Το πτυχίο σου σίγουρα μπορεί να σου προσφέρει πολλά. Είναι ο δρόμος που εσύ επέλεξες να ακολουθήσεις, είναι το αντικείμενο που ήθελες να σπουδάσεις και είναι φυσικό κι επόμενο πάνω σ’ αυτό να ψάχνεσαι, ν’ αναζητάς περισσότερα και να επενδύεις στον συγκεκριμένο τομέα. Είναι η επιλογή σου, πάλεψες χρόνια για να το αποκτήσεις και είσαι διατεθειμένος να αφιερώσεις άλλα τόσα για να το εξελίξεις, να το πας ένα βήμα πιο πέρα, ώστε να αξίζει ο κόπος σου. Χρειάζεται δύναμη, υπομονή και σκληρή δουλειά καθημερινά απ’ τη στιγμή που θα ξεκινήσεις να εργάζεσαι, γιατί σε κανένα επάγγελμα δεν πρέπει κανείς να μένει στάσιμος και χρειάζεται νέες προοπτικές, όνειρα, σχέδια και διάθεση για εξέλιξη.

Ίσως το αντικείμενο που επέλεξες να μην ήταν το όνειρό σου, ίσως να ήρθαν αλλιώς τα πράγματα και να ακολούθησες κάτι άλλο απ’ αυτό που πραγματικά επιθυμούσες, μα απ’ τη στιγμή που το ακολούθησες, θες και να το εξελίξεις γιατί έχεις κοπιάσει γι’ αυτό. Πάντα μπορείς να το φέρεις στα μέτρα σου, να το οδηγήσεις στο σημείο που σε ενδιαφέρει και το πτυχίο σου τελικά να έχει κάτι από σένα, απ’ τα ταλέντα και την προσωπικότητά σου. Οι επιλογές είναι αρκετές και όποιος θέλει να εξελίσσεται, πετυχαίνει ακόμα περισσότερο, ειδικά αν αγαπά αυτό που κάνει και έχει μεράκι.

Παρ’ όλα αυτά, ακόμα κι αν είσαι πτυχιούχος, σε κάποια φάση της ζωής σου μπορεί να νιώσεις ότι οι ευκαιρίες έχουν σταματήσει να σου χτυπάνε την πόρτα. Το πτυχίο υπάρχει, μα εσύ δεν το αξιοποιείς, επαγγελματικά δεν μπορείς να προχωρήσεις και κάπου νιώθεις  στασιμότητα. Δε βρίσκεις με τίποτα δουλειά με αντικείμενο αυτό που έχεις σπουδάσει ή κι αν βρίσκεις δεν έχεις την ευκαιρία να εξελιχτείς, μένεις στα ίδια για καιρό και αυτό δε σου ταιριάζει.

Να έχεις εναλλακτικές, να μην επαναπαύεσαι στο ότι έχεις πτυχίο, να μην αποτελεί περιορισμό για σένα ότι μια νέα πρόταση ή ευκαιρία δεν είναι σχετική με το αντικείμενο που έχεις σπουδάσει, να είσαι ανοιχτός σε νέες εμπειρίες. Ίσως κουράστηκες να ψάχνεις τις ευκαιρίες, μπορεί να φοβάσαι να επενδύσεις σε κάτι νέο ή ακόμα και να τολμήσεις. Γύρνα σελίδα, δες τα ταλέντα σου και επένδυσε σ’ αυτά. Να έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου σε τι είσαι καλός, γιατί μπορεί κάποια στιγμή όταν παρουσιαστεί ανάγκη να το αξιοποιήσεις επαγγελματικά.

Κι αν η ευκαιρία εμφανιστεί και την αξιοποιήσεις, προσπάθησε να βάλεις τα δυνατά σου για να τα πας όσο καλύτερα μπορείς. Τα ταλέντα είναι προτέρημα, όλοι έχουν και φυσικά είναι διαφορετικά μεταξύ τους. Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί δε δίνουν ιδιαίτερη σημασία, δεν μπορούν να δουν κάτι που κάνουν καλά και με αγάπη ως πιθανό αντικείμενο επαγγελματικής απασχόλησης, μα να που είναι. Ακόμα και ένα χόμπι μπορεί να σου δώσει ευκαιρίες που θα καταφέρεις να αρπάξεις εφόσον το έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου. Τα προσόντα μπορεί να αποδώσουν επαγγελματικά, να συνδυαστούν, να εξελιχτούν και να ανοίξουν έναν δρόμο διαφορετικό για σένα.

Μη φοβάσαι να αρπάξεις ευκαιρίες, μη φοβάσαι να αναδείξεις τις ικανότητες σου και πάνω από όλα μη διστάζεις να το ψάξεις λίγο παραπάνω. Δεν είναι κακό να ξεφύγεις απ’ το αντικείμενο του πτυχίου σου, ειδικά αν αυτό που κάνεις σ’ αρέσει. Μπορεί να σου προσφέρει και το χόμπι σου πολλές ευκαιρίες επαγγελματικά. Αν είσαι πρακτικό άτομο και δεν απορρίπτεις νέες προτάσεις, πάντα θα έχεις τη δυνατότητα να κάνεις νέα πράγματα και ποτέ δε θα μείνεις στάσιμος.

Συντάκτης: Παναγιώτα Νεοφύτου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.