Όταν δουλεύουμε και συνεργαζόμαστε με κάποιον αρκετές ώρες την ημέρα, αυτομάτως αυτός ο κάποιος γίνεται ο άνθρωπος που δενόμαστε γρήγορα και πολύ, μιας κι είστε μαζί καθημερινά. Με την πάροδο του χρόνου η συναναστροφή αναπτύσσει την οικειότητα· μοιράζεσαι προσωπικά σου θέματα, ενδιαφέροντα κι αρκετές ανησυχίες, δένεσαι συναισθηματικά κι αρχίζεις να νιώθεις αμοιβαία συμπάθεια. Και καμία φορά, μια ανεξήγητη ερωτική έλξη.

Κάπου εδώ χτυπάει το βελάκι του έρωτα στο γραφείο κι ανθίζουν οι ρομαντικές σχέσεις. Και πολύ συχνά, μαζί με αυτές, ξεκινάει μια διπλή ζωή. Από γνωστοί τη μέρα, μεταμορφώνεστε σε εραστές τη νύχτα κι αφήνετε έναν κρυφό κόσμο να ζει κάτω από το πέπλο της σκοτεινής ώρας. Προσπαθείτε να κρατήσετε τις ισορροπίες που απαιτούνται ώστε να μην μπλέξετε τα συναισθηματικά με τα επαγγελματικά, όμως συχνά αυτό είναι ανέφικτο.

Ωστόσο, το θέατρο πάει πολύ καλά. Τη μέρα μεταμορφώνεστε σε γνωστούς ή δίνετε την εντύπωση ότι είστε δύο απλοί φίλοι- και καμιά φορά ούτε καν αυτό. Κάτω από το φωτεινό φακό του ηλίου, οι πραγματικές σας επιθυμίες παραμένουν κρυμμένες και τιθασευμένες. Μέχρι να έρθει στο προσκήνιο η νύχτα, για να εκφράζετε τον αληθινό εαυτό σας και να αφήσετε το συναίσθημα να ζήσει ελεύθερα. Σε απόμερα cozy μπαράκια, σε σκοτεινές γειτονιές, με βόλτες σε ερημικές παραλίες και ρομαντικά δείπνα στο σπίτι, μοιράζεστε τις ίδιες επιθυμίες και το πάθος του έρωτά σας. Είναι εκείνη η μαγική ώρα που ανταλλάσσονται τα βλέμματα με τρόπο που λένε περισσότερα από χίλιες λέξεις. Είναι εκείνη η ώρα που οι χημείες σας κι η απίστευτα ισχυρή ένταση των κορμιών, κάνουν τα μαγικά τους, μετά από μια ολόκληρη μέρα καταπίεσης.

Όλη αυτή η έλξη και η χημεία, όμως, μετατρέπονται σε τυπικές κουβέντες και μικρά χαμόγελα με παγωμένη έκφραση με το πρώτο φως της μέρας. Τα συναισθήματά σας, ακολουθούν τον άγραφο νόμο που οι δύο σας ετοιμάσατε μαζί, ώστε να μη δώσετε δικαιώματα, ή γιατί ενδεχομένως να μη “δικαιούστε” να ζήσετε αυτό που σας συμβαίνει, χωμένοι σε άλλες σχέσεις, με άλλους ανθρώπους πλάι σας.

Κι έτσι περιορίζεστε στα τυπικά και προσπαθείτε να κρατάτε τις ισορροπίες και διαχωρίζετε τα ερωτικά από τα επαγγελματικά- διαφορετικά θα είστε το πρώτο θέμα της λίστας συζητήσεων των συναδέλφων. Κρατάτε χαμηλούς τόνους, αποφεύγετε τα σούρτα-φέρτα ο ένας στο γραφείο του άλλου και στους διαδρόμους, είστε διακριτικοί σε όλα τα meeting και κάθεστε σε απόσταση ασφαλείας, μην τυχόν και σας ξεφύγει κανένα φευγαλέο άγγιγμα ή βλέμμα που θα σας αποσυντονίσει και θα σας καρφώσει.

Κι αυτή η αναγκαστική αδιαφορία του ενός προς τον άλλον, μεταφράζεται από κάποιο τρίτο σαν την ύπαρξη κρητικής βεντέτας μεταξύ σας. Πόσος επαγγελματισμός τέλος πάντων;  Μέχρι και τα chat με μηνύματα και email’s είναι κομμένα εν ώρα εργασίας και καμία επαφή πέραν της επαγγελματικής δεν υπάρχει, σε σημείο που μοιάζετε να μην πολυπάτε ο ένας τον άλλο. Καμία λάθος κίνηση-ματιά δεν επιτρέπεται, ούτε καν ένας καφές, μπας και βγει από μέσα καμιά καρδούλα και προδώσει το φλερτ.

Ίσως και να δείχνει έναν υποκριτικό χαρακτήρα αυτού του είδους η σχέση, όμως καμιά φορά είναι όλα όσα νιώθεις πως μπορείς να έχεις με κάποιον. Κι ίσως, από την άλλη, από το να πέσεις στην παγίδα της επισημότητας και της διαφάνειας, το να κρατάς κάποια πράγματα μόνο για σένα, είναι το μυστικό για να κρατήσει τη σχέση ζωντανή. Άλλωστε, οι δύο φτιάχνουν τους κανόνες, για τους δύο. Και μόνο γι’ αυτούς.

Συντάκτης: Ρεβέκκα Κωνσταντίνου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου