Νόμιζες πως είχες βρει το happy ever after σου, όμως τελικά σου έτυχε παραμύθι με λυπημένο τέλος. Είτε ήταν επιλογή σου είτε όχι, είτε πληγώθηκες, είτε πλήγωσες, ακόμα κι αν ήσασταν η επιτομή του σκανδιναβικού προτύπου και χωρίσατε κοινή συνεναίσει, στα ίδια καταλήγεις. Επιστροφή στη μοναξιά και στη ζωή των singles. Είναι στο χέρι σου να μην πέσεις στη μιζέρια και στην αυτολύπηση. Φυσικά θα πονέσεις, θα κλάψεις και θα θρηνήσεις τον χαμένο σου έρωτα, αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ. Κάθε χωρισμός είναι ακόμα μια ευκαιρία που μας δίνεται να βρούμε αυτό που πραγματικά θέλουμε. Άσε κάτω το ποτό, λοιπόν, σκούπισε τα μάτια σου και κλείσε τα καψουροτράγουδα. Άρπαξε την ευκαιρία που σου δίνεται και προχώρα. Το επόμενο κεφάλαιο του βιβλίου γράφεται από εσένα.

Για αρχή αυτοπροσδιορίσου σωστά: δεν είσαι χωρισμένος, είσαι ελεύθερος! Όσο υπήρχες πριν από έναν άνθρωπο, άλλο τόσο μπορείς να υπάρξεις και μετά από αυτόν. Μπορεί στην αρχή να φαίνεται δύσκολο να σε δεις έξω από το πλαίσιο της σχέσης, όμως θυμήσου πόσα έγιναν και φτάσατε στον χωρισμό. Δε γίνεται να αφήνεις έναν άνθρωπο που είχες για κάποιο διάστημα δίπλα σου να σε επηρεάζει και να σε προσδιορίζει ακόμα και όταν δεν είναι πλέον κοντά σου. Αν δεν αποδεχτείς εσύ τον εαυτό σου, πώς θα το κάνουν οι γύρω σου; Ξεκίνα να το λες δυνατά μέχρι να το πιστέψεις, είσαι ελεύθερος! Δε θα χρειάζεται πια να βλέπεις το κινητό για να δεις αν έχεις μήνυμα που σε θέλει επειγόντως πίσω σπίτι, ούτε να αγχώνεσαι μην τυχόν πέρασε η ώρα και χρειάζεται να φύγεις. Μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις, όπως το θέλεις, μόνο για εσένα.

Μην εθελοτυφλείς μπροστά στα ίδια σου τα συναισθήματα. Αναγνώρισέ τα και μην τα καταπιέζεις στο όνομα μιας «καθωσπρέπει» συμπεριφοράς. Κλάψε, βρίσε, σπάσε κάθε γυαλικό στο σπίτι για να ξεθυμάνεις. Κάνε ό,τι νιώθεις πως πρέπει να κάνεις για να το ξεπεράσεις. Κι αν ένα κομμάτι σου νιώθει γαλήνη, ανακούφιση και ηρεμία που χώρισες, μη νιώθεις τύψεις. Αντιθέτως, σε αυτό πρέπει να αγκιστρωθείς για να σηκωθείς ξανά.

 

Get Over It! | eBook


€5,00

-----

 

Η σχέση με έναν άνθρωπο μπορεί να τελειώσει ανά πάσα ώρα και στιγμή, η σχέση μας με τον εαυτό μας είναι ισόβια και σε αυτή οφείλουμε να δουλέψουμε. Θυμήσου πώς ήσουν πριν μπεις σε σχέση. Έλα ξανά σε επαφή με εκείνη την πτυχή σου και φέρε την στην επιφάνεια. Ένας χωρισμός είναι η καλύτερη στιγμή για self-care. Φτιάξε το πρόγραμμα ύπνου και τη διατροφή σου, πιες πολύ νερό, άκου δυνατά την αγαπημένη σου μουσική, κάνε καθημερινή συνήθεια έναν μικρό περίπατο στη γειτονιά. Γενικότερα, επιβλήσου στο κομμάτι εκείνο του εαυτού σου που θέλει να περνάει τον καιρό του χουχουλιασμένο στο κρεβάτι και να μοιρολατρεί. Θα δεις πως όταν φροντίζουμε το μέσα μας η διάθεσή μας αλλάζει πιο γρήγορα προς το καλύτερο. Χρειαζόμαστε χρόνο μόνοι για να δούμε ποιοι πραγματικά είμαστε και να μας αγαπήσουμε γι’ αυτό.

Εάν δεις πως δυσκολεύεσαι μόνος, επίτρεψε στους φίλους σου να σε βοηθήσουν. Είθισται σε τέτοιες καταστάσεις να νιώθεις την αρωγή και το ενδιαφέρον τους ως προϊόντα οίκτου, κάτι τέτοιο όμως ισχύει μόνο μέσα στο μπερδεμένο σου κεφάλι. Οι φίλοι σου είναι εκεί γιατί σε νοιάζονται και σε αγαπάνε γι’ αυτό που είσαι και θέλουν να σε βλέπουν να γίνεσαι η καλύτερή σου εκδοχή. Συζήτα μαζί τους όλα όσα σε απασχολούν, όλα όσα φοβάσαι και άφησε τους να είναι εκεί για εσένα. Περάστε μαζί χρόνο, βγείτε, διασκεδάστε, κάνε όλα αυτά που κάνατε ανέκαθεν ως παρέα και θα δεις την ψυχολογία σου να ανεβαίνει δραστικά.

Αν είσαι από τους ανθρώπους που δεν υπάρχουν συχνά μόνοι, καταπολέμησε την ανάγκη σου για ταίρι και μην πας με το πρώτο άτομο που θα βρεις ελπίζοντας να ζήσεις ξανά το παραμύθι. Το πιο πιθανόν είναι πως θα βρεθείς λίγο καιρό μετά να αναλογίζεσαι «τι σκατά πήγα κι έκανα». Αν από την άλλη αποφασίσεις ότι τελείωσες συναισθηματικά, ότι οι σχέσεις δεν είναι για εσένα και ότι πλέον θα ζητάς μόνο σαρκικές απολαύσεις από τους άλλους, σκέψου το σοβαρά. Ένας αέναος κύκλος one night stand μπορεί να σου προσφέρει εμπειρίες ικανές να σε κάνουν να γράψεις το νέο κάμα σoύτρα, μπορεί όμως να σε κάνει να νιώθεις πιο άδειος από πριν. Στην τελική, το σeξ δεν καλύπτει όλες τις συναισθηματικές μας ανάγκες, όσο καλό κι αν είναι, ενώ οι επιφανειακές απολαύσεις έχουν περιορισμένη χρονική ισχύ.

Τα δεδομένα αλλάζουν κι εσύ οφείλεις να προσαρμοστείς σε αυτά. Η νέα σου πραγματικότητα μπορεί αρχικά να σε τρομάζει, να νιώθεις πως δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις χωρίς το ανθρώπινο δεκανίκι δίπλα σου. Βλέπεις τον κόσμο να συνεχίζει να υπάρχει κανονικά με τους ασύλληπτους ρυθμούς του λες και ο δικός σου δε συνετρίβη ολοκληρωτικά σε μια κοσμική έκρηξη. Πάρε τον χρόνο σου και δες τον χωρισμό ως αυτό που πραγματικά είναι: απλώς η διακοπή μιας ερωτικής σχέσης. Τίποτα δεν τελειώνει εδώ, αντιθέτως όλα τώρα αρχίζουν. Το δικό σας παραμύθι τελειώνει διαφορετικά. Κι έζησαν αυτοί καλά κι εσύ καλύτερα!

Συντάκτης: Αγγελική Τσαγκαράκη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.