Μία απ’ τις καλύτερες εμπειρίες που προκύπτουν κατά τη νεανική ζωή είναι, αδιαμφισβήτητα, τα φοιτητικά χρόνια. Ξέρεις, εκείνη η περίοδος που μένει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη σου κι όσες φορές κι αν την νοσταλγήσεις ή την επαναφέρεις στο μυαλό σου, πάντα στο τέλος σου αφήνει εκείνη τη γλυκόπικρη αίσθηση. Πέρα απ’ τη σχολή και τις εξεταστικές, στο άκουσμα και μόνο της φράσης «φοιτητική ζωή», το μυαλό σου πάει απευθείας σε ξέφρενα πάρτι, ποτά, ξενύχτια, ανεμελιά, και δε συμμαζεύεται.

Μέχρι ενός σημείου, βέβαια, όλα αυτά. Κάποια ποσοστά της φοιτητικής ζωής αντιστοιχούν σε διασκέδαση, σαφώς, μην ξεχνιόμαστε όμως, είσαι φοιτητής κι εκ των πραγμάτων ο ρόλος σου είναι να προοδεύσεις, να εξελιχθείς, να πάρεις εκείνο το έρμο το πτυχίο, που έριξες αίμα, δάκρυα κι ιδρώτα για να το αποκτήσεις, και να βγεις στην κοινωνία ως ένας καταρτισμένος επιστήμονας, ενδεχομένως, έτοιμος να μοιραστεί τις γνώσεις του. Στην πραγματικότητα, ένας καλός, αντικειμενικά, φοιτητής και στην πορεία ένας καλός επαγγελματίας, δε στέκεται αποκλειστικά στις θεωρητικές του γνώσεις, αλλά προσπαθεί να κερδίσει και πρακτικές μέσα από εμπειρία πάνω στο αντικείμενό του.

Φωτεινό παράδειγμα μιας σπουδαίας εμπειρίας που δρα εποικοδομητικά τόσο σε γνωσιακό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, διαμορφώνοντας τον ίδιο τον χαρακτήρα ενός φοιτητή, είναι εκείνη των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus. Τι είναι αυτό; Αποτελεί ένα πρόγραμμα που διεξάγεται απ’ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό την εκπαίδευση και την κατάρτιση και στοχεύει στην ανάδειξη των δεξιοτήτων των απασχολουμένων, καθώς και στην κατάρτιση των νέων ανθρώπων σε όλους τους τομείς της δια βίου μάθησης.

Πιο συγκεκριμένα κι απλούστερα, είναι η προσωπική επιλογή ενός φοιτητή να ταξιδέψει σε μια ευρωπαϊκή, κατά κύριο λόγο, χώρα και να παρακολουθήσει εκεί τα μαθήματα ενός ολόκληρου εξαμήνου, που διαφορετικά θα παρακολουθούσε στη σχολή που ήδη φοιτά, συνοδευόμενα απ’ τις κατάλληλες πρακτικές ασκήσεις για την καλύτερη δυνατή ειδίκευση πάνω στο αντικείμενο που μελετά.

Πόσο ενθουσιώδες και σπουδαίο φαίνεται το να καταφέρει κάποιος να παρακολουθήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα; Αρχικά, θα έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει σε μια ξένη χώρα, που από μόνο του αυτό είναι το μεγαλύτερο βήμα που θα κληθεί να πραγματοποιήσει. Γνωρίζει καινούριους λαούς, πολιτισμούς, κουλτούρες κι επιπλέον μαθαίνει και μια ξένη γλώσσα ή ακόμα κι αν ήδη την γνωρίζει, κάνει την τέλεια εξάσκηση επικοινωνώντας με ντόπιους και τελειοποιώντας την. Γνωρίζει καινούργιους ανθρώπους, μοιράζεται τον χώρο και τις σκέψεις του, δένεται με κάποιος από αυτούς, χτίζει σχέσεις φιλικές ή (γιατί όχι;) κι ερωτικές.

Εκεί θα παρακολουθήσει πώς διεξάγονται τα μαθήματα σε ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, και φυσικά μέσα από όλα αυτά θα συλλέξει εμπειρίες που θα ανοίξουν το μυαλό του, θα εξελίξουν τη σκέψη αλλά και τον ίδιο ως άνθρωπο κι ως προσωπικότητα. Δεν είναι και λίγο το να τα καταφέρει κανείς όλα απ’ την αρχή, μόνος του, κι ειδικά σε ένα ξένο, πιθανότατα εντελώς άγνωστο, περιβάλλον, όπου οι συγκυρίες είναι διαφορετικές κι ο τρόπος ζωής σίγουρα αρκετά αλλιώτικος, έξω απ’ τα συνηθισμένα του.

Είναι μια δυνατότητα όπου οι φοιτητές μπορούν να αξιοποιήσουν απ’ το πρώτο κιόλας διάστημα των σπουδών τους, προσφέροντάς τους την κατάλληλη πρακτική άσκηση σε κάποιον απ’ τους φορείς υποδοχής του εξωτερικού και φυσικά πλήρη αναγνωρισιμότητα του έργου τους, γεγονός που σίγουρα ανοίγει νέες πόρτες για τη ζωή και το μέλλον των φοιτητών και μελλοντικών επαγγελματιών.

Αν, λοιπόν, είσαι φοιτητής και ψήνεσαι να δοκιμάσεις κάτι νέο, που θα σου προσφέρει εκτός από εμπειρίες, φιλίες, εικόνες, ερεθίσματα, αναμνήσεις και περισσότερες πιθανότητες επαγγελματικής αποκατάστασης στο μέλλον, η λύση σου ονομάζεται Erasmus κι είναι μόλις μία σκέψη μακριά. Το ‘χεις;

 

Συντάκτης: Παρασκευή Μπάρδα
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη