Πόσες φορές αναρωτηθήκαμε από πού ξεκίνησαν όλα αυτά τα σπουδαία ή και καθημερινά που έχουμε στη ζωή μας και με τον έναν τρόπο ή τον άλλο μάς έχουν σημαδέψει; Στη στήλη αυτή θα βρούμε απαντήσεις στις ερωτήσεις που ζητούν να μάθουν, πώς, γιατί, από ποιον, πότε και χίλια τόσα άλλα. Γιατί όταν καταλαβαίνεις λίγο καλύτερα τον κόσμο, αυτομάτως γίνεται πιο όμορφος! 

 

Κι εγένετο διαδίκτυο! Μια λέξη, μια ιστορία και μια ανθρώπινη επινόηση που δύσκολα περιγράφεται με λέξεις. Το βέβαιο είναι ότι έχει επιφέρει μια ανατροπή πρωτόγνωρη κι απροσδιορίστων διαστάσεων στον τρόπο που επικοινωνούμε, αναζητούμε πληροφορίες, διασκεδάζουμε και τόσα άλλα που η καταγραφή τους και μόνο θα ήταν αρκετή για να γίνει η λίστα πολύ μακριά.

Κι όμως, για το πιο διαδεδομένο τρόπο άντλησης πληροφοριών κι επικοινωνίας του αιώνα μας, τα πράγματα δεν ήταν τόσο απλά. Η δημιουργία του δεν έγινε από τη μια στιγμή στην άλλη ενώ ούτε κι ο δημιουργός του είναι ακριβώς γνωστός. Κι αυτό διότι, κατά πάσα πιθανότητα, δεν είναι ένας. Για την ακρίβεια, η εμφάνισή του έγινε εφικτή αφού πρώτα πραγματοποιήθηκαν κάποια βήματα από προγραμματιστές, τεχνολόγους, τεχνικούς και λοιπούς αρμόδιους- και μη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρωτοπόροι του χώρου φλέρταραν με την ιδέα ενός διαδικτύου δεκαετίες πριν την τελική εφαρμογή. Ιδέες που έμοιαζαν με επιστημονική φαντασία όταν πρωτοδιατυπώθηκαν, όπως εκείνη ενός «παγκόσμιου ασύρματου δικτύου» που οραματιζόταν ο Tesla, ή η σύλληψη της μηχανοποιημένης ταξινόμησης κι αναζήτησης βιβλίων των Paul Otlet και Vannevar Bush στα 1930-1940, αποτέλεσαν ασφαλώς τη βάση στη θεμελίωση της ιδέας.

Χρειάστηκε, ωστόσο, να περιμένουμε ως τη δεκαετία του ’60 για να γίνουν οι πρώτες επίσημες αναφορές, με το διαγαλακτικό δίκτυο του Licklider του M.I.T και το ARPANET του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ. Ήταν 29 Οκτωβριου 1969, όταν έγινε η πρώτη μεταφορά μηνύματος μεταξύ δύο υπολογιστών (διαστάσεων δωματίου σπιτιού). Ο ένας βρισκόταν σ ένα εργαστήριο στο UCLA και ο άλλος στο Stanford.

Η ARPANET υιοθέτησε το TCP/IP (πρωτόκολλο ελέγχου μετάδοσης και πρωτόκολλο Internet) την 1η Ιανουαρίου 1983. Έκτοτε οι ερευνητές άρχισαν να δημιουργούν ένα «δίκτυο δικτύων» (network of networks), το οποίο είναι κι αυτό που εξελίχθηκε στο γνωστό μας διαδίκτυο. Το τελευταίο έλαβε τη σύγχρονη μορφή του περί το 1990, όταν ο Tim Berners-Lee εφηύρε τον Παγκόσμιο Ιστό. Ο ιστός (web) είναι, ωστόσο, απλώς το πιο κοινό μέσο πρόσβασης σε δεδομένα στο διαδίκτυο με τη μορφή ιστότοπων και υπερσυνδέσμων κι όχι το διαδίκτυο καθεαυτό. Παραμένει, όμως,ο τρόπος μέσω του οποίου το Internet γίνεται οικείο, γνωστό και προσβάσιμο σε όλους.

Internet, web, ιστός, διαδίκτυο, όπως κι αν το ονομάσουμε, αλλά και πληθώρα ανθρώπων πίσω από αυτά, είναι ο λόγος που αυτό το άρθρο διαβάζεται όπου κι αν βρίσκεστε, που η αγαπημένη μας μουσική μας συνοδεύει ακόμα κι όταν τρέχουμε, που μπορούμε να στείλουμε ένα μήνυμα στον υπολογιστή του αγαπημένου μας ακόμα κι αν βρίσκεται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Δεν τα λες και λίγα αυτά που κατάφεραν, τι λέτε ;

 

Συντάκτης: Ελένη Καραχανίδη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου