pillow2657

Πόσες φορές αναρωτηθήκαμε από πού ξεκίνησαν όλα αυτά τα σπουδαία ή και καθημερινά που έχουμε στη ζωή μας και με τον έναν τρόπο ή τον άλλο μάς έχουν σημαδέψει; Στη στήλη αυτή θα βρούμε απαντήσεις στις ερωτήσεις που ζητούν να μάθουν, πώς, γιατί, από ποιον, πότε και χίλια τόσα άλλα. Γιατί όταν καταλαβαίνεις λίγο καλύτερα τον κόσμο, αυτομάτως γίνεται πιο όμορφος! 

 

Πρόκειται ίσως για ένα απ’ τα πιο σημαντικά τεστ που θα κάνει μια γυναίκα στη ζωή της… Και είναι σημαντικό γιατί θα διαμορφώσει τη μετέπειτα πορεία με τον πιο καθοριστικό, απρόσμενο και υπέροχο τρόπο. Το τεστ που μπορεί να φέρει απέραντη χαρά και ανησυχία ταυτόχρονα δεν είναι άλλο από το τεστ εγκυμοσύνης. Αλήθεια όμως πότε ξεκίνησε να χρησιμοποιείται στο σπίτι και να προηγείται της ευχάριστης ανακοίνωσης του γυναικολόγου;

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα τεστ που ανιχνεύουν την πιθανότητα ερχομού ενός νέου μέλους, βασισμένα σε χημικές ουσίες που εντοπίζονται στο αίμα. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και σήμερα με ανίχνευση των ουσιών στα φυσικά υγρά της γυναίκας. Η διαδικασία ήταν σχετικά απλή και ολοκληρωνόταν σε μερικά βήματα, δίνοντας τη δυνατότητα στη μέλλουσα μητέρα να γνωρίζει το αποτέλεσμα σε μόλις μισή ώρα. Την επόμενη δεκαετία -αφού τα πρώτα τεστ λανσαριστούν και αποδώσουν καρπούς-, κάνουν την εμφάνισή τους ακόμη πιο εξελιγμένα, μειώνοντας τα βήματα και την αναμονή σε δύο λεπτά (και σταδιακά σε ένα). Η εξέλιξη αυτή οφειλόταν κατά κύριο λόγο στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και φυσικά στα ευρήματα της επιστήμης της Ιατρικής. Μια δεκαετία αργότερα, το τεστ θα γίνει ψηφιακό και η ψηφιακή μορφή θα μας επιτρέψει να βλέπουμε το αποτέλεσμα σε μια μικροσκοπική οθόνη που παρουσιάζει μία ή δύο γραμμές, ανάλογα με το αν είναι αρνητικό ή θετικό αντίστοιχα. Η διαδικασία είναι απλή και το αποτέλεσμα σε υψηλό ποσοστό αξιόπιστο.

Στα χρόνια που ακολούθησαν τα τεστ που σχετίζονται με την αναπαραγωγική διαδικασία δεν περιορίστηκαν σε αυτά της εγκυμοσύνης, αλλά θα έλεγε κανείς ότι εξελίχθηκαν ώστε να παρέχουν μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία στις γυναίκες που συνειδητά επιλέγουν να αποκτήσουν απογόνους. Έτσι εκτός από την ανίχνευση της Β χοριακής γοναδοτροπίνης -ορμόνης που σχετίζεται άμεσα με την αναπαραγωγή- υπάρχουν τεστ που παρέχουν πληροφορίες για τις γόνιμες ημέρες και την ακριβή ημερομηνία ωορρηξίας. Το εντυπωσιακό είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι αν πρόκειται να αποκτήσουν παιδί ακόμα και αρκετές μέρες πριν την καθυστέρηση της περιόδου!

Εξελίξεις για τα τεστ εγκυμοσύνης και για παρεμφερή που σχετίζονται με την ετοιμότητα του γυναικείου σώματος και τη λεγόμενη «πρώιμη ανίχνευση» αναμένονται τις επόμενες δεκαετίες. Σημασία έχει ότι τα ζευγάρια που επιθυμούν ένα νέο μέλος στην οικογένειά τους έχουν έναν επιπλέον σύμμαχο που υπολογίζει με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια πότε το γυναικείο σώμα είναι έτοιμο προς γονιμοποίηση. Επιπλέον, η αναμονή για το αν έχει γίνει η γονιμοποίηση έχει μειωθεί στο ελάχιστο και η αξιοπιστία των τεστ έχει βελτιωθεί αισθητά.

Αυτό που μένει να ανακαλύψει μια γυναίκα είναι αν στη δεδομένη φάση της ζωής της χρειάζεται ή θέλει να διαβεί την πόρτα του φαρμακείου και να ζητήσει ένα τεστ εγκυμοσύνης. Από εκείνη τη στιγμή και μετά θα έχει να μας διηγηθεί τη δική της ιστορία…

Συντάκτης: Εύη Λεγάτου