Article of the day: Η Γεωργία Μαρίνου δίνει 10 ερωτήσεις πριν το επόμενο βήμα της σχέσης! Δες εδώ. 

dghgj

Συνήθεια, ουσιαστικό γένους θηλυκού που λατρεύουμε να μισούμε. Συνήθεια λοιπόν είναι εκείνο με το οποίο εμείς οι άνθρωποι νιώθουμε λιγάκι πιο ασφαλείς, γιατί όσο και να μην το παραδεχόμαστε, αποφεύγουμε να ρισκάρουμε σε κάτι νέο όπως ο διάολος το λιβάνι, όπου διάολος, βάλε άγνωστο και λιβάνι συνήθεια.

Χτίζουμε μια καθημερινότητα γεμάτη συνήθειες, που δε θέλουν πολύ κόπο και σκέψη, είναι δοκιμασμένα και έχουν πάρει την έγκριση στη λίστα μας κι αξίζουν να είναι εκεί. Τα πιο απλά, όπως ο καφές που θα πιείς· ίσως και να μην είσαι από αυτούς που ξέρουν κι έχουν ερευνήσει ή δοκιμάσει διαφορετικές ποικιλίες από καφέδες, άλλωστε πού να τρέχεις να μάθεις, δοκίμασες έναν, σου φάνηκε μια χαρά οπότε όλα κομπλέ, αυτός είναι ο καφές σου πια. It’s done. Δε χρειάζεται να το ψάξεις άλλο, να σπαταλήσεις χρόνο, χρήμα και ενέργεια, βολεύτηκες.

Η δουλειά, ξέρεις αυτή που είσαι από την αρχαιότητα, ούτε θυμάσαι πότε μπήκες κι ας μη σ΄ αρέσει και πολύ. Το σημαντικό είναι ότι ξέρεις πια τι πρέπει να κάνεις, βήμα βήμα, χωρίς εκπλήξεις και προσδοκίες, όλα λειτουργούν πια αυτόματα μέσα σου σαν ένα μικρό ανθρώπινο ρομπότ.

Και ο έρωτας; Μα εδώ θα μου πεις, έρωτας και συνήθεια δεν πάνε μαζί. Έλα που σε γέλασαν, γιατί αν αγαπάς τη συνήθεια εκείνη θα βρει τρόπο να τρυπώσει κι εκεί. Από την ώρα που συναντιέστε, τον τόπο συνάντησης, ακόμα και τη στάση στο κρεβάτι, όλα ακολουθούν το ίδιο μοτίβο ξανά και ξανά.

Ασφάλεια λοιπόν, αυτό σου προσφέρει η συνήθεια. Καμία έκπληξη, καμία αμφιβολία, τίποτα στην στροφή για να σε περιμένει στη γωνία, γιατί πολύ απλά έχεις διαλέξει την ευθεία. Αν με ρωτάς, αυτός ο διάβολος που φοβάσαι, αυτό το άγνωστο που τόσο τρέμεις είναι στο μυαλό σου και μόνο. Όσο αλλάζεις, όσο δοκιμάζεις, τόσο πιο εύκολο γίνεται στην πορεία. Κι αλήθεια, αναρωτήσου πότε ήταν εκείνη η μέρα που θυμάσαι να έγινε κάτι διαφορετικό, αφού έχεις επιλέξει τον δρόμο της συνήθειας, του «by the book» που λένε και οι φίλοι μας οι Άγγλοι. Κι αν τόσο έχει ξεχαστεί από τη μνήμη σου, πώς πείστηκες ότι είναι τόσο δύσκολο;

Ρώτα τον εαυτό σου, αν όντως σήμερα θέλει καφέ. Τόσο απλό είναι. Ίσως εκείνο το παιδί μέσα σου το έχεις αφήσει λιγάκι στην απ’ έξω, γιατί τα παιδιά λατρεύουν την περιέργεια και την εξερεύνηση εσύ κάπου να το έχασες λιγάκι μέσα στην ενήλική σου ζωή. Άλλαξε τον καφέ για σήμερα, πιες μια σοκολάτα-φράουλα κι αν δε σου αρέσει, οκ και τι έγινε, θα ξέρεις ότι δε σ’ αρέσει η σοκολάτα-φράουλα. Κι η ξενέρα συναίσθημα είναι και μάλιστα πολύ καλύτερο από τη βαρεμάρα.

Την αλλαγή τη θυμάσαι, δε σε αφήνει να την ξεχάσεις γιατί σου προσφέρει καινούριες εμπειρίες, συναισθήματα κι αποτελέσματα. Μην πας με το αμάξι στη δουλειά σήμερα, διάλεξε το λεωφορείο, ξεκινά πιο νωρίς και θα συναντήσεις καινούριους, διαφορετικούς ανθρώπους. Διάλεξε κάτι άλλο πέρα από τη συνήθεια, είτε βήμα-βήμα είτε ολοκληρωτικά. Είναι στο μυαλό σου και στο χέρι σου αν θες να ζήσεις καινούρια πράγματα, αν θες η κάθε μέρα σου να είναι Δευτέρα ή αν διαλέξεις να την κάνεις μια ωραία Παρασκευή που φέρνει το Σάββατο. Στο μυαλό σου είναι επιλογή κι αν την πάρεις θα κερδίσεις ένα καινούριο ταξίδι. Απλά αντί να πάρεις το αεροπλάνο για την ταχύτητα και την ευκολία, διάλεξε το καράβι για τη θέα και την εμπειρία που έχει να σου προσφέρει. Εγώ για σήμερα διάλεξα το τρένο, να ξέρεις· εσύ;

Συντάκτης: Άννα Αντωνίου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου