dihoshbvsh

Φήμες λένε ότι χρόνος γιατρεύει τα πάντα. Και μάλιστα αν έχεις βρεθεί σε παρέα και μοιράζεσαι τον πόνο σου με άλλα άτομα, σίγουρα τουλάχιστον ένας εξ αυτών θα σε έχει συμβουλέψει ότι ο χρόνος θα γιατρέψει τον πόνο σου και με τον καιρό θα είσαι καλύτερα, θα το έχεις ξεχάσει. Διαφορετικά, θα ακούσεις και το εξής μεγαλεπήβολο απόφθεγμα ο χρόνος είναι σύμμαχός σου.

Πέρα τις φιλοσοφικές μας συζητήσεις στο τραπεζάκι της καφετέριας, ο χρόνος όντως γιατρεύει τα πάντα ή είναι μια ανακουφιστική σκέψη ή ακόμη μια ψευδαίσθηση για να απαλύνουμε έστω και προσωρινά τον πόνο μας. Γιατί, εκείνη την ώρα, που βιώνεις μια κατάσταση χωρισμού ή βρίσκεσαι σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής σου που πρέπει να κάνεις μικρές υπερβάσεις και τα βρίσκεις συνεχώς σκούρα, δεν μπορείς να σκέφτεσαι κάτι άλλο πέρα από αυτά τα γεγονότα που παίζουν σαν ταινία ξανά και ξανά μέσα στο κεφάλι σου. Κι όσο το αναλύεις τόσο σε καταβάλλει ψυχολογικά.

Καλώς ή κακώς, καμιά φορά είναι ωφέλιμο να δίνεις λίγο χρόνο ή και χώρο στον εαυτό σου να εισέρχεται σε κατάσταση αποστασιοποίησης από τα πράγματα, ιδίως αν τα παρόντα γεγονότα της ζωής σου, σού προκαλούν δυσάρεστα συναισθήματα και σου προκαλούν σύγχυση κάθε φορά που τα σκέφτεσαι. Δεν είναι κακό να θες να απομονωθείς, έστω και στο δωμάτιό σου για λίγες ώρες, μέρες, όπως εσύ νιώθεις. Να θυμάσαι όμως ότι ο χρόνος από μόνος του δε λύνει τα προβλήματα.

Είναι αναπόφευκτο, όμως, ότι θα έρθει  εκείνη η στιγμή που το πρόβλημα που έβαλες στην άκρη και το έκρυψες βαθιά μέσα σου θα βγει στην επιφάνεια και θα σου υπενθυμίσει ότι δεν ασχολήθηκες μαζί του, ούτε το έλυσες. Και σε στιγμές πίεσης θα εμφανιστεί αναπάντεχα μπροστά σου, σαν κάτι που δεν το περίμενες και θα αναρωτηθείς τώρα από πού βγήκε αυτό; Θα πιστέψεις στ’ αλήθεια  ότι ο εαυτός σου συνωμοτεί εναντίον σου ή σου κάνει κάποια πλάκα της στιγμής. Όμως, κανένα αστείο, καμιά φάρσα δε θα είναι, γιατί η αλλαγή στη ζωή σου δεν έρχεται ουρανοκατέβατη.

Η λύση των παρόντων δυσάρεστων καταστάσεων ακούγεται σε μια λέξη. Κι αυτή είναι η δράση. Το διάλειμμα και ο χρόνος που πήρες ήταν πολύτιμος για να καταστρώσεις το σχέδιό σου. Το κατάλληλο, οργανωμένο σχέδιο δράσης. Με σύνεση και σοφία που μάζεψες όλο αυτό τον καιρό, από το χρόνο που έδωσες στον εαυτό σου για να σκεφτεί, το μυαλό σου ως σύμμαχος σου θα σου δώσει τις καλύτερες λύσεις και απαντήσεις στα διάφορα ερωτήματά σου. Αν καμιά φορά το συναίσθημα σε παρασύρει, απλά βάλε του φρένο, πάρε το χρόνο σου και μετά πέρνα στην πράξη.

Δράση θα πει ότι ενώ ο κόσμος σου καταρρέει επειδή εσύ τσακώθηκες, χώρισες ή απέτυχες, θα βρεις τι έκανες λάθος και θα δοκίμασες κάτι άλλο, όπως νέες τεχνικές, νέες μεθόδους και καινούργιες συμβουλές που πήρες. Και να θυμάστε ότι πολλές φορές είναι όλα θέμα του μυαλού. Η motivational speaker και συγγραφέας Μελ Ρόμπινς δήλωσε σε μια ομιλία της, ότι αρκούν μόνο 5 δευτερόλεπτα για να πάρεις μια απόφαση που θα αλλάξει την τροπή της ζωής σου μια για πάντα. Επομένως είναι στο χέρι σου αν θα μπεις στην αδράνεια και δε θ’ αφήσεις τη θλίψη και τη στεναχώρια να πρωταγωνιστήσουν στη ζωή σου ή θα πράξεις, μάλλον να δράσεις, για να δεις να σου συμβαίνουν όμορφα πράγματα.

Συντάκτης: Λουκία Κουμπαρή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!