Article of the day: Η Ελένη Σωτηροπούλου μάς μιλά για αδιαφορία που φέρνει καψούρα. Δες εδώ!

photojul25125905am

Πόσες φορές δέχτηκες ένα αρνητικό σχόλιο κι έκανες ότι δε σε νοιάζει; Πόσο πολύ σε έριξε ο επικριτικός λόγος κάποιου με αποτέλεσμα να νιώσεις αδύναμος και λίγος; Ας αναθεωρήσουμε. Πολλές φορές τα σχόλια των άλλων δημιουργούν ένα αρνητικό κλίμα μέσα μας. Αλλά στην ουσία, μόνο εσύ είσαι αληθινά υπεύθυνος να διώξεις μακρυά όλους εκείνους που εισβάλουν στη ζωτική σου ενέργεια.

Υπάρχουν κάποιοι που μετά από πολλά κύματα δυσκολιών κι αποτυχίες υιοθέτησαν έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης αποκτώντας δυνατά όπλα για την πορεία τους. Το σημαντικότερο από αυτά είναι η δύναμη που διαθέτουν να μην απαντούν στα αρνητικά σχόλια που ακούν εις βάρος τους. Δεν είναι αντιπαθητικοί, δεν το παίζουν «κάποιοι», απλά δεν τους αφορά η άποψη και κατά συνέπεια η αρνητική ενέργεια των άλλων. Έχουν ένα τρόπο ν’ απαντούν με ειλικρίνεια κι αυθεντικότητα χωρίς να κρίνουν καν την κριτική που ακούν. Αφήνουν τις πράξεις τους κι την ανοδική τους πορεία ν’ απαντήσουν για τους ίδιους.

Δεν μπορούμε να εξαφανίσουμε τα αρνητικά σχόλια, είναι στο χέρι μας, ωστόσο, να μην επιτρέψουμε να μας επηρεάζουν. Μπορούμε, λοιπόν, να μην απορροφούμε καμία κακόβουλη νοοτροπία και να μην μας ενδιαφέρει ν’ αναμειχθούμε με οποιαδήποτε αρνητική κριτική, γιατί πρέπει να ξέρουμε πως έχουμε κάθε φορά τη δύναμη να πάμε παρακάτω, χωρίς να κολλήσουμε στη στασιμότητα και στον φόβο πιστεύοντας όσα ακούμε.

Ίσως, κάποιες φορές υπάρχει μια έπαρση κι από τις δύο πλευρές λόγω επιθυμίας για επιβολή, αλλά στην ουσία όλες αυτές οι συμπεριφορές αφορούν ρόλους που παίζει ο ίδιος ο εγωισμός. Εκείνος, όμως, που θέλει πραγματικά να μην ταυτιστεί με κανένα αρνητικό σχόλιο δεν έχει ανάγκη να κολακευτεί ούτε από τα θετικά λόγια που ακούει. Είναι υπεράνω όλων των σχολίων κι αυτό γιατί τα έχει βρει πολύ καλά με τον εαυτό του.

Φαίνεται πως τέτοιες προσωπικότητες που δεν επηρεάζονται από το περιβάλλον έχουν εξελιχθεί σε προσωπικό δικό τους επίπεδο κι αυτό μόνο καλό μπορεί να τους κάνει. Εξίσου καλό, όμως, κάνει και στην αντίπαλη πλευρά, γιατί όσο δε δίνεται απάντηση στα αρνητικά σχόλια δεν εξαπλώνεται κι η αρνητική διάθεση. Αντίθετα, σταματάει και περιορίζεται. Στην ουσία από εκεί που ξεκινάει, εκεί καταλήγει.

Όταν έχουμε δύναμη μέσα μας και πατάμε γερά στα πόδια μας φτάνει η στιγμή που τίποτα και κανένας δεν αποσπάει την προσοχή μας από τους στόχους μας. Ουσιαστικά, επιβιώνουμε και προχωράμε με μόνο κίνητρο τα όνειρά μας. Βάζουμε τα όριά μας και μετατρέπουμε την όποια αρνητική συμπεριφορά σε θετική διάθεση, με σκοπό να δημιουργήσουμε την πραγματικότητα που ονειρευόμαστε. Όσο προσπαθούν οι γύρω να μας ρίξουν, τόσο καλύτεροι μπορούμε να γίνουμε, χωρίς να πτοηθούμε, ούτε να ρίξουμε το ηθικό μας. Μπορούμε μόνο ν’ απαντήσουμε ευγενικά κι επιβλητικά, κρατώντας πάντα σταθερό το εσωτερικό μας κέντρο αναλλοίωτο.

Δε χρειάζεται να πάρουμε τα λόγια των άλλων στα σοβαρά κι ούτε να τα λάβουμε υπόψιν. Δεν έχουν κάτι να μας προσφέρουν κι ούτε μας βοηθούν να φτάσουμε στον στόχο μας. Καλύτερα να ελευθερώσουμε τη δύναμή μας δίνοντάς την εκεί που πραγματικά αξίζει και σε εκείνους που μας στηρίζουν και στέκονται δίπλα μας βράχοι. Είναι προτιμότερο να είμαστε σε εγρήγορσή κάνοντας εποικοδομητικό έργο για να πορευτούμε στην ατομική μας εξέλιξη.

Ας αγνοήσουμε τα κακόβουλα βλέμματα που πέφτουν πάνω μας, γιατί ίσως δεν είναι ακριβώς αρνητικά σχόλια αλλά ένας κρυφός θαυμασμός. Η κακεντρέχεια πολλές φορές υποδηλώνει και τη ζήλια ή ακόμη κι έναν καλό λόγο που δύσκολα θα πουν αυτοί που δεν αποδέχονται την επιτυχία των άλλων. Να το σκεφτούμε κι από την άλλη μεριά. Ποιος άνθρωπος φαίνεται αισιόδοξος και συνειδητοποιημένος στη ζωή του; Εκείνος που δεν έχει τι να κάνει από το να σχολιάζει αρνητικά τις ζωές άλλων ή εκείνος που παραλείπει με μιας στα σχόλια και συνεχίζει ακάθεκτος; Η απάντηση δική σας.

Η δύναμη του ν’ αγνοούμε τ’ άσχημα σχόλια είναι αυτομάτως η δικής μας ευτυχία. Διεκδικούμε με αυτοπεποίθηση τον εαυτό μας και δίνουμε ταυτόχρονα κι ένα μάθημα με τη σειρά μας στους υπόλοιπους που με το παραμικρό πέφτουν συναισθηματικά. Για τους λεγόμενους «τοξικούς ανθρώπους» το αντίδοτο είναι η χαρά κι η αισιοδοξία. Όσο βλέπουν ν’ ανεβαίνει ένα άτομο ψηλά και να τα καταφέρνει, τόσο θα αυξάνουν τους αρνητικούς σχολιασμούς.

Δε θα εξαρτόμαστε από κανέναν που θέλει κάθε φορά να μας γκριζάρει τη ζωή και να μας ρίξει. Αν εμείς οι ίδιοι δεν απεγκλωβιστούμε από την αρνητικότητά τους, δε θα καταφέρουμε να γελάμε με τις χαρές μας. Ο κόσμος μπορεί να λέει ό,τι θέλει, μπορεί να σχολιάζει όπως θέλει, το σημαντικό είναι εμείς να παραμένουμε ακλόνητοι και να προχωράμε μπροστά ακολουθώντας την πορεία μας.

Συντάκτης: Μαρία Παράσχου
Επιμέλεια κειμένου: Μάιρα Τσιρίγκα