Είναι άσχημο πράγμα η μοναξιά, δε διαφωνώ μαζί σου. Κανείς δε βγήκε κερδισμένος μέσα απ’ αυτή παρά μόνο ο Φίλιππος Πλιάτσικας ερμηνεύοντας το ομώνυμο τραγούδι. Ωστόσο, μοναξιά δε νιώθει κάποιος ο οποίος δεν έχει ένα ταίρι για ν’ αγκαλιάσει το βράδυ και να δει μαζί του ταινίες, μοναξιά μπορεί να νιώθει κι ένας άνθρωπος ο οποίος περιβάλλεται συνεχώς από κόσμο γύρω του και παρ’ όλα αυτά να συνεχίζει να νιώθει μόνος.

Και μέσα εκεί βρίσκονται κι άνθρωποι οι οποίοι ψάχνουν διακαώς να βρουν έναν άνθρωπο να ταιριάξει μαζί τους για να πούνε τον πόνο τους. Αυτοί οι άνθρωποι σίγουρα δε θέλουν μια σχέση για να περνούν καλά, αλλά ψυχολόγο για να τους λύνει τα προβλήματά τους. Είναι αυτή η κατηγορία των ανθρώπων που δεν μπορούν να μείνουν μόνοι τους και θέλουν διαρκώς έναν άνθρωπο δίπλα τους για να γίνει το τσεκ στη λίστα. Φυσικά δεν θα κατηγορήσουμε κανέναν για τις επιλογές του, γιατί μπορεί κι εμείς οι ίδιοι ν’ ανήκουμε εκεί, άρα ποιος κρίνει ποιον και γιατί, στην τελική.

Έχει μια γοητεία όμως το να είσαι singe. Είναι γαμάτο να είσαι single, γιατί πρώτα απ’ όλα δε δίνεις λογαριασμό σε κανέναν. Κανείς δε νοιάζεται για το τι ώρα θα γυρίσεις, με ποιους θα βγεις και τι θα κάνεις εκεί πού θα πας να διασκεδάσεις. Δεν έχεις μονίμως ένα κινητό στο χέρι και μπορείς να είσαι πάντα παρών στη στιγμή. Όταν είσαι single δεν έχεις υποχρεώσεις όπως σε μια συγκατοίκηση μιας νέας σχέσης που μοιράζεστε τις δουλειές και βοηθάτε ο ένας τον άλλον σ’ όλα προκειμένου να συνυπάρξετε αρμονικά. Όταν είσαι μόνος σου, το σπίτι σου μπορείς να το έχεις όπως θέλεις, να σε βλέπει όποτε κι αν και να ζεις αλλοπρόσαλλα γιατί έτσι ξύπνησες σήμερα χωρίς να πληγώνεις κανέναν με την αστάθειά σου.

Σε αντίθεση με μια σχέση, όταν είσαι single δε ρουτινιάζεις εύκολα. Η δέσμευση σου βγάζει μια άλλη πλευρά, μια τρυφερότητα και μια περίεργη τάση προς το σπίτι, αλλά όταν είσαι single σου βγαίνει μια πιο υπεροπτική κι εξωστρεφής εκδοχή του εαυτού σου, που έχει την πλάκα της, ας μη γελιόμαστε.

Πέρα όμως απ’ αυτό, το να είσαι μόνος δεν είναι πάντα κι η καλύτερη επιλογή, καθώς θα έχεις βρεθεί πολλές φορές σε αδιέξοδο του να μην μπορείς να κάνεις τίποτα. Να χρειάζεσαι κάποιον για ν’ ακούσει τα προβλήματά σου ή να σε πάρει μια αγκαλιά. Να κατεβαίνετε μαζί για ψώνια και να σε βοηθάει με το γούστο του στα ρούχα, στα παπούτσια ή ακόμα και στο εστιατόριο που θα φάτε μαζί αργότερα. Να ξυπνάτε μαζί και να οργανώνετε τη μέρα σας, πηγαίνοντας ταξίδια ή μια κοντινή εκδρομή, γιατί και το να ταξιδεύεις μόνος δεν έχει πάντα πλάκα. Να είναι εκεί και να είσαι εκεί, να μοιράζεστε την μπουκιά και να χαμογελάτε με πράγματα που μόνο εσείς ξέρετε, να ερωτεύεστε τις λεπτομέρειες.

Υπάρχουν άνθρωποι που παραμένουν single από επιλογή και για χρόνια δεν αλλάζουν αυτήν τη στάση τους κι είναι κι άνθρωποι οι οποίοι ψάχνουν διακαώς για μια νέα σχέση, μη συνειδητοποιημένοι, με απώτερο σκοπό να βρουν έναν ψυχολόγο που να λύνει όλα τους τα προβλήματα και να βυθίζονται σε μια ρουτίνα, δίχως να κάνουν νέα πράγματα. Το θέμα είναι, εκεί που βρίσκεσαι, να σου ταιριάζει, να τη βρίσκεις που λένε. Πολλές φορές εμείς οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουμε ποιοι πραγματικά είμαστε ή τι έχουμε ανάγκη, με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε τι θέλουμε τελικά απ’ τη ζωή μας και να καταλήγουμε μόνοι. Με παρέα όμως ή χωρίς, το θέμα είναι πριν κοιμηθείς το βράδυ να είσαι ελαφρύς σαν πούπουλο και ν’ ανυπομονείς για την επόμενη μέρα. Αλλιώς, φίλε μου, άλλαξε κανάλι.

Συντάκτης: Ανδρέας Πετρόπουλος
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου