Απόσταση, ένα κεφάλαιο που πάντα θα κάνει πιο δύσκολες τις σχέσεις, με τους άμεσα εμπλεκόμενους να προσπαθούν να εκμηδενίσουν τις αποστάσεις. Μια σχέση χρειάζεται και τους δύο παρόντες και όταν το ζευγάρι είναι μακριά, τα πράγματα δυσκολεύουν.

Νιώθεις καλύτερα όταν ξέρεις πως με ένα τηλεφώνημα μπορείς να έχεις τον άλλον δίπλα σου σε λίγα μόλις λεπτά χωρίς να σας χωρίζουν χιλιόμετρα. Φτάνει όμως κάποια στιγμή που είτε λόγω εργασίας, είτε επειδή οι συνθήκες το απαιτούν, έρχεται η απόσταση και μαζί της και ένα σωρό προβληματισμοί. Δεν έχει σημασία ποιος απ’ τους δύο φεύγει, γιατί πολύ απλά αυτό που μετράει είναι ότι κάτι θα αλλάξει πλέον στη σχέση.

Πολλοί δε φοβούνται την απόσταση, ακόμα και για μακροχρόνια σχέση, παίρνουν το ρίσκο και δοκιμάζουν να συνεχίσουν και κάτω από αυτές τις συνθήκες. Το πόσο θα κρατήσει κανείς δεν το γνωρίζει, σημασία όμως έχει ότι το ρίσκο αξίζει όταν αγαπάς κάποιον. Ωραία όλα αυτά για αργότερα, στο αρχικό στάδιο, στη φάση που πρέπει να φύγεις μακριά από ταίρι, τι κάνεις; Πώς το ανακοινώνεις στο ταίρι; Πώς λες ότι θα πρέπει να μείνετε μακριά, σε άλλη χώρα, σε άλλη πόλη ή ακόμα και σε άλλη ήπειρο; Αργά η γρήγορα θα γίνει αυτή η συζήτηση, είναι αναπόφευκτη, και όσο και αν και οι δύο ταλαιπωρείστε, όσο κι αν σκέφτεστε με ποιον τρόπο θα το πείτε ώστε να ακουστεί πιο όμορφο, απλώς δε γίνεται. Είναι δύσκολο να μπορέσεις να πεις λέξεις που θα παγώσουν τον άλλον, αλλά είναι αδύνατον να μην αποφασίσετε από κοινού πώς θα προχωρήσετε, την πορεία που θα χαράξετε στο εξής.

Τι και αν το τρενάρετε και δε μιλάτε ανοιχτά για το θέμα; Ο χρόνος θα περνάει και τα σενάρια που θα κάνει ο ένας με αυτά που θα έχει πλάσει ο άλλος, ίσως είναι τελείως διαφορετικά, ίσως να μην πλησιάζουν ούτε στο ελάχιστο οι απόψεις σας και αυτό είναι ό,τι χειρότερο. Δύσκολο να έχει ήδη δημιουργηθεί μια εικόνα, η οποία έπειτα από συζήτηση που θα κάνετε θα πρέπει καταρριφθεί. Τότε όχι μόνο θα βρεθείτε και οι δύο σε αδιέξοδο, αλλά θα έχετε ακούσει την άποψη του άλλου που πολύ πιθανόν να μην ήταν η αναμενόμενη, να σας έπιασε απροετοίμαστους. Κάποιοι θα το τολμήσουν, θα το προσπαθήσουν και θα έρθουν αντιμέτωποι με τις δυσκολίες αυτής της απόφασης. Αλλά πρέπει τουλάχιστον να είναι μια κοινή απόφαση, να μην αποφασίζει καθένας για τον εαυτό του, γιατί στη σχέση είστε δύο και αυτός που φεύγει βρίσκεται στην ίδια δύσκολη θέση με εκείνον που μένει πίσω. Το αντίο ποτέ δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά σίγουρα μια αναλυτική συζήτηση  πριν τη μεγάλη φυγή θα εξομαλύνει λίγο την κατάσταση. Δε θα την αλλάξει ολοκληρωτικά, αλλά σίγουρα θα γνωρίζετε πού βαδίζετε πλέον.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο ό,τι μπορείς να κάνεις σήμερα μην το αποφεύγεις και ενίοτε μην περιμένεις να σε αφήσει άυπνο με τις σκέψεις σου. Τόλμησε να ανοιχτείς και να εκφράσεις την ανησυχία σου, ακόμα και να προσπαθήσεις να αλλάξεις γνώμη στο ταίρι. Σίγουρα δεν είναι εύκολο και ποτέ δε θα είναι. Η απόσταση δε διώχνει την αγάπη, οι άνθρωποι είναι εκείνοι που με τις πράξεις τους και τα λεγόμενά τους θα φέρουν αργά η γρήγορα το τέλος. Εάν κάτι αξίζει να κρατήσει, θα κρατήσει κι αυτό δεν είναι αισιοδοξία, αλλά η πραγματικότητα.

Συντάκτης: Ολυμπία Καραμπέτσου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.