Όταν τελειώνουμε μ’ έναν έρωτα, πέρα από το μυαλό μας το βιώνει και το σώμα μας, σαν να αποτοξινωνόμαστε από μια πολύ σταθερή (καλή ή κακή μας συνήθεια). Έτσι έχουμε ανάγκη να μείνουμε μόνοι, να εκφραστούμε έντονα καμιά φορά, άλλες πάλι να μείνουμε σε απάθεια και μουδιασμένοι. Συχνά, όπως και σε κάθε εξάρτηση, αναζητούμε γρήγορα ένα υποκατάστατο, μπαίνοντας βιαστικά σε μια επόμενη σχέση.

Είτε αποφασίσεις να πάρεις τον χρόνο που χρειάζεσαι ή αποφασίσεις να πέσεις με τα μούτρα σε μια επόμενη σχέση για να ξεπεράσεις την προηγούμενη είναι αποδεκτό, όμως σε κάθε περίπτωση πρέπει να σκεφτείς κι αυτό το νέο άτομο που αποφασίζεις να προχωρήσεις μαζί του. Διότι φαντάζομαι ότι το ξέρεις ότι έχει κι αυτό συναισθήματα και δεν είναι για να παίζεις μ’ αυτά. Γιατί πολλές φορές, τι κι αν νιώθουμε έτοιμοι για την επόμενή μας σχέση, δεν είμαστε καθόλου, τελικά.

Μερικές φορές μπορούμε να ξεγελαστούμε είτε μέσα από τον ίδιο τον εαυτό μας είτε από τα γεγονότα γύρω μας κι έτσι ν’ αποφασίσουμε ότι είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε, χωρίς να έχουμε ξεπεράσει το τραύμα της σχέσης που τελείωσε και χωρίς να είμαστε όντως ανοιχτοί σε κάτι νέο. Στο σημείο αυτό λοιπόν θα σου δώσουμε 5 μη προφανείς λόγους που φανερώνουν ότι δεν είσαι έτοιμος για την επόμενή σου σχέση, ακόμη κι αν νομίζεις το αντίθετο:

 

1. Δεν αντέχεις να μένεις καθόλου μόνος στο σπίτι/ δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς 

Αν το καλοσκεφτείς σε κάποιες περιπτώσεις, εντός μιας σχέσης κι όσο αυτή προχωράει, συνήθως προσαρμόζεις τη ρουτίνα σου σ’ ένα άνθρωπο κι αποκτάτε μαζί κάποιες συνήθειες και δραστηριότητες που σου γεμίζουν τη μέρα και σε κρατούν σ’ εγρήγορση. Φεύγοντας αυτές, αποκτάει η μέρα και η ζωή σου ένα κενό καθόλου εύκολα διαχειρίσιμο, το οποίο και καλείσαι να γεμίσεις με τον εαυτό σου χτίζοντας μια σχέση μαζί του κι όχι με κάποιον για να σου πάρει τη μοναξιά.

 

 

2. Απορρίπτεις κάθε πρόταση κοινωνικοποίησης ή γνωριμίας

Λέμε ότι είμαστε έτοιμοι για να μπούμε σε μια νέα σχέση και να κάνουμε μια νέα γνωριμία, ενώ ταυτόχρονα απορρίπτουμε κάθε πρόταση για να βγούμε ένα ραντεβού ή για να γνωρίσουμε απλώς έναν νέο άνθρωπο, ακόμα και σε φιλικό επίπεδο αρχικά. Αντιθέτως προτιμούμε να μένουμε μόνοι μας στο σπίτι ή απλώς να βγαίνουμε μετά από ισχυρή πίεση του κύκλου μας, συχνά νιώθοντας κι άβολα μ’ αυτό. Αν μια νέα γνωριμία σε κάνει να αισθάνεσαι δυσφορία, μην ανοιχθείς σε κάτι ερωτικό. Θα πιέσεις χειρότερα τον εαυτό σου να κάνει κάτι που τελικά δε σου βγαίνει.

 

3. Ανακαλύπτεις εσένα ξανά και νιώθεις μόνος σου πολύ δημιουργικός

Σε μερικές περιπτώσεις κι ενώ αποφασίζουμε ότι είμαστε έτοιμοι για να βρούμε ένα νέο ταίρι, ταυτόχρονα αφιερώνουμε το 100% του χρόνου μας είτε για να περάσουμε χρόνο με τον εαυτό μας και να δουλέψουμε την προσωπική μας εξέλιξη, είτε είμαστε σε μια φάση που προσπαθούμε να είμαστε πιο δημιουργικοί και κάνουμε focus στο να εξελίξουμε την καριέρα μας. Είναι σημαντικό κι αυτό το στάδιο κι απαιτεί την προσοχή μας. Οι έρωτες εκεί θα είναι κι αφού τα βρούμε με μας, θα είναι και πιο δυνατοί.

 

4. Προκαλείς άγχος στον εαυτό σου μόνο στη σκέψη για μια νέα σχέση

Υποσυνείδητα, όταν δεν είμαστε έτοιμοι για μια νέα σχέση αρχίζουμε να συνδέουμε το γεγονός της νέας γνωριμίας ή δεσμού με το άγχος. Μας πιάνει ένας ελαφρύς πανικός στην ιδέα να βγούμε ένα πρώτο ραντεβού ή να δώσουμε το πρώτο μας  φιλί μ’ ένα νέο άτομο. Ενώ υπό κανονικές συνθήκες  κάποιος ο οποίος είναι έτοιμος να προχωρήσει σε μια νέα σχέση, είναι σε θέση να δει τα πράγματα με περισσότερο ενθουσιασμό, αφήνοντας τον εαυτό του ελεύθερο απέναντι σε μια νέα γνωριμία και τα πράγματα να εξελιχθούν και να οδηγήσουν σε κάτι όμορφο χωρίς να νιώθει άγχος ή πίεση. Το γεγονός ότι η προοπτική μιας σχέσης προκαλεί δυσφορία είναι ο καλύτερος λόγος για να την αφήσεις για λίγο στην άκρη.

 

5. Πιστεύεις ότι δεν υπάρχει ο κατάλληλος σύντροφος για σένα

Όταν δεν είμαστε έτοιμοι για μια σχέση δημιουργούμε στο μυαλό μας την αίσθηση ότι κανένας δεν είναι αρκετά «καλός» για εμάς κι ότι δεν υπάρχει κανένας που να μπορεί να μας καταλάβει πραγματικά. Ίσως αυτό ν’ αποτελεί κι ένα δείγμα ότι δεν έχουμε κάνει ακόμη τον απολογισμό μας για το τέλος της σχέσης έτσι ώστε να αναλάβουμε την ευθύνη μας, ενώ αρχίζουμε ν’ απορρίπτουμε τον καθένα που γνωρίζουμε νομίζοντας πως ανάμεσα σε τόσο πολλοί κόσμο ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι.

 

Οι λόγοι αυτοί λοιπόν μπορεί να βοηθήσουν να καταλάβεις αν όντως είσαι έτοιμος για κάτι καινούργιο στη ζωή σου ή αν απλώς χρειάζεσαι χρόνο για τον εαυτό σου για να βγάλεις από το σύστημά σου την πρώην σχέση σου, να αναλάβεις την ευθύνη του χωρισμού σου και να εξελίξεις τον εαυτό σου. Όπως και να έχει, το να είσαι σε σχέση δεν είναι ούτε διαγωνισμός, αλλά ούτε και στόχος ζωής. Επομένως δε χρειάζεται να πιέσεις τον εαυτό σου για να προχωρήσει σε κάτι καινούργιο αν δεν είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι τη δεδομένη στιγμή. Έρωτας είναι, θε να ‘ρθει.

 

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Στέλιος Στυλιανού
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου