Ο εαυτός μας είναι το σημαντικότερο και το πιο πολύτιμο στοιχείο που μας χαρακτηρίζει. Είναι σημαντικό να τον γνωρίζουμε, να τον αγαπάμε, να τον φροντίζουμε και να προσέχουμε να μην τον χάσουμε ποτέ. Είναι στιγμές που πολλά συμβαίνουν γύρω μας και το μυαλό μας είναι μπερδεμένο, στιγμές που νιώθουμε ότι κάπου χανόμαστε μας ή ακόμη ότι για λίγο δεν είμαστε εμείς. Δύσκολος ο εαυτός σου, πολύ εύκολα μπορείς να τον χάσεις μα πολύ δύσκολα να τον βρεις. Χρειάζεται ειλικρίνεια, ξεκάθαρα συναισθήματα και να αποδεχτείς αλήθειες που μπορεί να μην αρέσουν .

Είναι στιγμές που δε νιώθουμε καλά, δεν είμαστε εμείς και το καταλαβαίνουμε. Κάτι μας συμβαίνει, κάτι μας λείπει και δε μας βγαίνει να συμπεριφερθούμε φυσιολογικά. Γιατί μας συμβαίνει αυτό και γιατί εκδηλώνεται τόσο έντονα όταν είμαστε με άλλα άτομα; Είναι το φορτισμένο μας μυαλό, λόγια και πράξεις που μας ενοχλούν, αλλά δε θέλουμε να δώσουμε σημασία ή συνδυασμός όλων;

Αρκετές φορές πολλά ταλανίζουν το μυαλό μας, σκεφτόμαστε διάφορα, μάς προβληματίζουν αρκετά και προσπαθούμε να επιλύσουμε άλλα τόσα. Αυτό είναι ένα γεγονός που μας απομακρύνει από ανθρώπους, που μας κλείνει και μας κάνει να μη νιώθουμε άνετα. Δε θέλουμε να συζητάμε πολύ, να αναλύουμε, γι’ αυτό και μένουμε στα βασικά με τους ανθρώπους γύρω μας και αυτό είναι κάτι που μας προβληματίζει. Νιώθουμε ότι δεν είμαστε εμείς, ότι δεν είναι ο δικός μας ο εαυτός μας. Μπορεί να μην είμαστε κατά κανόνα κρύοι, να συμμετέχουμε σε συζητήσεις και να γελάμε, μα έλα που κάποτε μας πιάνουν όλα αυτά και είναι δύσκολο να το αποδεχτούμε. Αναγνωρίζουμε τι μας συμβαίνει, αλλά παράλληλα δεν μπορούμε να το διορθώσουμε, δε θέλουμε καν να προσπαθήσουμε. Μένουμε λοιπόν για λίγο αμέτοχοι προσπαθώντας να καταλάβουμε τι πάει στραβά.

Άλλες φορές δεν ευθύνονται μόνο όσα έχουμε στο μυαλό μας, αλλά και τα πράγματα γύρω μας. Είναι κάποιοι άνθρωποι που δε μας κάνουν να νιώθουμε άνετα, που μαζί τους δεν είμαστε ο εαυτός μας, που κάτι μας λείπει. Ίσως να μην το καταλαβαίνουμε, να ρίχνουμε ευθύνες στις σκέψεις μας, στο μυαλό μας και σε όσα εμείς έχουμε κατά νου. Τελικά ευθύνονται και κάποιες συμπεριφορές ανθρώπων εκτός απ’ τις σκέψεις μας; Είναι στιγμές που λόγια ή πράξεις μάς αλλάζουν τη διάθεση, διαφοροποιούν την αντίδραση του εαυτού μας και νιώθουμε ότι δεν είμαστε εμείς που καθορίζουμε τον τρόπο που θα αντιδράσουμε αυθόρμητα τη δεδομένη στιγμή.

Περίεργο το μυαλό, περίεργος και ο εαυτός μας, γι’ αυτό και πολλές φορές δε νιώθουμε εμείς. Οι σκέψεις μας, οι προβληματισμοί, αλλά και τα λόγια ή οι πράξεις των ανθρώπων μάς επηρεάζουν, αλλάζουν τη διάθεσή μας και μας κάνουν να ξεφεύγουμε από εμάς. Ο συνδυασμός μπορεί να μας κάνει να μείνουμε αμέτοχοι και απομακρυσμένοι από τους υπόλοιπους ανθρώπους, γιατί δεν είμαστε άτομα που μπορούμε να κρυφτούμε, να γελάμε μέχρι σκασμού και τα υπόλοιπα να τα αφήσουμε για μετά. Εκδηλωνόμαστε, το ίδιο λεπτό, την ίδια στιγμή και δείχνουμε τι νιώθουμε. Μοιραζόμαστε όσα μας προβληματίζουν. Δύσκολα θα καταφέρουμε να νιώσουμε βολικά με τρίτους αν δεν είμαστε πραγματικά άνετοι, εσωτερικά και εξωτερικά.

Συντάκτης: Παναγιώτα Νεοφύτου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.