Κάπου διάβασα πρόσφατα, πως όταν δυο άνθρωποι κάνουν έρωτα, οι ψυχές τους ενώνονται και γίνονται μία. Μελό κι υπερβολικό για κάποιους, ρομαντική αλήθεια για κάποιους άλλους. Δεν ξέρω αν φταίει το γεγονός ότι είμαι πέρα για πέρα ρομαντικό πλάσμα, μα αν έπρεπε να εκφράσω με δυο λόγια την πράξη του έρωτα, πολύ πιθανό να χρησιμοποιούσα μια παρόμοια φράση.

Είμαι από ‘κείνους που πιστεύουν, πως η διαδικασία αυτή, είναι αδιαμφισβήτητα ένας υπέροχος τρόπος για να έρθεις κοντά με έναν άνθρωπο. Όχι μόνο σωματικά, αλλά κυρίως ψυχικά. Μέσα απ’ αυτή την τόσο δυνατή επαφή, είναι συχνά πιο εύκολο να καταλάβεις κάτι πολύ σημαντικό, το πιο βασικό θα έλεγα: αν υπάρχει χημεία ανάμεσα σε ‘σένα και στο άτομο που έχεις απέναντί σου.

Κι ας μην ξεχνάμε, πως δεν υπάρχει ομορφότερο συναίσθημα, απ’ το να νιώθεις έναν άνθρωπο να αφήνεται στα χέρια σου. Να σου παραδίδει το σώμα του και μέσα απ’ όλο αυτό, να σου χαρίζει κι ένα κομμάτι απ’ την ψυχή του. Δεν είναι μονάχα σαρκική η επαφή, καταλαβαίνετε τι θέλω να πω, σωστά; Το μέσα μας είναι αυτό που παίζει το μεγαλύτερο ρόλο.

Αυτό βέβαια, δεν ισχύει για όλους. Υπάρχει κι η άλλη πλευρά, που συνηθίζει να βλέπει τα πράγματα λίγο πιο επιφανειακά. Που αντιμετωπίζει τον έρωτα σαν μια απλή πράξη, μέσα απ’ την οποία αντλεί απλώς, σωματική ικανοποίηση.  Άνθρωποι που προτιμούν να αφήνουν το συναίσθημα, έξω από αυτό. Ένα ποσοστό από αυτούς δε, επιλέγουν συνειδητά να προχωρήσουν και σε ανταλλαγή συντρόφων.

Πιθανόν να έχετε ακούσει, για τους λεγόμενους swingers και τις ανταλλαγές συντρόφων. Το swinging, για όσους δε γνωρίζουν, είναι η νέα «ερωτική μόδα», που κάνει θραύση στο εξωτερικό και που έχει αρχίσει δειλά-δειλά να κερδίζει φανατικούς οπαδούς και στη χώρα μας.

Όπως καταλάβατε λοιπόν, το swinging είναι μια διαδικασία μέσα απ’ την οποία τα ζευγάρια προχωρούν σε ανταλλαγή συντρόφων και πολλές φορές και σε ομαδικά «παιχνίδια» στα οποία παίρνουν μέρος κι άλλοι swingers. 

Πρόσφατα λοιπόν έμαθα, πως τα ζευγάρια τα οποία επιδίδονται στο συγκεκριμένο «σπορ», υποστηρίζουν πως το κάνουν επειδή η σχέση με το σύντροφό τους έχει βαλτώσει, ή επειδή θέλουν να ξεφύγουν απ’ τη μονοτονία και τη ρουτίνα. Κάποιοι δηλαδή, επιλέγουν ένα τριήμερο σ’ ένα ρομαντικό προορισμό για να ανανεώσουν τη σχέση τους, ενώ κάποιοι άλλοι προτιμούν να «δανείσουν» το ταίρι τους, επειδή έχουν αρχίσει να πλήττουν.

Δηλώνουν επίσης, πως μετά το swinging νιώθουν πολύ πιο χαρούμενοι κι υγιείς μέσα στη σχέση τους κι αυτό δεν το λέω εγώ, μα τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας.

Και φυσικά, για όσους επιθυμούν να πάνε ένα βήμα παρακάτω, υπάρχει η δυνατότητα, μέσα από τα λεγόμενα glory holes ή αλλιώς τρύπες ηδονής, να παρακολουθούν το σύντροφό τους τη στιγμή που κάνει σεξ με έναν άλλον άνθρωπο.

Με λίγα λόγια, πληρώνουν αδρά –μιας κι όλα αυτά τα ερωτικά μπερδέματα γίνονται σε χλιδάτα και πεντάστερα ξενοδοχεία– για να μοιράζονται τον άνθρωπό τους με ένα μάτσο αγνώστους και μάλιστα να παίρνουν και μάτι. Σαν να λέμε δηλαδή, με την ευχή τους.

Ίσως κάποιοι με χαρακτηρίσουν στενόμυαλη και πουριτανή, μα πειράζει που δεν μπορώ να καταλάβω, πώς γίνεται να μοιράζεσαι το σύντροφό σου εν γνώσει σου; Δεν είμαι εδώ φυσικά για να κρίνω τις επιλογές κανενός κι είναι απόλυτα σεβαστές, μα το πρόβλημά μου είναι στο να το κατανοήσω όλο αυτό.

Κι η απορία μου είναι η εξής: Πώς στην ευχή, αντέχει ένας άνθρωπος που μοιράζεται τη ζωή του με έναν άλλον, να τον παρακολουθεί την ώρα που κάνει σεξ με έναν άγνωστό, χωρίς να νιώθει τίποτα; Χωρίς να αισθάνεται το παραμικρό ίχνος ζήλιας και θυμού. Πώς γίνεται το ταίρι σου, να σπαρταράει από ηδονή στα χέρια κάποιου άλλου κι εσύ να τον κοιτάς απαθέστατος; Να του δίνεις τη συγκατάθεσή σου για να κάνει στο κρεβάτι όλα όσα κάνει μαζί σου.

Ίσως βέβαια να φταίει κι αυτό που είπα στην αρχή. Γιατί, για ένα πλάσμα ρομαντικό από τη φύση του όπως εγώ, είναι λίγο ακατανόητα όλα αυτά.

Για άλλους βέβαια, ίσως είναι πιο εύκολο να δεχτούν αυτού του είδους τις σχέσεις, μα για κάποιον σαν εμένα, είναι δύσκολο ακόμη και να αποθηκευτούν οι πληροφορίες αυτές στον εγκέφαλό του. Κι είναι πολύ πιθανό, σε μερικά χρόνια, οι σχέσεις να είναι πιο απελευθερωμένες κι ακόμη κι η ανταλλαγή συντρόφων να θεωρείται κάτι απόλυτα φυσιολογικό.

Μα μέχρι τότε, αφήστε εμάς τους ρομαντικούς να πιστεύουμε πως το σεξ ή ο έρωτας –δεν έχει σημασία πώς θα το πει κάποιος– είναι ένα μοναδικό, συναρπαστικό και δυνατό δέσιμο ανάμεσα σε δυο ανθρώπους. Είναι η ολοκλήρωση της σχέσης, η ευκαιρία κι ο τρόπος να έρθεις πιο κοντά με έναν άνθρωπο κι η απόλυτη έκφραση της ανθρώπινης ψυχής .

 

Επιμέλεια Κειμένου Εύας Αξιώτη: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Εύα Αξιώτη