Το καλοκαίρι είναι μια ανάσα μακριά, το νιώθεις κι εσύ φαντάζομαι. Η άνοδος της θερμοκρασίας, η μέρα που έχει μεγαλώσει και τα μπιτς μπαρ που έχουν αρχίσει ήδη να διαφημίζονται σε όλα τα ΜΜΕ σε βάζουν στον πειρασμό ν’ αρχίσεις να κάνεις σχέδια για τους μήνες που έρχονται. Κι εδώ τίθεται το μεγάλο δίλημμα; Να κάνεις σχέδια για διακοπές ή σχέδια για δουλειά; Προφανώς και προτιμάς να κάνεις σχέδια για διακοπές, αλλά πώς να τα κάνεις άμα δεν παίζει φράγκο; Κι απ’ την άλλη, αν δουλέψεις ολόκληρη την καλοκαιρινή σεζόν, θα προλάβεις να φορτίσεις μπαταρίες για το χειμώνα που έρχεται;

Αυτά τα ερωτήματα τριβελίζουν το κεφάλι κυρίως της νεολαίας, η οποία δε βλέπει την ώρα ν’ απλώσει το κορμί της στην ξαπλώστρα μ’ ένα μοχίτο ανά χείρας, αλλά απ’ την άλλη έχει κι ένα σωρό όνειρα, τα οποία για να τα κάνει πραγματικότητα χρειάζεται να συγκεντρώσει ένα ποσό και να το βάλει στην άκρη.

Η αλήθεια είναι πως για τα δεδομένα της Ελλάδας του 2016 υπάρχουν εντυπωσιακά πολλές και δελεαστικές προτάσεις για δουλειά το καλοκαίρι και μάλιστα πολύ ικανοποιητικά αμειβόμενες. Από σερβιτόρος, μπαρίστα και μπάρμαν σε μπιτσόμπαρα, μέχρι ναυαγοσώστες στις παραλίες και πωλητές σε τουριστικά ή τοπικά μαγαζάκια. Ταμίες, υπάλληλοι προσωρινής απασχόλησης και η γκάμα των επιλογών είναι τόσο μεγάλη, που σίγουρα ο καθένας από μας μπορεί να βρει κάτι που ν’ άπτεται του γούστου, των ενδιαφερόντων και των σπουδών του.

Τέτοιες θέσεις εργασίας είναι συνήθως καλοπληρωμένες και δεν παύουν ν’ αποτελούν σημαντική εμπειρία, αφού σου δίνεται η δυνατότητα να μάθεις ένα σωρό καινούρια πράγματα, να βελτιώσεις τις ικανότητές σου, να κάνεις καινούριες γνωριμίες και να επεκτείνεις το κομμάτι της προϋπηρεσίας στο βιογραφικό σου. Επίσης, αν είσαι απ’ αυτούς που θα επιλέξουν να φύγουν σεζόν σε κάποιο νησί ή σε οποιοδήποτε παραθεριστικό κέντρο, σου δίνεται η δυνατότητα να κάνεις παράλληλα και τις διακοπές σου. Και τα ποτά σου θα προλάβεις να πιεις το βράδυ μετά τη δουλειά και τα μπανάκια σου θα προλάβεις να χαρείς όταν πάρεις το ρεπό σου, άσε που η απόλαυση θα είναι η διπλάσια μετά από τόσες ώρες δουλειάς.

Σίγουρα θα κουραστείς. Ίσως και να βαρεθείς, καθώς η καλοκαιρινή σεζόν είναι μεγάλη και γρήγορα θα καταλήξει κι αυτή ένα είδος ρουτίνας, που πιθανόν να μπεις στη διαδικασία να συγκρίνεις μ΄εκείνη του χειμώνα και να σε πάρει λιγάκι από κάτω. Θα σου λείψουν διάφορα πράγματα. Οι φίλοι σου, η σχέση σου, το σπίτι σου, το φαΐ της μαμάς, το να κοιμάσαι στις 4 το χάραμα και να ξυπνάς στις 3 το μεσημέρι και να κάθεσαι απλά να πίνεις το φραπέ σου στο μπαλκόνι. Θα βλέπεις τσεκ ιν και φωτογραφίες σε παραλίες και θα αισθάνεσαι μαλάκας που εσύ δουλεύεις μες στον καύσωνα, ενώ κάποιοι άλλοι κάνουν τη ζωάρα τους.

Ξέρεις, όμως, ότι αυτό που έχεις επιλέξει τόσο συνειδητοποιημένα να κάνεις φέτος το καλοκαίρι, θα μετρήσει πολύ υπέρ σου. Ναι, θα χάσεις κάποια πράγματα, αλλά δεν έγινε και κάτι. Ίσα – ίσα έχεις πολλά περισσότερα να κερδίσεις και δεν αναφέρομαι μόνο στο οικονομικό κομμάτι, αλλά και σ’ όλα τα παραπάνω, που δε θα ξαναγράψω, γιατί κινδυνεύω να γίνω γραφική. Σκέψου, όμως, και τα επιπρόσθετα: σκέψου πόσο δημιουργικός και παραγωγικός θα αισθανθείς προσφέροντας τις υπηρεσίες σου και αποτελώντας μέλος μιας ομάδας. Σκέψου πόσο καλό θα κάνει η όλη φάση αυτή στην αυτοπεποίθηση και στην κοινωνικότητά σου και πόσο θα ενισχύσει την προσπάθειά σου γι’ ανεξαρτησία.

Από ‘κει και πέρα επιβάλλεται να ρίξεις μια ματιά στις ανάγκες σου και να τις ταξινομήσεις σε μια σειρά προτεραιότητας. Τι έχεις περισσότερο ανάγκη αυτό το καλοκαίρι; Τα χρήματα ή τη χαλάρωση; Να περάσεις χρόνο με την παρέα και το άλλο σου μισό, γιατί οι υποχρεώσεις του χειμώνα σας ζόρισαν και σας περιόρισαν; Ή να φύγεις όσο πιο μακριά γίνεται απ’ τον τόπο σου για ν’ αλλάξεις παραστάσεις;

Αναλογίσου καλά τι χρειάζεσαι περισσότερο από τα παραπάνω και πάρε την απόφαση που θ’ ανταποκρίνεται περισσότερο σ’ αυτή σου την ανάγκη. Αν πάλι έχεις ήδη ετοιμάσει βαλίτσες για να φύγεις σεζόν ή αν έχεις ξεκινήσει τη δουλειά αυτή τη στιγμή που το διαβάζεις, να θυμάσαι ότι το επόμενο καλοκαίρι είναι η δική σου σειρά να ξεφαντώσεις σε αμμουδιές και σε κυκλαδίτικα σοκάκια.

 

Επιμέλεια Κειμένου Δάφνης Μαυρίδου: Ιωάννα Κακούρη

Συντάκτης: Δάφνη Μαυρίδου