Έλβις Κοστέλο, ένας από τους πιο γνωστούς Άγγλους τραγουδιστές και παράλληλα συνθέτης και μουσικός παραγωγός. Το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο προέρχεται από το όνομα του Έλβις Πρίσλεϊ και το επώνυμό του από το πατέρα του, ο οποίος ήταν επίσης μουσικός. Γεννημένος στο Λονδίνο το 1954, άρχισε την επαγγελματική του καριέρα τη δεκαετία του ’70 με το πρώτο του δίσκο να κυκλοφορεί το 1977 με τίτλο, “My Aim Is True”, ένας από τους καλύτερους, της τότε χρονιάς. Το περιοδικό “Rolling Stone”, τον χαρακτήρισε έναν από τους καλύτερους καλλιτέχνες και τον κατέταξε στην ογδοεικοστή θέση ανάμεσα στους 100 καλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών. Η πορεία του αυτή ξεκίνησε με τον πρώτο δίσκο το 1977, συνέχισε με το βραβείο Γκράμι και την υποψηφιότητά του για το Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού μέχρι και το 2003 όπου αναδείχθηκε ανάμεσα στους καλύτερους καλλιτέχνες της χρονιάς.

Σε μια σειρά πολλών άλμπουμ του Έλβις Κοστέλο, είτε ατομικά είτε σε συνεργασία με άλλους σπουδαίους καλλιτέχνες, το άλμπουμ “Blood and Chocolate” δίνει μια ξεχωριστή πινελιά σε σύγκριση με τα υπόλοιπα. Το 1986 κυκλοφόρησε αυτό το άλμπουμ με ένα τραγούδι μιας ευαίσθητης, μεθυστικής αλλά και γλυκόπικρης μελωδίας· “I want you” τραγουδά ο ευρηματικός και δημιουργικός καλλιτέχνης με τη γοητευτική φωνή του, ένα τραγούδι που μεταφράστηκε και σε αρκετές γλώσσες.

Το τραγούδι αυτό ξεχωρίζει, δημιουργεί άλλες εικόνες στο μυαλό, ξεφεύγει και σε ταξιδεύει σε μια ερωτική ιστορία η οποία είναι γλυκιά μα και πικρή ταυτόχρονα. Όλη η ιστορία του τραγουδιού τριγυρνάει γύρω από τη φράση «σε θέλω», συνεχώς. Περιγράφει έναν δυνατό πόθο, μια μεγάλη έλξη, μια αγάπη τόσο δυνατή η οποία είναι μονόπλευρη. Απ’ τη δική του πλευρά είναι τόσο γεμάτη, τόσο πλούσια, μα απ’ την άλλη πλευρά μια απιστία συμπληρώνει την πικρή ερωτική του ιστορία. Περιγράφει κάθε απιστία του έρωτά του, μα δε σταματάει να υπενθυμίζει το «σε θέλω». Αγαπάει μα παράλληλα τιμωρεί με την επιθυμία του.

Τόσα πολλά τα συναισθήματα που βγαίνουν από αυτό το τραγούδι, τόσες φορές η φράση δηλώνει την αδιαμφισβήτητη πια έλξη, που τελικά ποια είναι τα ειλικρινά συναισθήματα πίσω απ’ αυτή τη φράση; Πόθος, διεκδίκηση ακόμα και μετά την απιστία ή απλά εγωισμός και εκδίκηση για όσα έκανε; Ίσως μια άτυπη εκδίκηση μέσω των ενοχών που προκαλείται από την επανάληψη, προκειμένου να καταλάβει η αγαπημένη του πόσο την ποθούσε και τι πλέον έχει χάσει; Δεν υπάρχει βέβαιη απάντηση ως προς τα συναισθήματα του καλλιτέχνη προς αυτό το τραγούδι, αν και ο ίδιος έχει δηλώσει πως το μεγαλύτερο ποσοστό των όσων γράφει κ ερμηνεύει άπτεται σε προσωπικά του βιώματα· το μόνο σίγουρο είναι ότι περιέχει μια γλύκα το τραγούδι, ένα ερωτισμό και μια αφοσίωση, μα παράλληλα κρύβει κάπου ένα παράπονο κι ένα απωθημένο που χαρακτηρίζει τον μονόπλευρο έρωτα.

Χαρακτηρίζεται ως ένα μελαγχολικό τραγούδι, τόσο στιχουργικά όσο και μουσικά αλλά κρύβει την αυταπάρνηση στον έρωτα, που συνδυάζεται με ένα εγωιστικό κίνητρο και συνοδεύεται από την απόρριψη, κρατώντας όμως και πάλι την έλξη ζωντανή. Ο ίδιος ο Κοστέλο κάτω από το άλμπουμ του είχε γράψει πως «ο ήχος αυτού του κομματιού θα ήταν πάντα ένα ηχητικό ισοδύναμο ενός θολωμένου polaroid, οπότε δεν υπάρχει συγνώμη για την έλλειψη αξιοπιστίας. Είναι απλώς ένα πορνογραφικό στιγμιότυπο, πολλά σπασμένα γυαλιά, ένα πιεσμένο κουτί με σοκολάτες και λίγο αίμα στον τοίχο». Όπως το εκλαμβάνει ο καθένας από εμάς, το ερμηνεύει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πίσω από το “I want you”, κρύβεται ένας μεγάλος έρωτας ο οποίος είναι άνευ όρων και ίσως τελείωσε άδοξα μα έμεινε χαραγμένος σε σπουδαίους στίχους και μελωδία.

 

Συντάκτης: Παναγιώτα Νεοφύτου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου