Υπάρχει ένα επεισόδιο στο Sex & the City που η Μιράντα, ενώ είναι έγκυος και έχει αποφασίσει να κρατήσει το παιδί μόνη της, βγαίνει ραντεβού με έναν παλιό σύντροφό της. Αυτό την βάζει στο δίλημμα σχετικά με το αν πρέπει να του αναφέρει πως είναι έγκυος, δεδομένου ότι η σχέση τους είναι επιφανειακή και δεν πρόκειται παρά μόνο για ένα ή δυο ραντεβού – και πιθανόν μια σεξουαλική επαφή.

Πρόκειται για μια κατάσταση όχι και τόσο συνηθισμένη, όμως εξαιρετικά περίπλοκη στην περίπτωση που συμβεί.

Αν μια γυναίκα αποφασίσει να κρατήσει το παιδί μιας ξαφνικής εγκυμοσύνης μόνη της, χωρίς την παρουσία του πατέρα –άσχετα με τους λόγους που την οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση– τι σημαίνει αυτό για την ερωτική της ζωή; Θα σταματήσει να βγαίνει ραντεβού, τουλάχιστον μέχρι να αρχίσει να φαίνεται η εγκυμοσύνη; Κι αν προκύψει κάποιος ενδιαφέρον άνδρας, του λέει ότι είναι έγκυος ή το αποσιωπά ως κάτι που ούτε τον αφορά, ούτε τον ενδιαφέρει; Αποφασίζει δηλαδή εκείνη και για τους δύο;

Μια πρώτη, γρήγορη άποψη είναι πως εφόσον το επιθυμεί, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη βγαίνει ραντεβού. Είναι εντελώς προσωπική απόφαση και απολύτως αποδεκτή. Επίσης, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μιλήσει στο ραντεβού για αυτό που της συμβαίνει αφού πρόκειται αφενός για κάτι εντελώς προσωπικό, αφετέρου για κάτι που θα καταστρέψει πιθανότατα το ραντεβού και την προοπτική μιας όμορφης βραδιάς. Συνεπώς, γιατί να το κάνει;

Δεν προσδοκά τίποτα άλλο από εκείνον πέρα από κάποιες όμορφες στιγμές, γνωρίζοντας ότι αυτές μπορεί να είναι οι τελευταίες της εμπειρίες από τη ζωή της ως αδέσμευτη, ξέγνοιαστη γυναίκα. Η μητρότητα που θα ακολουθήσει την πάει σε εντελώς άλλα κεφάλαια ζωής, εξίσου όμορφα, αλλά πολύ διαφορετικά. Αντιμετωπίζει, λοιπόν, τα ραντεβού αυτά ως πολύτιμες ευκαιρίες να χαλαρώσει, να ξεχαστεί, να κλείσει αυτό το κεφάλαιο της ζωής της πριν προχωρήσει. Άλλωστε σε τι θα βοηθήσει μια τέτοια συζήτηση; Στην καλύτερη περίπτωση το ραντεβού θα επικεντρωθεί σε αυτή της την επιλογή, καταστρέφοντας το κλίμα ξεγνοιασιάς και χαράς, ενώ στη χειρότερη θα της ασκηθεί κριτική και μετά μην τον είδατε τον Παναγή από τα Μέγαρα.

Επιλέγει, λοιπόν, να μη πει τίποτα.

Αναμφισβήτητα είναι μια επιλογή απολύτως αποδεκτή, λογική και εύκολη για μια γυναίκα που βρίσκεται σε αυτή τη θέση. Με δεδομένο ότι η γυναίκα θα σεβαστεί το σώμα της και το έμβρυο και θα το προστατέψει από τυχόν ασθένειες, κάνοντας ασφαλές σεξ, αν επιλέξει εν τέλει να κάνει, τότε δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό και το κατακριτέο.

Ή μήπως υπάρχει;

Αν το δούμε από την πλευρά του άνδρα που εμπλέκεται στο ραντεβού, ίσως το παραπάνω σενάριο να μην του αρέσει καθόλου. Πιθανόν να μη νιώσει καθόλου καλά με όλο αυτό. Εκείνος επέλεξε να βγει ραντεβού και ενδεχομένως να κάνει σεξ με μια γυναίκα που του αρέσει και την επιθυμεί. Το γεγονός ότι εκείνη είναι έγκυος ίσως αλλάξει τα δεδομένα του με πολλούς τρόπους.

Πιθανόν αν το γνώριζε, να μην ήθελε να βγει μαζί της. Ή να μην της ζητούσε δεύτερο ραντεβού. Ίσως να νιώθει ακόμη και άβολα να συνοδεύει μια γυναίκα που εγκυμονεί το παιδί ενός άλλου άνδρα, πολύ δε περισσότερο να προχωρήσει και σε κάτι περισσότερο μαζί της.

Επίσης, υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο σε αυτόν τον άνδρα να αρέσει πολύ αυτή η κοπέλα και να έχει αρχίσει να την βλέπει πιο σοβαρά ή να σκέφτεται ότι θα ήθελε να προχωρήσει σε μια σχέση μαζί της. Κρατώντας κρυφό κάτι τόσο σοβαρό είναι σαν να τον εξαπατά, αφού εκείνος βιώνει τα συναισθήματά του χωρίς να έχει όλες τις πληροφορίες. Όταν το μάθει, είναι αναμενόμενο να θυμώσει ή να νιώσει κορόιδο, οπότε σε αυτήν την περίπτωση το πράγμα δυσκολεύει, γιατί όντως θα θεωρήσει ότι έχει εξαπατηθεί και δε θα έχει κι άδικο. Ακόμη, όμως, κι αν δεν το μάθει, αλλά η κοπέλα εξαφανιστεί και δε σηκώνει τηλέφωνα, τότε εκείνος θα νιώσει ότι τον εγκατέλειψε, ενώ η πραγματικότητα οι λόγοι είναι τελείως διαφορετικοί.

Ακόμα, η γυναίκα μπορεί να έχει πέσει στην φωτεινή εξαίρεση εκείνου το ώριμου συναισθηματικά άνδρα που θα ενδιαφερθεί για την κατάσταση που βρίσκεται εκείνη, θα σεβαστεί την επιλογή της να κρατήσει μόνη της ένα μωρό και να μην προχωρήσει στην εύκολη λύση της έκτρωσης και θα συνειδητοποιήσει μέσα από αυτό, ότι πρόκειται μια γυναίκα που σέβεται τον εαυτό της και αναλαμβάνει τις ευθύνες των επιλογών της.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ίσως αυτός είναι ένας άνδρας που θα σταθεί σε όσα ακολουθήσουν, που θα είναι εκεί για εκείνη ανθρώπινα, σαν ένας καλός φίλος που σε αγαπά και σου στέκεται. Φυσικά, δεν αποκλείεται ποτέ η πιθανότητα να προκύψει μια καλή συντροφική σχέση μέσα από αυτό, αλλά οι πιθανότητες δεν είναι πολλές, παρότι υπάρχουν.

Υπάρχει φυσικά και το ενδεχόμενο να μην τον αφορά καθόλου τι της συμβαίνει και να μη θέλει καν να μάθει γιατί δεν τον ενδιαφέρει οποιαδήποτε περαιτέρω συνέχεια πέρα από ένα ή δυο χαλαρά ραντεβού, οπότε σε αυτήν την περίπτωση δεν τίθεται κανένα θέμα.

Κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει ή να επιρρίψει οποιαδήποτε ευθύνη σε μια γυναίκα για ό,τι κι αν επιλέξει, ειδικά εφόσον έχει ήδη κάνει μια δύσκολη και αξιοθαύμαστη επιλογή όπως το να κρατήσει μόνη της ένα παιδί.

Συνήθως, όσο πιο αυτάρκης είναι μια γυναίκα και όσο πιο καλά ξέρει τι θέλει, τόσο λιγότερα περιθώρια δίνει σε άνδρες που δε στέκονται καλά στα πόδια τους. Επομένως, παρότι η ειλικρίνεια είναι πάντα ο σωστός δρόμος και η καλύτερη επιλογή, όταν δεν περιμένει τίποτα από εκείνους εκτός από κάποια χαλαρά ραντεβού και ίσως ωραίες στιγμές ερωτικής επαφής, είναι καλύτερα να μην αναφέρει τίποτα για την κατάστασή της.

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή είναι πάντα και μόνο της γυναίκας και όλοι οφείλουν να το σεβαστούν, έστω κι αν τους δυσκολεύει.

Συντάκτης: Χαρά Ντάτση