Νιώθεις την ανάγκη να φέρεις πραγματική αλλαγή στη ζωή σου, πιο κοντά σ’ όλα αυτά τ’ όνειρα που μέχρι σήμερα έκρυβες κάτω απ’ το χαλί; Επιθυμείς να φροντίζεις πιο σωστά τον εαυτό σου; Αισθάνεσαι ότι επαναλαμβάνεις τα ίδια λάθη; Είσαι μήπως σε μια φάση ζωής που ενώ θέλεις να ‘χεις μια όμορφη σχέση, είσαι μόνος ή είσαι με λάθος άνθρωπο; Είσαι απ’ τις περιπτώσεις που δεν έχεις βρει τη δουλειά που θέλεις και νιώθεις εγκλωβισμένος στις μέχρι τώρα επιλογές σου;

Όπως και να ‘χουν τα πράγματα, αν νιώθεις ότι δεν είσαι ικανοποιημένος απ’ τη ζωή που ζεις, θα σου ‘λεγα να συνεχίσεις να διαβάσεις αυτό το άρθρο κι ίσως μέσα απ’ αυτές τις γραμμές καταφέρεις ν’ ανακαλύψεις τον τρόπο που θα βγεις απ’ το αδιέξοδο.

Το coaching είναι μια μεθοδολογία απελευθέρωσης του μυαλού, που παγκοσμίως έχει φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 στις ΗΠΑ, όπου έδωσε απαντήσεις σ’ ανθρώπους υγιείς, που ‘χαν ανάγκη καθοδήγησης, υποστήριξης, κινητοποίησης. Σύμφωνα μ’ επίσημους ορισμούς, ορίζεται ως: Μια συστηματική διαδικασία, επικεντρωμένη στη λύση και προσανατολισμένη στ’ αποτέλεσμα κατά την οποία ο Coach ενθαρρύνει τη βελτίωση των προσωπικών ικανοτήτων, της απόδοσης, της αυτόνομης μάθησης και της προσωπικής ανάπτυξης του υποστηριζόμενου Coachee.

Διανύοντας το 2018 και βιώνοντας καθημερινά όλες τις εξελίξεις της κοινωνίας, της τεχνολογίας κι ειδικά τα τελευταία χρόνια που η οικονομική κρίση έχει φέρει τα πάνω κάτω, θα λέγαμε ότι στο περιβάλλον που ζούμε το μόνο σταθερό είναι η αλλαγή, που αφομοιώνεται δύσκολα απ’ τους ανθρώπους!

Ζούμε κι επικοινωνούμε σ’ έναν κόσμο που κινείται μ’ όλο και πιο γρήγορους ρυθμούς. Για το λόγο αυτό, καλό θα ήταν να μην επαναπαυόμαστε στην ικανότητά μας να επικοινωνούμε μόνο με κάποιους ανθρώπους κι όχι μ’ άλλους. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η δεξιότητα της επικοινωνίας, μ’ ένα πιο συνειδητοποιημένο τρόπο, συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη των προσωπικών κι επαγγελματικών μας στόχων.

Καλούμαστε όλοι ν’ επαναπροσδιορίσουμε τις ανάγκες μας, τις δυνατότητές μας, τους στόχους μας, την οπτική μας. Για κάποιους ανθρώπους αυτό ακούγεται απλό και για κάποιους άλλους όχι. Για να μπορέσουμε ν’ αλλάξουμε κάτι, χρειάζεται πρώτα να τ’ αναγνωρίσουμε.

Κι η αλήθεια είναι ότι μέσα απ’ τη διαδικασία του coaching, μπορείς να δεις τη ζωή σου να παίρνει άλλη τροπή, να αναδιαμορφώνεται!

Ο Coach θα σταθεί δίπλα σου και θα σε βοηθήσει ν’ ανακαλύψεις τον πραγματικό σου εαυτό. Μέσα απ’ τις κατάλληλες ερωτήσεις θα ανακαλύψεις τι έχεις ανάγκη, θα θέσεις τους δικούς σου στόχους, θα βάλει τις δικές σου προτεραιότητες, θα ανακαλύψεις τις δυνατότητές σου, τα δυνατά σου σημεία, τα ταλέντα σου, θα ξεπεράσεις τα εμπόδια που ίσως σε μπλοκάρουν και θέτοντας το δικό σου πλάνο δράσης, μέσα απ’ τη δική σου μοναδικότητα, θα φέρεις τ’ αποτέλεσμα που ο ίδιος επιθυμείς.

Ένας Coach λειτουργεί σαν γέφυρα, για να καταφέρεις να περάσεις απ’ το σημείο που βρίσκεσαι στο σημείο που επιθυμείς. Με τις κατάλληλες ερωτήσεις και τα σωστά εργαλεία, καταφέρνεις να φωτίσεις σκοτεινά σημεία και να μπεις σε μονοπάτια που πριν είτε δεν τα ‘χες ανακαλύψει είτε δεν τα θεωρούσες ασφαλή.

Ίσως αυτό το άρθρο να ‘ναι το κίνητρο για να ξεκινήσεις αυτό το ταξίδι, που μέχρι τώρα δεν τ’ αποφάσιζες. Κάθε ταξίδι με μακρινό προορισμό θέλει μια καλή προετοιμασία.  Όμως στο τέλος της διαδρομής έρχεται η λύτρωση, γιατί θα ‘χεις ανακαλύψει τον καλύτερό σου εαυτό.

Συντάκτης: Ελένη Τουρλούκη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη