Το ρεζιλίκι δεν είναι απλά μια χαριτωμένη συνήθεια ή κάτι που σου συμβαίνει τυχαία και για πλάκα. Είναι από εκείνα τα σκοτεινά πράγματα στη ζωή τα οποία επαναλαμβάνονται τόσες πολλές φορές που τελικά σου γίνονται βίωμα. Είτε μιλάμε για εκείνη τη φορά που αγκάλιασες κυριολεκτικά την άσφαλτο επειδή μπλέχτηκες στα διαρκώς ξελυμένα κορδόνια σου είτε για τότε που το μήνυμα σου βρήκε λάθος παραλήπτη και βρέθηκες στην καλύτερη περίπτωση να αποκαλείς την αισθητικό σου «μωρό μου» κι όλα τα συναφή.

H επαναληπτικότητα των ντροπιαστικών περιστατικών δεν είναι απλά ένα κακόγουστο αστείο που συμβαίνει μόνο σε σένα και πρέπει κάποια στιγμή να λάβει τέλος ούτε το σύμπαν σε έχει βάλει σκόπιμα στη μέση και σε μουτζώνει ακατάπαυστα. Δεν είστε οι μόνοι που ξυπνάτε και κοιμάστε με την υποψία ότι κάτι δεν πάει καλά με την πάρτη σας. Πληθωρικές προσωπικότητες ή κοινωνικά αδέξιοι; Ιδού η απορία!

Απλά κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούμε να περνάμε απαρατήρητοι τέλος πάντων κι επιδεικνύουμε διαρκώς το μεγάλο μας ταλέντο να γινόμαστε παντού ρεζίλι. Βρισκόμαστε πάντα στο λάθος μέρος με τους λάθος ανθρώπους να κάνουμε τα λάθος πράγματα. Το αποτέλεσμα; Τίποτα παραπάνω από ένα αξιαγάπητο κοκκίνισμα στα μαγουλάκια ποικίλης έντασης και χροιάς.

Το ρεζίλι είναι διπλό όταν το μοιράζεσαι. Έρχονται στιγμές που χρειάζεστε συνεργάτες στη χαζομάρα κι ευτυχώς με την εμπειρία σας έχετε επιλέξει τους καλύτερους του είδους. Με αυτόν τον τρόπο εκτίθεστε ανεπανόρθωτα αλλά πάνω απ’ όλα με συντροφικότητα κι αίσθημα αλληλεγγύης. Εξάλλου, τι θα είχατε να διηγείστε ξανά και ξανά στους ατελείωτους καφέδες με την παρέα για να σπάει η μονοτονία. Αυτούς τους ανθρώπους τους κρατάμε δίπλα μας κι απλά ανάγουμε σε ύμνο της φιλίας μας το σύνθημα «Εμείς οι δυο είμαστε φίλοι γιατί όπου πηγαίνουμε γινόμαστε ρεζίλι».

Μεγαλύτερο ταλέντο είναι όπως να ξέρεις να αντιμετωπίζεις με χιούμορ τις αμήχανες στιγμές. Εκείνη τη στιγμή που όποιος βρεθεί μπροστά σου σε περνάει για ηλίθιο, βρες το θάρρος να παραδεχτείς με περηφάνια ότι όντως μπορεί να έχει δίκιο. Σήκωσε το βλέμμα με λίγο θράσος και χαμογέλασε στους επικριτές σου.

Δείξε ότι δε σου καίγεται καρφάκι για τα πικρόχολα σχόλια. Συμβιβάσου με την ιδέα ότι είσαι άνθρωπος κι είναι στη φύση σου να την πατάς. Θύμισε και στους υπόλοιπους ότι είναι κι εκείνοι άνθρωποι και μπορεί ανά πάσα στιγμή να βρεθούν στη θέση σου.

Εξάλλου, το ρεζίλι έχει και την πλάκα του. Το μυστικό είναι να αισθάνεσαι εσύ άνετα με τα στραβοπατήματά σου και να γελάς πολύ και δυνατά. Το νόημα δεν είναι να περνάς απαρατήρητος μια ζωή με το φόβο μην εκτεθείς. Το νόημα είναι να κάνεις αυτό που σου λέει η ψυχή σου με μόνο όριο μια μικρή δόση αισθητικής κι αξιοπρέπειας.

Ας ενώσουμε λοιπόν τα ρεζιλίκια μας κι ας γελάσουμε για όλες εκείνες τις στιγμές που άνετα θα ανοίγαμε μια τρύπα για να πέσουμε μέσα και να σαπίσουμε εκεί αιωνίως. Το ρεζίλι είναι ένας ατέρμονος κύκλος κι εμείς έχουμε μια ζωή στο κέντρο του. Οπότε από το να προσπαθείτε διαρκώς να δώσετε ένα τέλος σε στιγμές ντροπής κι απείρου κάλλους, συμβιβαστείτε απλά με την παραδοχή ότι όπου και να σταθείτε και να βρεθείτε θα επινοείτε εκείνο το μοναδικό τρόπο για να γίνεστε ρεντίκολο.

Συντάκτης: Θεοδώρα Μαρία Βένου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη