Πάμε ένα ταξίδι πίσω στα ’90s και πιο συγκεκριμένα, στους δρόμους της Νέας Υόρκης, όπου τρεις ξεχωριστές γυναίκες κατάφεραν να κλέψουν τις καρδιές εκατομμύρια τηλεθεατών, μαζί και τις δικές μας , αφού ανέβασαν τον πήχη της ιδανικής φιλίας αρκετά μα αρκετά ψηλά. Αυτές οι γυναίκες δε θα μπορούσαν να είναι άλλες από τη Ρέιτσελ, τη Φίμπι και τη Μόνικα στην κωμική σειρά που άφησε εποχή, εν ονόματι «Τα Φιλαράκια».

Όλοι οι ηθοποιοί που απάρτιζαν τη σειρά ήταν εκπληκτικοί, παρ’ όλα αυτά, οι συγκεκριμένες τρεις γυναίκες κέρδισαν τις εντυπώσεις μας από την πρώτη στιγμή. Η Ρείτσελ, η κομψή fashionista που διανύει μια περίεργη καριέρα στη μόδα, ξεχωρίζει για τις ξεκαρδιστικές ατάκες και τις ανεπανάληπτες στιγμές που μας χάρισε κατά τη διάρκεια της σειράς. Από το πρώτο κιόλας επεισόδιο, μας καλωσορίζει στο μαγικό κόσμο από τα «Φιλαράκια» μ’ ένα νυφικό φόρεμα και καταλήγει να γίνεται ο απόλυτος πόθος για τους άνδρες, προσφέροντάς μας απίστευτες κωμικές στιγμές με την εμβληματική της παρουσία.

Η Μόνικα, η τελειομανής οικοδέσποινα που ανταγωνίζεται ακόμα και με τους φίλους της για την απόλυτη τάξη και καθαριότητα, έχει αγάπη για το μαγείρεμα και την τάξη είναι πηγή ατέλειωτου γέλιου -με την οποία πολλοί από εμάς ταυτιστήκαμε. Η Φίμπι, η περίεργη, εξωφρενική μουσικός με μια διαφορετική άποψη για τα πράγματα γύρω της. Η προσέγγισή της για τη ζωή, η αφοσίωση της στη φιλανθρωπία και η συνδεσμολογία της με το μεταφυσικό, προσφέρουν έναν μοναδικό χαρακτήρα που αγαπήσαμε όλοι.

Είδαμε τη Φίμπι να επιχειρεί να ηχογραφήσει τα τραγούδια της και οι φίλες της να είναι εκεί για να την ενθαρρύνουν, παρά τις περίεργες μουσικές επιλογές της. Μας έδειξαν έτσι πως όσο διαφορετικός κι αν είναι κάποιος, όσο αλλόκοτος ή ιδιαίτερος κι αν φαίνεται, πάντα μπορεί να ενταχθεί στα πλαίσια μιας παρέας και να βρει την ανταπόκριση που του αρμόζει στις επιλογές του χωρίς να κατακριθεί.

Τις είδαμε μάλιστα να αφήνουν χώρο στη Ρείτσελ να αποφασίσει η ίδια για τη ζωής, όταν είχε χωρίσει με τον Ρος στην 9η σεζόν, και παραλίγο να τα ξαναβρούν. Ενώ μπορούσαν να παρέμβουν, άφησαν τη Ρείτσελ να αποφασίσει συνειδητά τι θέλει να κάνει με τον Ρος ανεξάρτητα από την προσωπική τους άποψη. Δίνοντας σε όλους εμάς να καταλάβουμε πως δεν μπορούμε να ελέγξουμε τους φίλους μας και τις επιλογές μας ακόμα και αν τυπικά «μπορούμε». Σημασία έχει να είμαστε πλάι τους στη ζωή που θέλουν αυτοί να επιλέξουν για τον εαυτό τους.

Αντίστοιχα κι όταν η Μόνικα έπρεπε να χορέψει μαζί με τον Ρος και τον Τζόι σ’ ένα χορευτικό σόου, το άγχος της, δεν την άφηνε να πιστέψει στον εαυτό της. Έτσι, η Ρέιτσελ και η Φίμπι της έκαναν μαθήματα χορού, με σκοπό να τονώσουν την αυτοπεποίθησή της και η ίδια να καταφέρει να ξεχωρίσει. Οι φίλες της δεν την άφησαν ποτέ να τα βάλει κάτω και εν τέλει η ίδια εντυπωσίασε όσους την έβλεπαν. Εντυπωσίασε και εμάς που τις βλέπαμε να βιώνουν το άγχος της φίλης τους σαν να ήταν δικό τους και να προσπαθούν να βρουν τη λύση που η ίδια δεν μπορούσε να σκεφτεί.

Μπορεί αυτή η φιλία να είναι απλώς κωμική στην οθόνη, αλλά εκτός από αυτό, το εν λόγω τρίο έχει αναπτύξει και έναν βαθύτερο δεσμό στην πραγματική ζωή. Οι ηθοποιοί Jennifer Aniston, Courteney Cox και Lisa Kudrow είναι πραγματικές φίλες και αποτελούν ένα παράδειγμα για το πώς μια φιλία μπορεί να διαρκέσει στον χρόνο. Έχουν μοιραστεί αμέτρητες στιγμές χαράς και στεναχώριας, και παραμένουν πάντα εκεί η μία για την άλλη. Ενώ απολαμβάνουν τη χαρά της δημοσιότητας και της ομολογουμένης επιτυχίας τους μέσω της σειράς, αγαπούν και οι τρεις να βοηθούν τους άλλους. Με πρωτοβουλίες φιλανθρωπίας στηρίζουν με κάθε ευκαιρία οργανισμούς που προωθούν την υγεία, την εκπαίδευση και τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Έχουν στηρίξει καμπάνιες που αφορούν στην ψυχική υγεία και την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, αλλά και περί πρόληψης σοβαρών νοσημάτων που μπορούν και επηρεάζουν τις γυναίκες.

Η φιλία των Aniston, Cox και Kudrow μας διδάσκει πόσο σημαντικό είναι να έχουμε ανθρώπους στη ζωή μας που μπορούμε να στηριχτούμε και να μοιραστούμε τις χαρές και τις δυσκολίες. Μας υπενθυμίζει να ξεχωρίζουμε τις αληθινές φιλίες από τις επιφανειακές και να εκτιμάμε τον κάθε φίλο που κάνει τη ζωή μας πιο πλούσια και πιο διασκεδαστική. Είναι ένας δεσμός που καθορίζει τη δύναμη της φιλίας και μας δείχνει πως ακόμα και οι διαφορές μπορούν να κάνουν μια φιλία πιο επιτυχημένη και πιο ανεκτίμητη.

Τέτοιες φιλίες μας καλούν να κάνουμε τη δική μας προσωπική αναθεώρηση σχετικά με το τι ανθρώπους έχουμε στη ζωή μας. Ας είναι η ευκαιρία να δούμε λίγο αλλιώς τις διαπροσωπικές μας σχέσεις και να δούμε με άλλο μάτι αυτά που φαινομενικά μας χωρίζουν, γιατί μπορεί τελικά να αποδειχτεί πως μας ενώνουν, αλλά δεν ξέρουμε ακόμητο πώς. 

Συντάκτης: Νίκη Χατζηευστρατίου
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου