fb

Αγκαλιές είναι εκείνες οι κινήσεις των χεριών που αγαπάμε πιο πολύ απ’ όλες, εκείνες που άλλοτε σφραγίζουν μια ευτυχία, άλλοτε διώχνουν τον πόνο, που λένε ολόκληρες προτάσεις όταν τα χείλη αδυνατούν. Είναι τόσο σημαντικές οι αγκαλιές για το ανθρώπινο είδος, που τους έχουμε αφιερώσει και δικιά τους ημέρα. 21 Ιανουαρίου. Παγκόσμια ημέρα αγκαλιάς σήμερα κι εσύ πότε ήταν η τελευταία φορά που χάρισες ή ακόμα καλύτερα ήσουν αποδέκτης μιας;

Η κίνηση που κάνουν τα χέρια μας για να κλείσουν μέσα τους έναν άνθρωπο, έχει περισσότερα οφέλη απ’ όσα μπορεί να έχεις σκεφτεί. Έχουν γίνει πολλές έρευνες κατά καιρούς για τις ευεργετικές ιδιότητες που έχουν οι αγκαλιές κι εμείς θα σας δώσουμε 8, τόσα όσα χρειάζονται για να αγκαλιάσετε τον πρώτο άνθρωπο που θα βρείτε κοντά σας.

 

1. Μείωση του στρες

Όταν νιώθεις πως πνίγεσαι και το άγχος γεμίζει κάθε κύτταρό σου, όταν κόβεται κάπως η ανάσα σου, μια αγκαλιά μπορεί να μειώσει, ως και να εξαφανίσει το στρες σου, αν διαρκέσει πάνω από 8 δευτερόλεπτα. Όταν κλείνουν γύρω σου χέρια με ασφάλεια, νιώθεις πως σου παίρνουν λιγάκι από το βάρος που κουβαλάς. Ανάσα λύτρωσης.

 

2. Διώχνει τη μοναξιά

Πόσες φορές έχουμε νιώσει μόνοι κι ας είναι το δωμάτιο γεμάτο κόσμο. Η αγκαλιά από τον σωστό άνθρωπο είναι εκείνη που σε κάνει να σκέφτεσαι πως ανήκεις κάπου. Σταματάς έστω για λίγο να νιώθεις ευάλωτος και μόνος και μια μικρή δόση ευτυχίας προσφέρεται απλόχερα από εκείνα τα χέρια. Τις νύχτες πους την αποζητάς περισσότερο από ποτέ, είναι γιατί χωρίς τον θόρυβο και την κούραση της μέρας, καταλαβαίνεις τι έχεις περισσότερο ανάγκη. Κι αυτό για τον άνθρωπο θα είναι πάντα ο άνθρωπος.

 

3. Κοιμάσαι καλύτερα

Έχει αποδειχθεί πως 10 λεπτά αγκαλιάς πριν τον ύπνο σε κάνουν να κοιμάσαι καλύτερα, χωρίς διακοπές και πιο ήρεμα. Η σιγουριά που σου προσφέρει μια αγκαλιά διώχνει οποιαδήποτε αμφιβολία υπάρχει στο υποσυνείδητό σου κι επέρχεται μια όμορφη ηρεμία μέσα σου. Πέραν όμως του ψυχολογικού παράγοντα, είναι κι ο αμιγώς σωματικός, αφού χαλαρώνουν οι μύες, συντονίζονται οι αναπνοές σε έναν κοινό κι ήρεμο ρυθμό, ενώ γίνεται καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Τι καλύτερο πριν τον ύπνο;

 

4. Χαρά που μοιράζεται

Οι αγκαλιές παράγουν ορμόνες όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμινη που είναι υπαίτιες για το αίσθημα χαράς. Σκέψου απλά πως όταν είσαι χαρούμενος  αυξάνεται αυτό αίσθημα, παίρνοντας αγκαλιά κάποιον και πόσο εύκολα μεταδίδεται αυτό στον δέκτη. Η ροή της ενέργειας σε μια αγκαλιά είναι δεδομένη, κι έτσι κάθε φορά που γεννά χαρά, εκείνη κυκλοφορεί από σώμα σε σώμα με τέτοια ευκολία που κάνει τους ανθρώπους να χαμογελούν, απλώς γιατί αγκαλιάζονται.

 

5. Διώχνει τον πόνο

Στα μεγάλα μας ζόρια, στις απώλειές μας, τους χωρισμούς και τις αποτυχίες μας, μια αγκαλιά είναι αυτή που χρειαζόμαστε όσο ποτέ. Όταν πονάς, έχεις την ανάγκη κάποιος να σου πάρει τον πόνο μακριά, να σε απαλύνει από τη θλίψη. Η αγκαλιά που θα δεχτείς, εκείνη που θα αφήσεις τον άλλον να σε πάρει, είναι ικανή να διώξει για λίγο, έστω προσωρινά, ένα εκατοστό από αυτό που κουβαλάς.

 

6. Κάνει τη σχέση πιο δυνατή

Η αγκαλιά είναι ένα μεγάλο άγγιγμα, αν το σκεφτείς. Αφήνεις κάποιον, εκείνον που εσύ διαλέγεις, να μπει στο προσωπικό σου πεδίο και του δίνεις κάτι από εσένα. Παράγει εμπιστοσύνη, παράγει ένα είδος σιγουριάς, μιας αγάπης. Όταν αγαπάμε θέλουμε ν’ αγκαλιάζουμε όσο περισσότερο μπορούμε, να μας ανήκει ο άλλος όσο περισσότερο γίνεται κι έτσι αυθόρμητα να του δινόμαστε κι εμείς.

 

7. Καλύτερο σεξ

Οι αγκαλιές σίγουρα κάνουν το σεξ πολύ καλύτερο. Γιατί τα αγγίγματα πολλαπλασιάζονται, μαζί με την ερωτική διάθεση μέσω της αφής και του δέρματος, που ξυπνάει κι άλλες αισθήσεις. Όταν είναι απόλυτα κοντά οι εραστές, όλα αποκτούν μέγιστο νόημα. Σαν να σταματά ο χρόνος μέσα σε εκείνη την αγκαλιά τους.

 

8. Λειτουργεί σαν ένα φυσικό παυσίπονο

Θυμήσου ως παιδί, πως όταν χτυπούσες η πρώτη κίνηση της μαμάς ήταν να σε πάρει αγκαλιά. Η αγκαλιά είναι αποδεδειγμένο ότι μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από πόνους, καθώς και να ηρεμήσει την απτική πείνα, ή να δώσει στον οργανισμό την αίσθηση της ίασης. Μαγικά χέρια λέμε, και το εννοούμε.

 

Κι άλλα τόσα θα μπορούσαμε να γράψουμε, μα όλα έχουν μία απαραίτητη προϋπόθεση κι αυτή είναι η αγκαλιά να είναι και αληθινή. Αν έχεις αυτό σαν κανόνα, αγκάλιασε περισσότερο, αγάπα παραπάνω, εκφράσου κι άπλωσε τα χέρια σου να μείνουν ανοιχτά. Γιατί όταν δίνεις μια αγκαλιά είναι περισσότερα αυτά που θα πάρεις από εκείνα που θα δώσεις όταν κάποιος αποφασίσει να χωθεί μέσα τους. Θα χαρίσεις αγκαλιές, θα πάρεις πίσω ανθρώπους.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Άννα Αντωνίου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου