζεστε να προσπαθείτε να κρύψετε τα άγχη σας και τους προβληματισμούς σας. Ξέρετε πως ο άλλος θα σας ακούσει, δίχως να κρίνει. Ποιο θα ήταν το νόημα άλλωστε, εάν δεν μπορείς να είσαι ειλικρινής με τον άνθρωπό σου; Όταν νιώθεις πως κάπου είσαι λάθος, το λες και το εννοείς. Δεν κρύβεσαι πίσω από το δάχτυλό σου και δεν εθελοτυφλείς μπρος στα προβλήματα. Εάν κάτι σε ενοχλεί, το λες και το λύνετε μαζί.

 

3. Αμοιβαία κι απόλυτη αποδοχή

Όλοι έχουμε ανασφάλειες και ελαττώματα. Ίσως και να ντρεπόμαστε να φανούμε ευάλωτοι στον νέο μας σύντροφο αλλά εκεί φαίνεται η εμπιστοσύνη και στους δυο. Ο ένας δεν απαιτεί από τον άλλον να αλλάξει, ειδικά όταν μιλάμε για ψυχισμό. Σε μια φάση ξεσπάσματος, φοβόμαστε μην και τρομάξει ο άλλος με την μικρή αλλοφροσύνη μας, ωστόσο μένει εκεί, να μας στηρίξει και να μας βοηθήσει. Όταν ξεδιπλώνονται οι διαφορετικές πτυχές της προσωπικότητας του άλλου και νιώθουμε να ερχόμαστε πιο κοντά του, σημαίνει πως δενόμαστε και μας αρέσει για όλα αυτά που είναι.

 

4. Έπαινος στα κατορθώματα του συντρόφου

Ο ανταγωνισμός είναι άφαντος. Γιατί να θες άλλωστε να αντιταχθείς του συντρόφου σου; Δυο άνθρωποι στηρίζουν κι επαινούν ο ένας τον άλλον σε μια επιτυχία, σε ένα κατόρθωμα. Ο άνθρωπός μας είναι το μεγαλύτερό μας στήριγμα, είναι η μεγαλύτερή μας ανάγκη. Είναι το πρόσωπο που θα μάς δώσει την ειλικρινή συμβουλή του, θα προβληματιστεί μαζί μας και θα προσπαθήσει να μας φέρει πιο κοντά στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Σαφώς καθένας «συνεισφέρει» με τον τρόπο του και θέλει να μας βλέπει να πετυχαίνουμε.

 

5. «Ακούτε» τα συναισθήματα ο ένας του άλλου

Το ένστικτο είναι εκείνο που σάς βοηθάει να μη χάνετε την πίστη σας σε αυτή τη σχέση. Στην καθημερινότητα ένα φιλί, μια έκπληξη ή μια όμορφη κουβέντα είναι ικανά να τονώσουν αυτό που χτίζετε. Δεν προσπαθείτε να επιβεβαιώσετε τα συναισθήματά σας, διότι μιλούν από μόνα τους. Είστε στις πιο βαθιές εξομολογήσεις, όταν ξεχειλίζετε κι οι δυο από πάθος και φουντώνετε λίγο-λίγο κάθε μέρα τον έρωτά σας. Δε λαμβάνετε τίποτα ως δεδομένο και δεν περνάει ούτε λεπτό δίχως να ξέρετε τι νιώθει ο ένας για τον άλλον.

 

6. Συμπεριφέρεστε και σαν φίλοι

Κάποιοι λένε πως οι σύντροφοι είναι πρωτίστως φίλοι. Δίχως να αμφισβητήσω αυτή τη θεωρία θα πω απλώς πως στο ταίρι δε συμπεριφερόμαστε καθαρά φιλικά. Υπάρχει μια αναμφίβολη οικειότητα που μας κάνει να μοιραζόμαστε τα πάντα, όμως υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ της μιας και της άλλης σχέσης. Παρ’ όλα αυτά με τον σύντροφο δεν παύετε να κάνετε πλάκα και να βρίσκεστε σε παρέες χωρίς να νιώθετε άβολα.

 

7. Απολαμβάνει καθένας τα χόμπι του

Πάντοτε υπάρχει χώρος και χρόνος να μυήσεις τον σύντροφό σου σε κάποια ασχολία σου, όμως αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως και πριν τη σχέση σας είχε τις δικές του ασχολίες. Να δίνετε χώρο ώστε να μπορεί να απολαύσει καθένας λίγο χρόνο με τον εαυτό του. Υπάρχετε και στη σιωπή κι αυτό σας αρέσει. Έτσι εναρμονίζετε σιγά σιγά τις διαφορετικές ζωές σας και καλωσορίζετε ο ένας τον άλλον στον κόσμο που σας αντιπροσωπεύει.

 

8. Γελάτε συχνά (σαν παιδιά)

Και τη χαζομάρα σας θα κάνετε, και θα κοροϊδέψετε ο ένας τον άλλον. Σε μια ερωτική σχέση που την καθορίζει το πάθος, σίγουρα έχουμε συνηθίσει να κυριαρχούν οι ερωτικές στιγμές. Σε αυτή τη σχέση, όμως, δεν παύετε να «παίζετε» και να τσαλακώνεστε. Στο τέλος της ημέρας, ένα δυνατό γέλιο θα σας κάνει να ξεχαστείτε αλλά να θυμάστε πως όποιος έχει τη δύναμη να σε κάνει να γελάς έχει ήδη μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά σου.

 

9. Υπάρχουν κακές μέρες και (θα) το ξέρετε

Ποτέ δε θα είναι όλα μέλι-γάλα. Εντάσεις, τσακωμοί και διαφωνίες είναι μέρος μιας σχέσης κι είστε αρκετά ώριμοι για να το αποδεχτείτε. Δε φοβάστε να εκφράσετε τη γνώμη σας ακόμη κι αν αυτό σας οδηγήσει σε σύγκρουση. Μια σχέση συνήθως ξεκινά με ελάχιστες εντάσεις, η συνεχής επαφή όμως μπορεί να φέρει ένα ζευγάρι αντιμέτωπο με περισσότερες. Ένα συνειδητοποιημένο ζευγάρι, ωστόσο δε θορυβείται από κάτι τέτοιο. Η ζωή φέρνει μαζί με τις καλές και κακές στιγμές (και το ανάποδο), διότι αυτή είναι η έννοια της ισορροπίας.

 

10. Δεν εξαρτάται η επικοινωνία σας από τα social media

Εννοείται πως θα στείλετε ένα αστείο gif ή meme ή μια φωτογραφία για καλημέρα αλλά προτιμάτε από την αρχή τη φυσική επαφή και την τηλεφωνική επικοινωνία. Η τεχνολογία είναι πια μέρος τη ζωής μας και αυτό συνεπάγεται την συχνή επαφή με τους ανθρώπους μας μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ένα μήνυμα όμως παραμένει απρόσωπο, όσο και να μπορούμε να «διαβάσουμε» το ύφος του άλλου. Ένα απλό «τι κάνεις» ή ένα «καληνύχτα» είναι όμορφες κινήσεις που θα φέρουν χαμόγελο στα χείλη μας αλλά σε μια ερωτική σχέση η δια ζώσης επαφή πρέπει να υπερέχει της απρόσωπης.

 

11. Μαθαίνετε μαζί

Η έναρξη μιας κοινής δραστηριότητας μπορεί να φέρει το ζευγάρι ακόμη πιο κοντά και να μάθουν ο ένας τον άλλον καλύτερα. Από την εκμάθηση έως τη αναγνώριση της στρατηγικής ξεδιπλώνονται πτυχές του χαρακτήρα, που κάνουν τον άνθρωπό σας ακόμη πιο ενδιαφέρων κι ελκυστικό. Παράλληλα, οι εξορμήσεις τονώνουν τόσο την ψυχή όσο και την ίδια τη σχέση, βοηθώντας σας να ανανεώνετε μαζί με εσάς και τον έρωτά σας, ώστε να μη χάνεται ποτέ το ενδιαφέρον.

 

12. Εξελίσσεσαι σαν άνθρωπος

Ίσως αυτό το στοιχείο να μην είναι και τόσο φανερό αλλά αποτελεί μια εσωτερική αλλαγή, που την καταλαβαίνεις μονάχα εάν τη νιώθεις. Σε μια σχέση σημασία έχει να μη μένουμε στάσιμοι, επειδή βρήκαμε το «άλλο μας μισό». Πολλές φορές επαναπαυόμαστε και καθώς περνά ο καιρός συνειδητοποιούμε πως δεν έχουμε κάνει τίποτα για εμάς. Σε μια υγιή σχέση με μακροπρόθεσμες διαθέσεις, εξελίσσεσαι σαν άτομο και σαν σύντροφος. Ξεδιπλώνεις πτυχές του εαυτού σου που δεν ήξερες κι αναγνωρίζεις χαρακτηριστικά σε σένα που δεν είχες διακρίνει. Ο σύντροφός σου δεν είναι εκεί για να σε «σταματήσει» από το να ζεις αλλά για να σε ωθήσει να βελτιώσεις την ίδια σου τη ζωή.

 

13. Ο σύντροφος ξεδιαλύνει το τοπίο σου

Είναι η φωνή της λογικής όταν σου φταίνε όλα και δε θες να ακούσεις κανέναν. Σου δείχνει την άλλη όψη του νομίσματος σε μια προσπάθεια να σε βοηθήσει να ξεδιαλύνεις το τοπίο. Πόσες φορές από τα νεύρα και το πείσμα μας, δε θέλουμε να ακούσουμε τι έχει να πει ο άλλος. Κι άλλες τόσες φορές δε θέλουμε να παραδεχτούμε πως έχουμε άδικο. Ο σύντροφός μας είναι εκεί για να μας οδηγήσει με ήρεμο τρόπο σε απαντήσεις που ίσως και να μην παραδεχόμαστε. Παίρνει θέση σαν τρίτος και μας λέει και τη δική του γνώμη δίχως να επηρεάζεται από την μεταξύ μας σχέση. Δεν έχει σκοπό να μας στενοχωρήσει αλλά να μας βοηθήσει να ξεθολώσουμε.

 

14. Μικροί συμβιβασμοί

Όλοι σε μια σχέση θα κάνουμε υποχωρήσεις. Όταν υπάρχουν δύο, δε γίνεται να τα θέλουμε όλα δικά μας, δίχως να σεβόμαστε την ύπαρξη του άλλου. Σε μια νέα σχέση που θέλεις να κρατήσει, δείχνεις υπομονή, αυξάνεις την ανεκτικότητά σου και μαθαίνεις να ακούς το «όχι». Παράλληλα, υπερασπίζεσαι τις επιθυμίες σου και απαιτείς τον σεβασμό από τον άλλον. Σε καμία περίπτωση δεν αφήνεις τον σύντροφό σου, να σε αλλάξει. Δεν υπάρχει ανθρώπινη σχέση δίχως μικρούς συμβιβασμούς, ώστε η συνύπαρξη να είναι αρμονική.

 

15. Σεβασμός προς τους φίλους και την οικογένεια του συντρόφου

Από την αρχή μιας σχέσης μαθαίνουμε να μην μπλεκόμαστε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στις διαπροσωπικές σχέσεις του συντρόφου μας. Είτε έχει να κάνει με την οικογένεια είτε με τους φίλους του, μαθαίνουμε να αποδεχόμαστε τα όρια που έχει θέσει έως ότου να μας επιτρέψει να λάβουμε την όποια θέση. Όπως έχουμε προαναφέρει, ο καθένας έχει τη ζωή του κι έξω από τη σχέση και κανένας σύντροφος δεν έχει το δικαίωμα να μπλέκεται στις πολύτιμές σχέσεις του συντρόφου του.

 

16. Ανεξαρτησία (οικονομική και κοινωνική)

Οικονομικά κανείς δεν εξαρτάται από τον άλλον. Ο καθένας είναι από την αρχή υπεύθυνος για τον εαυτό του και προσπαθεί για το καλύτερο δυνατό, ώστε να προσφέρει και στη σχέση. Η οικονομική ανεξαρτησία είναι θεμέλιος λίθος για μια μακροχρόνια σχέση, η οποία συμπεριλαμβάνει τη συγκατοίκηση και τα έξοδα. Κοινωνική ανεξαρτησία, ένα λεπτό ζήτημα που μπορεί να κρύβει συναισθήματα, όπως η ζήλεια και ανασφάλεια. Σε μια σοβαρή σχέση, συνήθως οι δυο άνθρωποι υπολογίζουν ο ένας τον άλλον στην κοινωνική ζωή τους αλλά αυτό δεν επισφραγίζεται με τη βούλα και δε σημαίνει πως πρέπει να συμβαίνει πάντα.

 

17. Κοινές αξίες και κοινοί στόχοι

Ρεαλιστικά κανείς δεν μπορεί να ελπίζει σε μια μακροχρόνια σχέση, δίχως να συμμερίζονται οι δυο πλευρές κοινούς στόχους κι αξίες. Τα όνειρα του ανθρώπου για τη ζωή είναι εκείνα που του δίνουν κίνητρο και νόημα ύπαρξης. Παράλληλα, οι αξίες (ηθικές και μη) ενός ανθρώπου τον καθορίζουν σαν οντότητα και δεν αλλάζουν. Έτσι, αν με τον σύντροφο υπάρχει αρμονία σε απόψεις και συνήθειες, τότε σίγουρα υπάρχει μέλλον.

 

18. Λιγότερες προσδοκίες, περισσότερες όμορφες εκπλήξεις

Έχουμε βρεθεί, λίγες ή πολλές φορές, να έχουμε μεγάλες προσδοκίες από «μικρούς» έρωτες. Έχουμε παιδευτεί ψυχολογικά και προπάντων απογοητευτεί! Σε μια φρέσκια σχέση, όμως, που έχεις αλλάξει λίγο τον τρόπο σκέψης σου, βρίσκεις τον εαυτό σου, να ανακαλύπτει πως τα πιο όμορφα έρχονται από εκεί που δεν το περιμένεις. Και σαφώς αυτό από μόνο του τονώνει τον έρωτά σας. Δε φοβάσαι, δεν προσμένεις, δεν απαιτείς. Κι έτσι, όλα έρχονται ακριβώς όπως τα ήθελες σε ανυποψίαστο χρόνο και δεν ήξερες καν πως έτσι ακριβώς τα ήθελες.

 

19. Όλα στον καιρό τους, δε βιάζεστε

Μαθαίνεις τον άλλον κάθε μέρα λίγο περισσότερο κι αυτό το κάνει πιο ωραίο, γιατί ποτέ δε σταματάς να τον ερωτεύεσαι για αυτό που είναι. Δεν κάνετε γρήγορες κινήσεις και δεν παίρνετε βιαστικές αποφάσεις δίχως καλά-καλά να γνωρίζετε ο ένας τον άλλον. Όλοι στον έρωτα είμαστε παρορμητικοί, ωστόσο χρειάζεται να είμαστε ρεαλιστές. Δίνοντας χρόνο στον έρωτα για να ανθίσει, βρίσκετε τους εαυτούς σας να αδημονούν κάθε μέρα όλο και περισσότερο για να δουν ο ένας τον άλλον και αυτό το «μου λείπεις» εκφράζεται με όλο την έννοια, διότι στην αρχή μιας σχέσης θες να είσαι με τον άλλον συνέχεια, όμως θέτοντας όρια το συναίσθημα ξεδιπλώνεται και διαμορφώνεται, ώστε τα θεμέλια της σχέσης σας να μπορούν να στηρίξουν πιο μεγάλα πράγματα.

 

20. Η γνωριμία σας σήμανε από μόνη της την αρχή για κάτι μοναδικό

Όλα φάνηκαν όταν είδατε ο ένας τον άλλον. Το ένστικτο δεν πέφτει ποτέ έξω κι όταν κάτι νιώθεις πως αξίζει τότε είναι αρκετά σίγουρο πως και οι δυο θα προσπαθήσετε για να κρατήσει μέχρι το τέλος. Αναρωτιέσαι αν τα φρέσκα συναισθήματα είναι εκείνα που σε κάνουν να σκέφτεσαι τόσο ρομαντικά. Πώς γίνεται όμως να μην έχεις ξανανιώσει τόσο σίγουρος για κάποιον; Οι εμπειρίες μας ωριμάζουν και φτάνουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας να συνειδητοποιούμε πως ξέρουμε τι είναι αυτό, που πραγματικά θέλουμε. Κι όταν εμφανίζεται μπροστά μας κι έχουμε την βαθιά ανάγκη να το κατακτήσουμε, σίγουρα δεν είναι λάθος.

 

Πάντοτε φοβόμαστε μην και τα λάθη του παρελθόντος επηρεάσουν τις αποφάσεις και τη συμπεριφορά μας. Τα παραπάνω είναι στοιχεία κι όχι αξιώματα. Μπορεί να κρύβουν αλήθειες ή και εξαιρέσεις. Σημασία έχει να ζεις στη σχέση σου δίχως να σκέφτεσαι διαφορετικές εκδοχές του μέλλοντος που σε κάνουν να αγχώνεσαι. Είναι όμορφο να κάνεις μακροπρόθεσμα σχέδια με το ταίρι σου, όμως το «τώρα» σας, ακόμη κι αυτοσχέδιο, είναι ικανό να χτίσει κάτι που ούτε εσείς φανταζόσαστε.

Συντάκτης: Αγγελική Τσιγαρά
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.