Το φλερτ ανέκαθεν ήταν must για τον άνθρωπο, για την εκπαίδευσή του στον ερωτικό τομέα των σχέσεων. Ένα κέρασμα, ένα διαπεραστικό βλέμμα ή μια φράση που θα σε κάνει να χαμογελάσεις είναι λίγα από τα κόλπα που έχουν την ικανότητα να ενισχύσουν τις ελκτικές δυνάμεις μεταξύ δύο ατόμων.

Παρ’ όλα αυτά πάντοτε έχεις άγχος όσον αφορά το άτομο που θα συναντήσεις κι αν τελικά ο ενθουσιασμός σου θα κρατήσει ή θα σβήσει με την αποκάλυψη του χαρακτήρα του. Τι γίνεται λοιπόν όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με έναν σούπερ ετοιμόλογο άνθρωπο; Ή με ένα πρόσωπο που δεν το πολυέχει με τις λέξεις; Σίγουρα είναι δύο καταστάσεις που μπορεί να φέρουν τον καθένα μας σε δύσκολη θέση, ωστόσο δεν παύουν να είναι προκλήσεις. Αρχίζεις να αναρωτιέσαι εάν υπάρχει μέλλον με εσένα κι εκείνον/η, όσο βλέπεις πως η μεταξύ σας επικοινωνία μετατρέπεται σε debate ή σε κουβέντα που περιλαμβάνει άστοχες φιλοσοφίες.

 

 

Ξεκινώντας λοιπόν με το δείγμα νούμερο ένα· τον ετοιμόλογο, σίγουρα δεν υπάρχει λόγος να βιαστούμε να φύγουμε, όταν εκείνος πάει τουαλέτα. Ένας τέτοιος χαρακτήρας μπορεί να αποβεί δύσκολος συνομιλητής, χωρίς αυτό να σημαίνει πως πρέπει να τους αποφεύγουμε. Όταν φλερτάρεις σαφώς δε θες ο άλλος να σε κάνει να νιώθεις άβολα όταν θες χρόνο να σκεφτείς τι θα πεις ούτε και να αμφιβάλλεις εάν πρέπει να λες χωρίς δεύτερη σκέψη ό,τι σκέφτεσαι ακόμη κι αν ακουστεί «βλακεία». Με έναν ετοιμόλογο άνθρωπο δε θα μπορέσεις εύκολα να βγάλεις άκρη, διότι έτσι ξέρει να επικοινωνεί κι αυτό δεν είναι κακό -για εκείνον. Θέλοντας να έχει πάντοτε τον πρώτο λόγο μπορεί να βάλει τη δική σου άποψη σε κατώτερη θέση, να σε βομβαρδίσει με επιχειρήματα, ώστε να εξηγήσει γιατί αυτό που λέει είναι το «σωστό» και τελικά να σε ξενερώσει επειδή δε σου αφήνει καν χρόνο να σκεφτείς.

Όλο αυτό φαντάζει κάπως αποκρουστικό και δεν είναι το ιδανικό για όλους. Τέτοιες προκλήσεις απαιτούν κότσια που σε ορισμένες περιπτώσεις εξιτάρουν και διεγείρουν ένα άτομο. Ένας ετοιμόλογος άνθρωπος μπορεί να μας κάνει να σκεφτούμε, να αμφισβητήσουμε, να μάθουμε κάτι καινούριο και το σημαντικότερο όλων να δούμε μια κατάσταση σφαιρικά, χωρίς να είμαστε κλειστόμυαλοι κι απόλυτοι. Αν και με το τελευταίο σκεπτικό μπορεί να δρα και ο γρήγορος συνομιλητής μας, το να ανακαλύψουμε τι επίδραση έχουμε σε έναν «αλάνθαστο» κατ’ εκείνον άνθρωπο μπορεί να εκπλήξει και τους δυο μας.

Συνεχίζοντας με το δείγμα νούμερο δύο· τον στοχαστή, αποτελεί μια περίπτωση που μπορεί να σε κουράσει πολύ ή να σε γοητεύσει ιδιαίτερα η αφέλειά του. Όταν αποζητάς μια αίσθηση σιγουριάς φοβάσαι πως ένας τέτοιος χαρακτήρας δε θα μπορεί να στη δώσει, όπως τη θέλεις εσύ. Κάνεις μια ερώτηση και ύστερα από κάμποση ώρα που πασπατεύει την απάντησή του, δεν καταλήγετε πουθενά, πόσο μάλλον στο αρχικό θέμα. Ίσως να βαριέσαι την αργοπορία του, ίσως να απογοητεύεσαι με όσα περίμενες και δεν ήρθαν, ίσως να μην έχεις καταλάβει ακόμα ποιος είναι, τι κάνει και πού βαδίζει. Το ερωτικό κομμάτι κάπου τριγυρίζει, αλλά όσο περνάει η ώρα ξέχασες γιατί βρίσκεσαι εκεί μαζί του.

Μην ξεχνάς πως μπορεί να ντρέπεται, να μην είναι εξοικειωμένος με την ιδέα του φλερτ και να θέλει να σε εντυπωσιάσει, άλλο που δεν τα καταφέρνει. Δε γεννηθήκαμε όλοι έτοιμοι να κολυμπήσουμε στη θάλασσα των ερώτων και του αισθησιασμού και κάποιοι θέλουν περισσότερο χρόνο μέχρι να νιώσουν σίγουροι. Αυτό που μπορείς να κάνεις, εάν φυσικά σε ενδιαφέρει η φιλοσοφική παρουσία που έχεις απέναντί σου, είναι να βοηθήσεις να ξεκλειδώσει τις σκέψεις της, να την αφήσεις να ολοκληρώσει μια πρόταση, ακόμη κι αν δε βγάζει νόημα για σένα και να της παρουσιάσεις τον εαυτό σου με όλο του το μεγαλείο. Ίσως και να έχει ανάγκη να νιώσει πως δε χρειάζεται να είσαι τέλειος για να αρέσεις και να γίνεις αποδεκτός.

Όπως και να ‘χει, εάν δεν είσαι διατεθειμένος να προσπαθήσεις να γνωρίσεις τον συνομιλητή σου, και στις δύο περιπτώσεις η έκβαση της συζήτησης δε θα είναι καλή. Όχι γιατί αποτύχατε, αλλά γιατί δεν ταιριάξατε. Καθημερινά συναντάμε τόσα άτομα, με τα οποία ταιριάζουμε, απωθούμαστε και προσπαθούμε. Μέσα από το φλερτ θα απογοητευτούμε και θα χάσουμε, γιατί όσο έχουμε τον πήχη πολύ ψηλά, άλλο τόσο θα τρομάζουμε στην ιδέα πως κανείς δε βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με εμάς. Αυτό όμως είναι το παιχνίδι του φλερτ και ποτέ δε θα μπορέσεις να είσαι σίγουρος εκ των προτέρων για την έκβαση μιας συζήτησης. Σημασία έχει να δείχνεις ποιος είσαι, ακόμη κι αν δεν ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του άλλου. Σίγουρα θα έχετε κάποιο αντίκτυπο ο ένας στον άλλον, στοχαστικό ή καθοριστικό.

 

Συντάκτης: Αγγελική Τσιγαρά
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.