Καφές· λατρεία, ιεροτελεστία κι εξάρτηση. Αν μπαίναμε στη διαδικασία να κάνουμε ένα γκάλοπ στον δρόμο ή στις γύρω καφετέριες ζητώντας απ’ τον κόσμο να μας χαρακτηρίσει με τρεις λέξεις αυτό το λατρεμένο ρόφημα, εγγυημένα θα μας έδινε μία απ’ τις παραπάνω. Υπολογίζεται ότι σε ολόκληρο τον πλανήτη καταναλώνονται, κάθε χρόνο, περίπου μισό τρισεκατομμύριο φλιτζάνια καφέ, γεγονός που δεν αποτελεί έκπληξη αν σκεφτούμε ότι σε κάθε γωνιά κάθε πόλης υπάρχουν ανεξέλεγκτα πολλά σημεία πώλησης κι απόλαυσής του.

Για πολλούς έχει μεγάλη σημασία ο χώρος που επιλέγουν για να πιουν τον καφέ τους. Σίγουρα, η διακόσμηση, ο φωτισμός, ο χαρακτήρας, η αύρα, η ατμόσφαιρα και τα χρώματα μας κεντρίζουν τον ενδιαφέρον και μας καταστούν κάποτε μόνιμους πελάτες. Θα μας παρακινούσε το ενδιαφέρον, όμως, μια καφετέρια με αισθητική κάπως τραβηγμένη, περίεργη, πιο ιδιαίτερη, λίγο ως πολύ έξω απ’ τα δεδομένα των περισσότερων από εμάς;

Όσο απίστευτο κι αν φαντάζει, σε πολλά σημεία της Γης υπάρχουν καφετέριες που δε δημιουργήθηκαν απλώς για να σερβίρουν καφέ, αλλά φτιάχτηκαν βάσει μιας ιδέας που θα κάνει τους πελάτες να αισθάνονται ξεχωριστά και θα κάνει την παραμονή τους εκεί μια εμπειρία, ώστε φεύγοντας να πάρουν μαζί τους κι ένα αίσθημα ενθουσιασμού και τις εντυπώσεις σου ασυνήθιστου.

Πώς θα σας φαινόταν, λοιπόν, να απολαμβάνετε το αγαπημένο σας ρόφημα ενώ αράζετε σε μια αιώρα; Οι καφετέριες αυτές βγήκαν από παραμύθι κι είναι γνωστές με το όνομα “Hammock Café”. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς κυρίως σε χώρες της Ασίας, αλλά έχουν φτάσει έως και την Ευρώπη, όπου αν βρεθείς θα ‘ναι απ’ τις καλύτερες επιλογές που θα μπορούσες να κάνεις για να σου προσφέρεις μια απολαυστική κούπα καφέ, ανάλαφρες συζητήσεις και πολλή χαλάρωση.

Για τους λάτρες των κατοικίδιων, ειδικότερα γι’ αυτούς που έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στις γάτες υπάρχουν τα “Neko Café”, συγκεκριμένα στο Osaka και στο Tokyo της Ιαπωνίας, όπου ανάμεσα απ’ τα πόδια των πελατών κόβουν βόλτες αγαπημένοι τετράποδοι φίλοι. Μάλιστα, αφού συναναστρέφονται καθημερινά κόσμο είναι ιδιαίτερα φιλικές κι αρκετά ναζιάρες. Η ιδέα αυτή γεννήθηκε και πρωτοξεκίνησε στην Tayvan. Σιγά-σιγά εμφανίστηκε και σε άλλες χώρες του κόσμου, καθώς δεν άργησε να έρθει και στα τα μέρη μας.

Στην πόλη του έρωτα, θα βρείτε μια καφετέρια η οποία πάνω στα τραπεζάκια της έχει τοποθετημένες ραπτομηχανές και μάλιστα σε λειτουργία. Το “Sweat Shop” είναι διατεθειμένο όχι μόνο να σου προσφέρει μία κούπα απ’ το αγαπημένο σου ρόφημα, αλλά και να σου δώσει την ευκαιρία να δεις αν πιάνουν τα χέρια σου στη ραπτική ή σε διάφορες χειροτεχνίες. Και πού ξέρεις; Ο παριζιάνικος αέρας μπορεί να σε εμπνεύσει και να ράψεις ένα ρούχο στην τελευταία τάση της γαλλικής μόδας.

Στην άλλη μεριά της Γης, στο Buenos Aires, βρίσκεται το “Urban Station”. Πρόκειται για ένα υβριδικό γραφείο-καφέ το οποίο είναι διακοσμημένο ακριβώς όπως ένα γραφείο στη δουλειά ή στο σπίτι. Μοιάζει σπάνιο, αλλά η συγκεκριμένη καφετέρια παρέχει ευρύχωρα γραφεία με ειδικό εξοπλισμό τα οποία έχουν ενσωματωμένες πρίζες. Είναι σχεδιασμένη για να ταιριάζει στο επαγγελματικό μοτίβο, χωρίς να χάνεις τη συγκέντρωσή σου, με τη μεγάλη διαφορά ότι δεν παύει να ‘ναι ένας εξωτερικός χώρος που θα σε βοηθήσει σίγουρα να βγεις απ’ τη ρουτίνα των μουντών υποχρεώσεών σου.

Αν βρεθείς στην πρωτεύουσα της όμορφης Δανίας, μην ανησυχείς για το πώς θα διατηρήσεις τα ρούχα σου καθαρά.  Στην Κοπεγχάγη σε περιμένει η καφετέρια “The Laundromat Cafe”, διακοσμημένη με μεγάλα κόκκινα πλυντήρια. Είσαι ελεύθερος να φέρεις τα άπλυτα ρούχα σου, να βρεις μια θέση και να απολαύσεις τον καφέ σου περιμένοντας να βγει η μπουγάδα σου. Σε περίπτωση που τελειώσει νωρίς ο καφές σου και το πλυντήριο ακόμα αργεί, έχεις άπλετο χρόνο να περιμένεις, πίνοντας μία απ’ τις σαράντα μπίρες που διαθέτει το κατάστημα.

Υπάρχουν πολλές ακόμα ασυνήθιστες καφετέριες σε διάφορα μέρη του πλανήτη μας, έτοιμες να σε φιλοξενήσουν αν τύχει να βρεθείς στον τόπο τους. Θα σου προσφέρουν το αγαπημένο σου ρόφημα συνοδευμένο απ’ τη γεύση του διαφορετικού. Ο καφές είναι ακόμα ένα είδος έρωτα που περνάει απ’ το στομάχι κι η επίσκεψη σε αυτές τις καφετέριες θα δέσει κι άλλο το πακέτο ενός αξέχαστου ταξιδιού, με μια εμπειρία που θα αναπολείς σε κάθε επόμενη γουλιά καφεΐνης.

 

Συντάκτης: Κυριακή Πολυχρονιάδη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη