Μπορεί για κάποιους οι βιβλιοθήκες να αποτελούν τόπο μελέτης, για άλλους μέρος χαλάρωσης και μερικοί να ‘χουν περάσει μόνο απ’ έξω. Άλλωστε, η ανάπτυξη της τεχνολογίας στις μέρες μας μας έχει απομακρύνει κάπως από το βιβλίο και από την ανάγκη να αναζητήσουμε πηγές για τις εργασίες μας σε μη ηλεκτρονικά μέσα. Έχουμε βρει όμως τις πιο παράξενες βιβλιοθήκες στον κόσμο, εκείνες που θα έκαναν ακόμα κι όσους δεν τα πάνε καλά με το διάβασμα να θέλουν να τις επισκεφτούν τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους.

 

1. Little Free Libraries

Στο εξωτερικό, η δωρεά έχει φτάσει σε άλλο επίπεδο. Οι Little Free Libraries -ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός- ενθαρρύνουν τους πολίτες να χτίσουν μια μικρή ξύλινη βιβλιοθήκη στην αυλή του σπιτιού τους! Η ιδέα έχει ήδη ταξιδέψει από τις Η.Π.Α μέχρι την Ιαπωνία, κι έτσι κάθε σπίτι έχει μια γωνιά που όποιος επιθυμεί μπορεί να σπεύσει να πάρει το βιβλίο που θέλει -και ιδανικά όταν το διαβάσει να το επιστρέψει- ή να δωρίσει ένα δικό του στην κοινότητα.

 

2. The Chained Library of the Royal Grammar School

Στο μαγευτικό Guildford της Αγγλίας, υπολογίζουν τόσο πολύ τα βιβλία τους που θα τα βρεις δεμένα με αλυσίδες! Αφενός η κίνηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι στον Μεσαίωνα τα βιβλία ήταν πολύ ακριβά και σπάνια, αφετέρου ήθελαν να διαφυλάξουν τα αποκτήματά τους και να εμποδίσουν πιθανές κλοπές. Έτσι, κάθε βιβλίο έχει πάνω του λουκέτα και αλυσίδες που το μήκος της αλυσίδας φτάνει μόνο μέχρι το γραφείο ανάγνωσης. Ο δανεισμός -απ’ όσο καταλαβαίνεις- ήταν άγνωστη λέξη, κι έτσι πια η βιβλιοθήκη υφίσταται καθαρά ως μουσείο και όχι ως δανειστική.

 

3. Albena Beach Library

Ας πούμε ότι βρίσκεσαι στην παραλία της Albena, που βρίσκεται στη Βουλγαρία, και έχει συμβεί κάτι τραγικό. Ξέχασες το βιβλίο σου! Πώς θα περάσει η ώρα, πώς θα αναρτήσεις τις κλασικές φωτογραφίες ξαπλώστρας; Μην αγχώνεσαι, αφού μια υπαίθρια βιβλιοθήκη βρίσκεται εκεί για σένα! Δημιουργήθηκε το 2013 και μάλιστα είναι η πρώτη δίπλα στη θάλασσα στην Ευρώπη. Θα βρεις μια τεράστια συλλογή από νουβέλες, βιβλία τρόμου και κάθε λογής θεματολογία για όλα τα γούστα. Και όχι μόνο. Έχουν μεριμνήσει να υπάρχουν βιβλιοθηκονόμοι στον χώρο, ώστε να παρέχουν συμβουλές στους ενδιαφερόμενους για να επιλέξουν το βιβλίο που τους ταιριάζει καλύτερα.

 

 

4. Kansas City Public Library

Ας πάμε μια βόλτα και στην Αμερική, σε μια βιβλιοθήκη που είναι από τις πιο ξεχωριστές του κόσμου. Ο σχεδιασμός της θεωρείται πιο ιδιαίτερος και εκθαμβωτικός από κάθε άλλη, ενώ ο χώρος εξωτερικά παρουσιάζεται με τη μορφή τόμων παλαιών βιβλίων -αντί για απλούς τοίχους που έχουμε συνηθίσει. Σίγουρα αξίζει να περάσεις απ’ έξω και να βγάλεις κι εσύ κάποιες φωτογραφίες για να ‘χεις να θυμάσαι αυτό το πρωτότυπο έργο τέχνης.

 

5. Acqua Alta Libreria

Η Ιταλία -και συγκεκριμένα η αγαπημένη μας Βενετία- μπορεί να είναι γνωστή για τις γόνδολες, την πίτσα, τα ρομαντικά της στενά και τα παγωτά της. Παρ’ όλα αυτά, στα στενά των καναλιών θα βρεις μια ξεχωριστή βιβλιοθήκη, η οποία έχει θεματικά δωμάτια με θεά τα κανάλια. Σε άλλο δωμάτιο θα βρεις βιβλία second hand, σε άλλο βιβλία ποικίλης ύλης προς ανάγνωση. Το όλο σκηνικό θα σε μεταφέρει σε μια άλλη εποχή, που σίγουρα θα κάνει την επαφή σου με το διάβασμα αξέχαστη.

 

6. Mobile Elephant Libraries

Και επειδή είδαμε αρκετές φυσικές βιβλιοθήκες ως τώρα, ας περάσουμε και σε κινητές. Οι Mobile Elephant Libraries βρίσκονται -κυριολεκτικά- στις πλάτες των ελεφάντων! Η οργάνωση αυτή φέρνει βιβλία στα παιδιά του Λάος. Οι ελέφαντες κουβαλούν πάνω από 150 κιλά στις πλάτες τους και ταξιδεύουν σε διάφορες χώρες, χαρίζοντας βιβλία στα μικρά παιδιά, τα οποία τους ανταμείβουν με ένα κομμάτι ζαχαροκάλαμο, με μπανάνες ή φύλλα μπαμπού.

 

7. The donkey library

Στην ίδια λογική, βασίστηκε και η «βιβλιοθήκη-γάιδαρος». Εμπνευστής της, ο Λούις Σοριάνο, που κατάγεται από μια περιοχή της Κολομβίας. Ο ίδιος αγαπούσε πολύ τα βιβλία και φοβόταν μήπως αλλά παιδιά τα αγαπούσαν εξίσου και δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε αυτά. Έτσι, με τα δυο του γαϊδουράκια, Alfa και Beto, ξεκίνησε το ταξίδι του μεταφέροντας σε πάμφτωχες οικογένειες βιβλία. Αρχικά, μοίρασε τη δική του συλλογή, η οποία αποτελούνταν από 70 τίτλους, και κατέληξε να έχει στην κατοχή του πάνω από 4.800 βιβλία που προήλθαν από δωρεές συγγραφέων -και όχι μόνο. Το έργο του ήταν δύσκολο, μιας και οι δρόμοι από τους οποίους κλήθηκε να περάσει ήταν γεμάτοι κλέφτες και εμπόρους ουσιών, οι οποίοι όμως δεν του δημιούργησαν πρόβλημα, διότι θεώρησαν πως δεν κουβαλούσε κάτι αξίας. Χρόνια αργότερα, το κράτος τον επιβράβευσε για αυτή του την προσπάθεια, προσφέροντάς του επιχορήγηση να ανοίξει τη δική του βιβλιοθήκη στον τόπο του, που πλέον απασχολεί τουλάχιστον 20 υπαλλήλους.

 

Πηγή φωτογραφίας

Συντάκτης: Νίκη Χατζηευστρατίου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.