Μια σχέση δεν τελειώνει όταν ένας από τους δύο πει «χωρίζουμε». Η ρήξη, στην πραγματικότητα, έρχεται αργά και ύπουλα. Τρυπώνει στην καθημερινότητα του ζευγαριού και το τρώει εκ των έσω σαν σαράκι. Το έχω κάνει κι εγώ, το έχεις κάνει κι εσύ, λίγο-πολύ όλοι μας έχουμε αλλάξει, έστω και μια φορά, συμπεριφορά απέναντι στο ταίρι μας απλά γιατί η σχέση αυτή δεν τραβούσε άλλο κι εμείς αρνούμασταν κατηγορηματικά να τη λήξουμε. Ποιοι είναι όμως αυτοί οι τρόποι με τους οποίους έμμεσα δείχνεις ότι δεν αντέχεις άλλο;

 

1. Δεν αφήνεις ξεκλείδωτο το κινητό σου

Στην εποχή των social media και της ακμάζουσας τεχνολογίας, το κινητό μας μπορεί να μαρτυρήσει πολλά για τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας. Τι έχεις για ταπετσαρία και οθόνη κλειδώματος; Έχεις κωδικό; Ποιες συνομιλίες σου είναι πιο πρόσφατες; Όταν δεν είσαι καλά σε μια σχέση, πιθανόν να μιλάς γι’ αυτήν σε κοντινούς σου ανθρώπους, ή ακόμα και να ξεσπάς στις σημειώσεις του κινητού σου. Μπορεί και να φλερτάρεις με κάποιο άλλο άτομο, χωρίς απαραίτητα να έχεις πρόθεση να ενδώσεις στο φλερτ αυτό. Σε κάθε περίπτωση δε θέλεις η σχέση σου να βρει κάτι που θα σε φέρει σε δύσκολη θέση. Τι κάνεις γι’ αυτό; Το κινητό γίνεται προέκτασή σου. Το κρατάς διαρκώς στο χέρι ή σε κάποια τσέπη και αν, καμιά φορά, το αφήσεις σε επιφάνεια η οθόνη του είναι πάντα στραμμένη προς τα κάτω.

 

2. Κανονίζετε λιγότερα πράγματα μαζί

Οι έξοδοί σας περιορίζονται σημαντικά, ενώ προτιμάς να περνάς χρόνο με την παρέα σου παρά με τη σχέση σου. Όταν δεν περνάς καλά με έναν άνθρωπο, επιδιώκεις να περνάς όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο μαζί του. Για να είμαστε ειλικρινείς, τον αποφεύγεις με κάθε κόστος. Εάν μένετε μαζί, φροντίζεις να λείπεις για όσο το δυνατόν μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα από το σπίτι. Δεν είναι απίθανο μάλιστα ν’ αποκτήσεις καινούρια χόμπι στην προσπάθειά σου να αποφύγεις τη συνύπαρξη με τη σχέση σου.

 

3. Δεν κάνεις μακροχρόνια πλάνα

Είτε μιλάμε για τον προγραμματισμό ενός ταξιδιού σε λίγους μήνες από τώρα, είτε για το επόμενο βήμα στη σχέση σας, δε θέλεις να προγραμματίσεις τίποτα σε βάθος μιας εβδομάδας, πόσο μάλλον μηνών ή χρόνων. Η σχέση αυτή έχει τελειώσει μέσα σου, ποιο το νόημα να οργανώνεις πράγματα που δε θέλεις να ζήσεις; Μπορεί να κοροϊδεύεις τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου, όμως δεν μπορείς σαν κρυφτείς από τον εαυτό σου και ο προγραμματισμός στη φάση αυτή δεν είναι τίποτα πέρα από καθαρή υποκρισία.

 

Get Over It! | eBook


€5,00

-----

 

4. Κοιμάστε πλάτη με πλάτη

Ακόμα κι αν ανήκεις στην κατηγορία ανθρώπων που θέλουν τον χώρο τους για να ξεκουραστούν, κάποια στιγμή στον ύπνο σου θα αποζητήσεις την αγκαλιά δίπλα σου. Δύο ερωτευμένα σώματα θέλουν να είναι προσκολλημένα το ένα πάνω στο άλλο. Έτσι, κι εσύ αν ήσουν ερωτευμένος θα ήθελες να νιώθεις την καρδιά του άλλου να χτυπάει στο στέρνο σου και την ανάσα του να συγχρονίζεται με τη δική σου. Όταν οι νυχτερινές αγκαλιές πάψουν, ξέρεις πως κάτι μέσα σου παύει να είναι τόσο δυνατό. Τα χέρια που άλλοτε άνοιγες διάπλατα για να αγκαλιάσεις τον άνθρωπό σου, πλέον μαζεύονται γύρω από το στήθος σου γιατί γνωρίζεις πως μόνο εσύ μπορείς να σου προσφέρεις την ασφάλεια που ψάχνεις.

 

5. Μειώνεται η συχνότητα/ποιότητα του σ*@ξ

«Κόβεται το σ*@ξ;» αναρωτιόταν η Θεοπούλα κι εσύ είσαι εδώ να της δείξεις πως, υπό προϋποθέσεις, ξεχνάς μέχρι και τα βασικά. Αν δε νιώθεις καλά μέσα στη σχέση σου, αν δεν υπάρχει άνεση και συναισθηματική ασφάλεια, η λiμπiντο πάει περίπατο. Ακόμα κι αν βρισκόσαστε στο κρεβάτι καμιά φορά, τίποτα δε θυμίζει το παλιό σας πάθος. Πιο πολύ πλέον μοιάζει με υποχρέωση η όλη κατάσταση γιατί, τουλάχιστον από τη δική σου μεριά, το ενδιαφέρον έχει εκλείψει.

 

6. Δε συζητάς για τα προβλήματά σας

Σε μια σχέση που μετράει αντίστροφα ως την αυτανάφλεξη, μια συζήτηση δε θα σταματήσει το χρονόμετρο. Ίσως στο παρελθόν να έχεις, ανεπιτυχώς, επιχειρήσει να μιλήσεις για όσα σε απασχολούν αναφορικά με τη σχέση σας, όμως πια δεν έχει καμία αξία για εσένα να σπαταλάς το σάλιο σου ανακυκλώνοντας δυσάρεστες καταστάσεις και πιθανούς καυγάδες. Η επικοινωνία είναι μια θεμελιώδης αρχή των υγιών σχέσεων κι εσείς την έχετε χάσει.

 

7. Μιλάς χωρίς ενθουσιασμό γι’ αυτό το άτομο

Σε ρωτάνε τι κάνει, πού είναι, πώς τα περνάτε. Αντί το βλέμμα σου να λάμπει από ευτυχία το χαμηλώνεις και απαντάς σύντομα, τυπικά, επιθυμώντας διακαώς να αλλάξει το θέμα της συζήτησης. Αν τα πράγματα ήταν καλά θα μπορούσες να μιλάς με τις ώρες, όμως τώρα δεν έχεις καν το κουράγιο να υποκριθείς πως ζεις την τέλεια σχέση με τον υπερτέλειο άνθρωπο.

 

8. Νευριάζεις με το παραμικρό

Εδώ δε μιλάμε για καταστάσεις που δικαίως θα σε νευριάζανε. Μιλάμε για το σημείο εκείνο της σχέσης που νιώθεις τόσο άσχημα δίπλα σε αυτόν τον άνθρωπο ώστε ακόμα και η ύπαρξή του φαντάζει εξωφρενική. Μικρές ιδιαιτερότητες του χαρακτήρα του, που ήταν εκεί από την πρώτη μέρα, στα μάτια σου πια μοιάζουν βουνό και καθεμία από αυτές αποτελεί ξεχωριστή αιτία χωρισμού.

 

9. Ενδιαφέρεσαι γι’ άλλα άτομα

Λίγο το μάτι θα φεύγει πιο εύκολα σε μια ωραία παρουσία στον δρόμο, λίγο θα φλερτάρεις με κάποιο άτομο που θα δείξει ενδιαφέρον για εσένα. Λαχταράς τον ενθουσιασμό και την επιβεβαίωση έξω από τη σχέση σου, γιατί αυτή πια δεν έχει τίποτα να σου προσφέρει. Πού ξέρεις, ίσως και να ενδώσεις τελικά.

 

10. Φαντασιώνεσαι στον εαυτό σου ελεύθερο

Όταν όλα μεταξύ σας πάνε στραβά, το μυαλό αρχίζει να χορεύει σε δικούς του ρυθμούς. Σκέφτεσαι πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή σου αν δεν ήσουν σε σχέση και η σκέψη αυτή σου προκαλεί ηρεμία και χαρά. Αδημονείς να ζήσεις όλα όσα φαντάζεσαι, με συνοδοιπόρο μόνο τον εαυτό σου γιατί δεν αντέχεις άλλο την ανθρώπινη παρουσία δίπλα σου.

 

Τα σημάδια είναι εκεί. Κάθε κίνησή σου φωνάζει τη δυσαρέσκειά σου για τη σχέση στην οποία βρίσκεσαι, ακόμα κι αν εσύ κλείνεις τ’ αφτιά σου. Σε μια σχέση με ανιδιοτελή και αμοιβαία αγάπη τίποτα από τα παραπάνω δε χωράει. Ξαναδιάβασε τη λίστα. Μήπως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις κάποιες επιλογές σου;

Συντάκτης: Αγγελική Τσαγκαράκη
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου