ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ - 16η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Κι ερχόμαστε σιγά σιγά στην περίοδο όπου η λέξη «βιβλίο» βρίσκεται στα ντουζένια της. Στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό Ίδρυμα πολιτισμού διοργανώνει τη 19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης κι εμείς θα σας παρουσιάσουμε τα Highlights που σας περιμένουν μόλις βρεθείτε σε κάποιο από τα τέσσερα περίπτερά της, μέχρι και την Κυριακή 7 Μαΐου.

Στα γενικά του προγράμματος, ενημερώνουμε πως φέτος, τιμάται η Αμερικανική Λογοτεχνία. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι στο κέντρο του περιπτέρου 13 έχετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε 22 εκδοτικούς οίκους αλλά και συγγραφείς από τις ΗΠΑ. Υπάρχουν περισσότεροι από 600 Έλληνες και ξένοι επαγγελματίες κι έχουν προγραμματιστεί τουλάχιστον 500 εκδηλώσεις στις οποίες θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις πάνω από 1200 διαφορετικούς ομιλητές! Μιλάμε για υπερπαραγωγή φέτος, όχι αστεία.

Μάλιστα, πολλές χώρες με κοινό παρονομαστή το βιβλίο βρέθηκαν στον ίδιο χώρο για να παρουσιάσει καθένας τη δική του παραγωγή. Θα βρεις περίπτερα με εκδόσεις από τη Σλοβακία, τη Σερβία, το Ισραήλ, την Τουρκία, όπου οι εκθέτες σε προσεγγίζουν με περίσσια ευγένεια κι είναι έτοιμοι να σου απαντήσουν σε κάθε λογής ερώτηση, ενώ παράλληλα σου παρουσιάζουν τις εκδόσεις τους.

Να σημειωθεί και κάπου εδώ πως υπάρχουν και 20 εκδότες και λογοτεχνικοί πράκτορες από 16 διαφορετικές χώρες του κόσμου. Και για σένα που αναρωτιέσαι τι είναι ο λογοτεχνικός πράκτορας, πρόκειται για ένα άτομο που εκπροσωπεί συγγραφείς και βοηθά στη πώληση και στη διαπραγμάτευση συμφωνιών από πιθανούς εκδότες, κινηματογραφικούς παραγωγούς και γενικότερα σε όποιον μπορεί να «εκμεταλλευτεί» το έργο του συγγραφέα. Εσείς του καλλιτεχνικού και συγγραφικού κλάδου, σπεύσατε για γνωριμίες ζωής!

Πολλοί Αμερικανικοί συγγραφείς θα βρεθούν στον χώρο, μαζί με συγγραφείς από την Ιρλανδία, τη Ρουμανία, τη Βοσνία κι από τα υπόλοιπα Βαλκάνια. Στόχος είναι να ενωθούν περίπου 40 χώρες οι οποίες έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό το βιβλίο να τους ενώνει.

Στο περίπτερο 12 βρίσκεται η Παιδική γωνιά, όπου το Σαββατοκύριακο είναι μια καλή ευκαιρία οι γονείς, θείοι, παππούδες και λοιποί συγγενείς να πάρετε βόλτα τους μικρούς μας φίλους και ν’ ανακαλύψετε παιχνίδια με μεταμφιεσμένους εκθέτες, παιχνίδια, παιδικά βιβλία αλλά και με άτομα από το προσωπικό της έκθεσης που μπορούν να τους κρατήσουν συντροφιά και να τους ξεναγήσουν. Γίνονται απαγγελίες βιβλίων, καλλιτεχνικές δραστηριότητες που είναι ιδανικές για να ομορφύνουν το Σαββατοκύριακο κάθε παιδιού. Ακόμα και σαν επισκέπτης, η εικόνα των παιδιών να γελούν, να χορεύουν, να ζωγραφίζουν και να ζουν δημιουργικά, είναι μια τρυφερή εικόνα που μπορεί να σε αγαλλιάσει.

Προχωρώντας στο περίπτερο 13 και 15, είναι η χαρά του βιβλίου και όχι μόνο, αφού θα βρεις πληθώρα δώρων, έντυπων εκδόσεων, δωρεάν σελιδοδεικτών -που φέτος έχουν ξεπεράσει κάθε άλλο προηγούμενο καλαισθησίας κι ιδιαιτερότητας. Οι εκδότες είναι περισσότεροι από άλλες χρονιές κι έτσι η ποικιλία είναι σίγουρα μεγάλη. Μάλιστα, υπάρχουν και περίπτερα που δεν έχουν να σου πουλήσουν κάτι, αλλά μπορούν να σου προσφέρουν γνώση και πληροφορία μέσα από το μεράκι των εκθετών και των εθελοντών. Λόγου χάρη στο Stand του τμήματος Βιβλιοθηκονομίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων, πέρα από το γεγονός ότι μπορεί να παράσχει γενική ενημέρωση σχετικά με τον κόσμο του βιβλίου, παρουσιάζει κι ιδιαίτερες χειροτεχνίες εθελοντών και φοιτητών όπως βιβλία σε βάζα (Book in a jar) ή καλλιτεχνικές φωτογραφίες BookFace. Θα είναι μια στάση που σίγουρα θα σε αφήσει άφωνο.

Επίσης, θα υπάρξουν παρουσιάσεις βιβλίων και ποιητικών συλλογών κάθε στιγμής της ημέρας, οι οποίες βρίσκονται αναλυτικά στη σελίδα της ΔΕΒΘ, αλλά και με έντυπη μορφή στην είσοδο κάθε περιπτέρου. Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και συγγραφείς από κοντά και να κάνουν συζήτηση μαζί τους. Μικρές εκδηλώσεις διοργανώνονται και σε κάθε περίπτερο ξεχωριστά οπότε κάνοντας μια βόλτα στο χώρο συνεχώς θα βρίσκετε από κάτι χωρίς να χρειάζεται να είστε και πλήρως ενημερωμένοι.

Κάπου εδώ να σημειωθεί φυσικά πως η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους -ενώ επιτρέπονται φυσικά και οι τετράποδοι φίλοι μας! Πρόκειται για μια εναλλακτική πρόταση για δραστηριότητες στην πόλη από τις οποίες μπορείς να αποκομίσεις μόνο θετικές εντυπώσεις, γνώση αλλά και ξεκούραση χωρίς να ξοδέψεις ούτε ένα ευρώ αν δεν το επιθυμείς. Οι πόρτες είναι ανοιχτές μέχρι τις 22:00 το βράδυ, σήμερα, ενώ τη Κυριακή ως τις 21:00. Θα σας αφήσω και εδώ το πρόγραμμα αν θέλετε να πάτε διαβασμένοι.

Και για να σου διευρύνω ακόμα περισσότερο και τις επιλογές σου, αν δεν καλυφθεί το μάτι σου, βγαίνοντας από την Έκθεση Βιβλίου σε περιμένει και η Ανθοέκθεση στον προαύλιο χώρο της ΔΕΘ όπου μπορείς να θαυμάσεις την ομορφιά της φύσης σε μια τεράστια έκταση και να χαρείς την Άνοιξη και το χαλαρό σου Σαββατοκύριακο.

Άντε, ακόμα εδώ είστε;

 

Πηγή φωτογραφίας

Συντάκτης: Νίκη Χατζηευστρατίου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου