Αχ, αυτά τα καινούρια ξεκινήματα, πόση λαχτάρα και προσμονή κρύβουν. Σε κάθε νέα αρχή δίνουμε όλη μας την προσοχή και την ενέργειά μας. Μπροστά στο ανεξερεύνητο είμαστε γεμάτοι απορίες, αν είναι σωστό αυτό που κάνουμε και πώς θα το πάρει ο άλλος, που τώρα προσπαθούμε να τον ανακαλύψουμε.

Πόσο όμορφες οι αρχές, εκείνη η ανυπόμονη προσμονή μέχρι να συναντηθείτε, η περίοδος του μέλιτος που φοράτε κι οι δύο τα ροζ γυαλιά της καψούρας και της εξιδανίκευσης, τότε που όλα βγάζουν καρδούλες, σαν εκείνα τα φίλτρα του instragram. Όλοι σκάμε ένα χαμόγελο σ’ αυτή τη σκέψη, είτε γιατί νοσταλγούμε αυτές τις στιγμές είτε γιατί –οι πιο τυχεροί– τις ζούμε τώρα.

Τον πρώτο καιρό, λοιπόν, όλοι μας κάνουμε προέκταση του χεριού μας το κινητό μας, γιατί η επικοινωνία είναι διαρκής κι ασταμάτητη και πρέπει να ‘ναι αστεία κι ενδιαφέρουσα για να συνεχίσει, γιατί όπως λέμε η καλή αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Κι αφού είναι κοινή παραδοχή πως τα δάχτυλα παίρνουν φωτιά απ’ την πληκτρολόγηση, ποια είναι τα πιο κλασικά μηνύματα που ανταλλάσσουμε ως φρεσκοερωτευμένοι;

1. «Καλημέρα/Καληνύχτα»

Η μέρα επιβάλλεται να ξεκινάει με μία καλημέρα, ώστε να δείξεις στον άλλον πως τον σκέφτεσαι. Πόσα χαμόγελα έσκασες όταν χουζουρεύοντας στο κρεβάτι, με το ένα μάτι ανοιχτό το άλλο ακόμα κλειστό, έπιασες το κινητό κι είδες εκείνη την καλημέρα απ’ το αμόρε; Και ξάφνου η μέρα έφτιαξε! Αντίστοιχα, η μέρα πρέπει να τελειώνει όπως αρχίζει, με ένα μήνυμα (εντάξει, ιδανικά μ’ ένα φιλί). Κι ας σε ‘χει πάρει ο ύπνος με το κινητό στο χέρι. Θες να ξέρει πως είναι η τελευταία κι η πρώτη σκέψη σου.

2. «Σε σκέφτομαι…»

Κοινότυπο, σίγουρα, αλλά και ρομαντικό. Δεν είναι και λίγο να εξομολογείσαι την κατάληψη που ‘χει κάνει ο άλλος στον νου σου. Τον σκέφτεσαι, όλη την ώρα μάλλον, αλλά θες σίγουρα να δείξεις πως έχεις κολλήσει; Εδώ υπάρχει παγίδα, γιατί αν ο παραλήπτης δεν είναι τόσο full in love, ίσως και να τρομάξει λιγάκι.

3. «Μωρό μου, είπα να δω τι κάνεις.»

Εδώ ναι μεν δείχνεις ότι τον σκέφτεσαι και θες να δεις πώς είναι, αλλά παράλληλα δεν καρφώνεσαι κιόλας, είναι λίγο πιο χαλαρό. Εννοείται πως όταν δεν είστε μαζί, πάντα αναρωτιέσαι τι κάνει και ψάχνεις αφορμή ν’ ανοίξεις κουβέντα, ρίχνοντας στον άλλο το μπαλάκι.

4. Ψευδώνυμα, αυτή η μάστιγα!

Μέσα από τις ατέλειωτες συζητήσεις, κάπου στην πλάκα, έχετε βγάλει ο ένας στον άλλον μικρά και πολύ γλυκά ίσως κι αστεία παρατσούκλια, που μόνο εσείς καταλαβαίνετε κι είναι μόνο για εσάς. Για κανέναν άλλον. Αρκεί, λοιπόν, μία προσφώνηση για να χαμογελάσετε κι οι δύο.

5. «Πώς πέρασες σήμερα;»

Σχεδόν πάντα, ειδικά στην αρχή της σχέσης, μετά από το τέλος ενός ραντεβού, θες να ξέρεις πώς πέρασε ο άλλος κι αν απόλαυσε εξίσου τη βραδιά. Κάπως έτσι η συζήτηση κρατάει για λίγο ακόμα, αφού οι αποχωρισμοί είναι δύσκολοι.

6. «Με ποιους είσαι;»

Προσοχή, κίνδυνος! Απ’ τα μεγαλύτερα φάουλ που μπορείς να κάνεις. Ακόμα κι αν ρωτάς από ενδιαφέρον, ο άλλος το παίρνει ως έλεγχο ή ζήλια. Σε κανέναν δεν αρέσει η κτητικότητα και στην αρχή ειδικά είναι πολύ κακό δείγμα, γιατί προμηνύει ανασφάλεια και στενό μαρκάρισμα στη συνέχεια. Εκεί δεν αποκλείεται το πρόσωπο να ξενερώσει και σιγά-σιγά να κόψει.

7. «Γιατί δεν απαντάς στο τηλέφωνο;»

Φάουλ νούμερο δύο. Πολύ απλά δε τον είδε ή δεν μπορούσε να το σηκώσει. Μην πλάθεις σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Μην καταπιέζεις και μην υπεραναλύεις. Θα επιστρέψει την κλήση σου μόλις μπορέσει. Ψυχραιμία κι ανάσες.

8. «Θέλω να σε δω.»

Αυτά τα «Θέλω να σε δω», πόσο όμορφα είναι, ειδικά αν είναι στη μέση της ημέρας, έχεις διάλειμμα απ’ τη δουλειά και φεύγεις για ένα μισάωρο, να πας ως στην άλλη άκρη της πόλης μόνο για ένα φιλί. Τέρμα ρομαντικό. (Λιώνω.)

9. «Σ’ αγαπώ/Μου αρέσεις πολύ.»

Όχι, όχι, μέγα όχι. Πώς αλλιώς να στο πω; Αυτά δε γράφονται σε μια οθόνη κινητού. Δεν είναι για μηνύματα. Είναι να τον βλέπεις τον άλλον. Να τον κοιτάς κι όταν η στιγμή το απαιτεί, να το ξεστομίσεις.

10. «Να προσέχεις!»

Ναι, θέλεις ο άνθρωπος αυτός να ‘ναι καλά. Και ναι, θες να ξέρει ότι τον νοιάζεσαι.

Συνεχίστε, λοιπόν, να τσατάρετε ασταμάτητα, να δείχνετε το ενδιαφέρον σας.  Αλλά μην ξεχνάτε πως το ενδιαφέρον το πραγματικό είναι στις πραγματικές στιγμές, γι’ αυτό κάνετε εκπλήξεις, επιδιώκετε περισσότερες συναντήσεις, μοιράζετε χαμόγελα, δίνετε φιλιά, χορταίνετε αγκαλιές και δημιουργείτε αναμνήσεις με το έτερον ήμισυ που διαλέξατε.

 

Συντάκτης: Άννα Αντωνίου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη