Τυπικές σχέσεις, σχεδόν σχέσεις, εξ’ αποστάσεως σχέσεις, ελεύθερες σχέσεις κι άλλα πόσα είδη σχέσεων έχουν εμφανιστεί και συνυπάρχουν πια. Η ουσία παραμένει η ίδια. Ένας Χ προσδιορισμός κι η σχέση. Απλώς θέλουμε να κάνουμε λίγο πιο δύσκολες τις ζωές μας προσθέτοντας προσδιορισμούς και περιορισμούς σε συναισθήματα κι ανθρώπους.

Όταν είσαι σε μια υγιή σχέση, όταν ο έρωτάς σου ξεχειλίζει από τα μάτια κι η ενέργειά σου παραμένει ασταμάτητη λες κι είσαι συνδεδεμένος με γεννήτρια, ε τότε δεν έχεις ανάγκη καμία ταμπέλα, καμία στοίβα φωτογραφιών στα social media, καμία ανάγκη να εμπλουτίσεις το φαίνεσθαι και να εντυπωσιάσεις μέσω αυτού. Το φυσικό, το αληθινό, πάντα φαίνεται μόνο του, χωρίς να κάνει θόρυβο. Κι αυτό είναι που την κάνει να διαφέρει από οποιαδήποτε άλλη κοινότυπη και κατ’ ανάγκη σχέση.

 

Έχεις μεγαλύτερη ψυχραιμία

Όταν είσαι καλά μέσα σου, η ψυχολογία σου απέχει από το υπερβολικό άγχος και στρες της καθημερινότητας, όταν προκύπτει κάποιο πρόβλημα μπορείς να το διαχειριστείς και πιο ήρεμα αλλά κι αποτελεσματικότερα. Νιώθεις ότι έχεις έναν άνθρωπο πλάι σου σ’ αυτό και δεν είσαι μόνος. Είστε ομάδα κι όχι αντίπαλοι. Κι αυτό σε κάνει να αισθάνεσαι πως έχεις σούπερ δυνάμεις.

 

Εμπνέεις κόσμο

Όταν είσαι καλά, ο κόσμος γύρω σου το αντιλαμβάνεται χωρίς καν να το διατυμπανίσεις. Η ηρεμία φαίνεται στα μάτια σου, στις κινήσεις, στις αποφάσεις σου. Έχεις μια χαρά που φαίνεται να μη στερεύει, πηγάζει μόνιμα. Ποιος δε θέλει κοντά του θετικούς, χαρούμενους κι αισιόδοξους ανθρώπους; Θα παρατηρήσεις πως ακόμα κι εκείνοι που δεν ήταν στα καλύτερά τους, συνειδητά ή ασυνείδητα εμπνέονται από την αύρα σου. Σε αυτή την περίπτωση ίσως εμφανιστούν κι εκείνοι που θα φθονήσουν βέβαια. Ευκαιρία όμως, οι μάσκες να πέφτουν.

 

 

Υπερδραστηριότητα

Θ’ αναρωτιέσαι πώς κάποιοι άνθρωποι κάνουν τόσο πράγματα ξαφνικά από το πουθενά, Να σου πτυχία, να σου διπλώματα, αλλαγές στη δουλειά, ταξίδια. Γιατί όταν έχεις μια σταθερότητα στα συναισθηματικά σου κι είσαι καλά, διοχετεύεις όλη την περίσσια ενέργεια στους υπόλοιπους τομείς της ζωής σου. Δεν προσπαθείς να γίνεις η καλύτερη εκδοχή σου, αλλά θες δε θες γίνεσαι. Θες επειδή έχεις ένα στήριγμα; Θες επειδή σε ωθεί ο σύντροφός σου; Σημασία έχει πως νιώθεις να έχεις όλη τη δύναμη του κόσμου να κάνεις ό,τι σου περνάει από το μυαλό.

 

Ο πλανήτης έρωτας

Και παρ’ ότι γνωρίζουμε όλοι –υποθέτω- ότι βρισκόμαστε στον πλανήτη γη, ένας ερωτευμένος άνθρωπος δημιουργεί πάντα τον δικό του πλανήτη και ζει σ’ αυτόν σαν σε παράλληλο σύμπαν. Δεν πα’ να βρέχει έξω, να έχει φουρτούνες και μπουρίνια; Λιακάδα κυρίες και κύριοι στο μυαλό του ερωτευμένου. Κι αν βρέξει, αχ τι απαλά που πέφτουν αυτές οι σταγόνες στο γρασίδι, τι απαλά που πέταξε κάτω την καρέκλα αυτό το αεράκι. Όπως και να έχει, σ’ αυτόν που περνάει καλά, δύσκολα θα υπάρξει κάτι που θα του χαλάσει τη μέρα. Την καλή μέρα εμείς τη φτιάχνουμε.

 

Το είδωλό σου στον καθρέφτη

Θα κοιτάς τον εαυτό σου στον καθρέφτη, με μια ικανοποίηση κι όρεξη. Δε θα βλέπεις παντού τα ψεγάδια που προκαλεί ο έρωτας όταν δεν είναι υγιής. Δε θα φοβάσαι τον εαυτό σου. Η λάμψη που πηγάζει από μέσα σου θα είναι πολύ πιο μεγάλη από κάθε ανασφάλεια, κάθε ατέλεια που μπορεί να έχεις. Όταν στα μάτια του άλλου βλέπεις τον θαυμασμό, τον πόθο, την εκτίμηση, ηρεμείς κι επιβεβαιώνεσαι. Διακρίνεις, έναν εαυτό όπως τον βλέπει ο άλλος, κι αρχίζεις να συνειδητοποιείς πως αγαπιέσαι.

 

Ο έρωτας, αυτός που βασίζεται σε υγιή πλαίσια, αυτός που περιστοιχίζεται από σεβασμό και σωστή επικοινωνία, ο αμοιβαίος, ο από επιλογή, είναι κι ο ίδιος που θα σε απογειώσει. Γιατί όταν δεν έχεις το άγχος να υπάρξεις στη σχέση, όταν δε σε τρώνε οι ανασφάλειες, όλα ανοίγονται σε ανεξάντλητες νέες πιθανότητες. Κι αυτό αξίζει να ψάχνουμε: Σχέσεις ουσιαστικές, αληθινές, που βγάζουν τον καλύτερό μας εαυτό στην επιφάνεια, ή που και να μην τον έχουμε βρει, τον ανακαλύπτουμε εξαιτίας τους.

Όταν δυο άνθρωποι βρεθούν και κάνουν πέρα όλα τα αχρείαστα, περνούν ως και στη θέωση. Για όσο κρατήσει, αν κρατήσει μ’ αυτόν τον τρόπο, δε θα είναι παρά από τις καλύτερες εμπειρίες που μπορεί να ζήσει κανείς.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Νίκη Χατζηευστρατίου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου