Η ερωτική εσωστρέφεια ακολουθεί τους ανθρώπους που, αντί να δίνονται στον έρωτα και στο μεγαλείο του, αποφεύγουν ευκαιρίες είτε από φόβο είτε λόγω έλλειψης αυτοπεποίθησης. Τα παραπάνω αποτελούν θεωρίες, που οι περισσότεροι πιστεύουμε για τους εσωστρεφείς, αλλά δεν ισχύουν για όλους. Αντιθέτως, ένας ερωτικά εσωστρεφής μπορεί να επενδύσει βαθύτατα τόσο σε μια σχέση και να παλέψει για εκείνη όσο και να οδηγηθεί στην κατ’ επιλογή μοναχικότητα, νιώθοντας πως δεν είναι αρκετά έτοιμος για μια δέσμευση. Όπως όλα τα ανθρώπινα ζητήματα και συναισθήματα, έτσι και η εσωστρέφεια, πηγάζει από μέσα, ωθώντας ωστόσο έναν άνθρωπο να στραφεί -όπως λέει και η ίδια η λέξη- προς το εσωτερικό του.

Για ένα πράγμα μπορούμε να είμαστε σίγουροι κι αυτό είναι πως όλοι μας είμαστε -λίγο ή πολύ- ανασφαλείς. Δίχως να το επιδιώκουμε ή να το προκαλούμε, από τα παιδικά μας χρόνια τα οποία είναι και τα πιο καίρια στην ουσιαστική διαμόρφωση ενός χαρακτήρα, η συναναστροφή μας με άλλους ανθρώπους οδηγεί άλλοτε στην εσωτερική μας ανάπτυξη, ενώ άλλοτε σε ψυχολογική κατάπτωση και δημιουργία τραυμάτων. Ορισμένες καταστάσεις, λοιπόν, ξυπνούν τραύματα, ταρακουνώντας τον εσωτερικό μας έλεγχο και θυμίζοντάς μας παλαιότερες καταστάσεις στις οποίες είτε είχαμε πονέσει πολύ -κυριολεκτικά και μεταφορικά- είτε νιώσαμε σε μεγάλο βαθμό αδυναμία ως προς την αντιμετώπιση ενός ζητήματος. Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε αυτήν την κατάσταση με μια φωνούλα, που μάς προειδοποιεί, αλλά και μάς προστατεύει από το να βιώσουμε ξανά την ίδια κατάσταση.

 

 

Έτσι λοιπόν, οι εσωστρεφείς άνθρωποι σε μια προσπάθεια να προστατευτούν από τα πάντα γύρω τους κι από μια κοινωνία, που τους πνίγει, καταφεύγουν στην ασφάλεια, στην ηρεμία, σε ανθρώπους που αρχικά δύσκολα θα τους εμπιστευτούν, αλλά θα τους ανοιχτούν και στην εξασφάλιση μιας ζωής, που θα είναι όσο το δυνατόν πιο δύσκολο, να ξυπνήσουν τα παραπάνω τραύματα. Στον υπόλοιπο κόσμο, φαίνονται ντροπαλοί και λιγότερο ομιλητικοί, αλλά τέτοια χαρακτηριστικά δεν αντιπροσωπεύουν κατά κανόνα μόνο έναν εσωστρεφή. Παρ’ όλα αυτά, εάν έχουν τον έλεγχο των καταστάσεων και θέτουν τα σωστά όρια για εκείνους, καταφέρνουν να προσαρμόζονται σε όλες τις καταστάσεις και τις συναναστροφές με άλλους ανθρώπους. Και στον έρωτα;

Ένας ερωτικά εσωστρεφής δυσκολεύεται να ανοιχτεί και να δοθεί. Ωστόσο αυτό δε σημαίνει, ότι δεν τα καταφέρνει. Εάν βρεθεί σε περιβάλλον, που νιώθει άνετα και πως γίνεται αποδεκτός, μπορεί να γίνει ένας από τους καλύτερους συνομιλητές. Στον τομέα των σχέσεων, ένας εσωστρεφής θα επενδύσει. Θα προσπαθήσει πολύ, ώστε να δείξει τα αληθινά του συναισθήματα, αρκεί να εμπιστεύεται ολοκληρωτικά την άλλη πλευρά. Κάτι τέτοιο μπορεί να αργήσει, διότι χρειάζεται χρόνο και πολλές φορές η έλλειψη υπομονής, μπορεί να οδηγήσουν σε μια κουραστική ρουτίνα, επαναλαμβανόμενων μοτίβων, τα οποία ο εσωστρεφής προσπαθεί να ξεπεράσει ενώ ταυτόχρονα παλεύουν μέσα του η ανάγκη για ηρεμία και η ευκαιρία για αλλαγή.

Η εσωστρέφεια, ωστόσο, δε θα πρέπει να μπαίνει ως ταμπέλα, ούτε να θεωρείται δικαιολογία για αποφυγή καταστάσεων. Εσωστρεφής δε σημαίνει τεμπέλης, ντροπαλός κι αντικοινωνικός. Απλώς ορισμένες φορές ένας τέτοιος χαρακτήρας επιλέγει να περάσει χρόνο μόνος του, να σκεφτεί, να υπεραναλύσει -όπως κάνουμε όλοι άλλωστε- και να γεμίσει τις μπαταρίες του. Δεν επιλέγει τη μοναξιά, αλλά τη μοναχικότητα. Δεν είναι κλεισμένος στον εαυτό του, αλλά επενδύει χρόνο στην κατανόηση του εσωτερικού του κόσμου. Δίνει προτεραιότητα στον εαυτό του, ακόμη κι αν μερικές φορές δυσκολεύεται να βάλει σε τάξη τις σκέψεις του. Θέλει να είναι σίγουρος για τους ανθρώπους που έχει γύρω του, πόσο μάλλον για την ερωτική σχέση, που είναι διατεθειμένος να χτίσει.

Ένας ερωτικά εσωστρεφής ερωτεύεται δυνατά και μεστά. Κάποιες φορές οι αμφιβολίες και οι ανασφάλειές του μπορεί να εμποδίσουν την εξέλιξη ερωτικής διάθεσης, αλλά δε δυσκολεύεται να φλερτάρει και να γνωρίσει κόσμο. Αρκεί να το θέλει ο ίδιος τη δεδομένη στιγμή και να νιώθει έτοιμος. Περισσότερη εσωστρέφεια, δε σημαίνει λιγότερες κατακτήσεις κι επιτυχίες, αλλά προσεκτικότερες επιλογές. Σαφώς κάτι τέτοιο μπορεί να έχει ως συνέπεια την αποφυγή ευκαιριών. Δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους και φυσικά δεν είναι όλοι σε θέση να μυρίσουν τα νύχια τους, ώστε να καταλάβουν εάν ενδιαφερόμαστε ή όχι. Χρειάζεται να αφήνουμε λίγο πιο χαλαρά τα σχοινιά της εμπιστοσύνης μας, ακόμη κι αν «χάσουμε».

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Αγγελική Τσιγαρά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου