paul1120

Το καλοκαίρι μοιάζει να ‘ναι πια προ των πυλών, κι όλοι μας έχουμε ήδη σκεφτεί αγαπημένους προορισμούς για διακοπές. Κλασική επιλογή για μια τέτοια εποχή αποτελούν διαχρονικά τα νησιά. Γιατί ειδικά στην Ελλάδα, με τον πολύ ήλιο και τις τόσο υπέροχες αμμουδιές, έχουν την τιμητική τους και σχεδόν επιβάλλεται να διαλέξεις (τουλάχιστον) ένα νησί για να περάσεις τις διακοπές σου.

Είναι, λοιπόν, εκείνοι που ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για τρεις με πέντε μέρες, ίσα για να αποδράσουν απ’ την πραγματικότητα κι είναι κι αυτοί που ετοιμάζουν βαλίτσες για έξι μήνες, μεταφέροντας την πραγματικότητά τους εκεί.

Η χώρα μας είναι γνωστή για τον τουρισμό της, κλάδος που αποφέρει χρήματα και γεννά πολλές θέσεις εργασίας. Σταθερή επιλογή για πολλούς και πολλές όπου ο τομέας τους ίσως να μην ήταν αυτός αλλά η ενασχόλησή τους με τα τουριστικά μπορεί να τους προσφέρει μία, έστω προσωρινή, αποκατάσταση. Μία εργασιακή ευκαιρία, λοιπόν, που ξεκινά κάπου κοντά στην Απρίλη και κρατά περίπου μέχρι τον Οκτώβρη. Έξι μήνες για τους οποίους πρέπει να στριμώξεις μες στις αποσκευές σου, πέρα από ρούχα και παπούτσια, και μπόλικη υπομονή, επιμονή, αντοχή, πείσμα κι αισιοδοξία, για να καταφέρεις να επιβιώσεις στην πίεση αυτής της περιόδου.

Έξι μήνες που έρχονται άνετα ισόπαλοι με δώδεκα μήνες εργασίας οπουδήποτε αλλού. Οι ώρες σίγουρα πολλές πάνω απ’ το καθιερωμένο 8ωρο και το ρεπό μία λέξη που θα πρέπει να ξεχάσεις. Για ‘σένα, λοιπόν, θα ‘ναι κάθε μέρα Δευτέρα κι η εβδομάδα δε θα ‘χει τελειωμό. Ίσως να ακούγονται όλα μαύρα και κανείς δε θα πει πως δεν είναι δύσκολα, πάντα όμως υπάρχουν και σκέψεις που σε κάνουν να αντέχεις. Εξάλλου, εσύ πρέπει να ‘σαι αυτός που βρει το φως μες στο σκοτάδι.

Δουλεύοντας σεζόν, λοιπόν, σε έναν τουριστικό προορισμό –είτε υπερβολικά δημοφιλή και παγκοσμίως γνωστό είτε λιγότερο– θα βρεις σίγουρα πράγματα ενδιαφέροντα που θα κάνουν την κούραση υποφερτή. Θα εξερευνήσεις τον τόπο, θα γνωρίσεις ανθρώπους από όλη τη Γη, γιατί κάποια στιγμή είχαν όνειρο ζωής να επισκεφθούν την Ελλάδα, θα ακούσεις ιστορίες αστείες, πρωτότυπες, ίσως και κάποιες ενοχλητικές. Θα ‘ρθεις σε επαφή με προσωπικότητες και νοοτροπίες πολύ διαφορετικές απ’ τις δικές σου, θα αναθεωρήσεις στερεότυπα ότι οι Γερμανοί είναι έτσι, οι Γάλλοι αλλιώς και γενικότερα θα αμφισβητήσεις πολλά απ’ τα ως τώρα δεδομένα σου. Το μόνο σίγουρο πως κάθε μέρα θα ‘ναι μια νέα περιπέτεια.

Δουλεύοντας κάθε μέρα σχεδόν και με τη διαρκή πίεση να προσφέρεις το καλύτερο δυνατό για να μείνουν οι πελάτες ικανοποιημένοι, η όλη εργασία καταντά μια εξουθενωτική διαδικασία κι ίσως κάποτε και κάπως ψυχοφθόρα, γιατί οι απαιτήσεις είναι πολλές κι –αν είσαι λιγότερο τυχερός από κάποιους άλλους– οι εργοδότες μάλλον όχι και τόσο ευγενείς.

Έτσι, σ’ ένα περιβάλλον τόσο πιεστικό, είναι σχεδόν αναπόφευκτο να γεννηθούν φιλίες δυνατές ανάμεσα σε συνάδελφους ή ίσως ακόμα και με ντόπιους. Ίδια άγχη, ίδιες αγωνίες αλλά και πολλά πειράγματα. Ο χρόνος ίσως να μη φαίνεται πολύς (σίγουρα ούτε και λίγος), μα η καθημερινή τριβή και τα κοινά βιώματα δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς.

Σε μια τέτοια συνθήκη αναγκάζεσαι να τα βρεις με τον εαυτό σου για να αντέξεις. Μαθαίνεις να διαχειρίζεσαι τα συναισθηματικά σου ξεσπάσματα και δεν ξεχνάς τον στόχο σου. Ίσως σ’ αυτό να σε βοηθήσουν κι οι άνθρωποι που θα γνωρίσεις, πρόθυμοι να σου δώσουν κουράγιο, όταν απ’ την κούραση θα θες να τα παρατήσεις όλα και να φύγεις κι εκείνοι θα σου προτείνουν να πάτε μια βόλτα μέχρι τη θάλασσα ή για ένα ποτό για να ηρεμήσεις.

Γιατί μπορεί να μετράς άπειρες ώρες δουλεύοντας, αλλά παρά την εξάντληση και την αϋπνία θα θες να βγεις κι έξω, να αποσυμπιεστείς, να χορέψεις, να φλερτάρεις, κι ίσως και να βρεις τον έρωτα. Όλα συμβαίνουν στον υπερθετικό βαθμό σε έξι μήνες, όπου οι τουριστικοί προορισμοί ασφυκτιούν από κόσμο και ζωή και τα πάντα είναι έντονα. Τα θετικά και τα αρνητικά μέσα από πίεση κι εναλλαγή ανθρώπων φαντάζουν πάντα μοναδικά.

Γιατί, το καλοκαίρι είναι μια εποχή γεμάτη ήλιο, θάλασσα και διάθεση φωτιά, κι όλα είναι πιθανά να συμβούν, ειδικά όταν δουλεύεις στον πυρήνα του καλοκαιριού, δηλαδή στα ελληνικά νησιά. Όλα είναι δυνατά στις καλοκαιρινές διακοπές κι αν οι δικές σου κρατήσουν έξι μήνες, φαντάσου πόσα απρόοπτα μπορεί να ‘ρθουν!

Συντάκτης: Άννα Αντωνίου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!