Με ρωτούσαν αν θα ζούσα ποτέ στο εξωτερικό μόνιμα ή έστω για λίγους μήνες. Η απάντησή μου ήταν πάντα αρνητική. Δεν μπορούσα να σκεφτώ τον εαυτό μου σε άλλη χώρα. Ωστόσο, μετά από πολλές σκέψεις, λίγο ψάξιμο και κάποιες συζητήσεις, κατάλαβα ότι μια μετακόμιση στο εξωτερικό θα ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής μου. Οπότε, πλέον, η απάντησή μου είναι ανεπιφύλακτα θετική. Γιατί ν’ άφηνα μια τέτοια ευκαιρία να πάει χαμένη;

Στη διάρκεια της ζωής μας προκύπτουν αρκετές αλλαγές που είτε αφορούν στροφή στην καριέρα μας είτε αποφασίζουμε να θέσουμε νέους υψηλούς στόχους για κάτι διαφορετικό που ονειρευόμαστε. Όταν, όμως, μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω από αυτό που συνηθίζουμε και θα χρειαστεί να αφήσουμε πίσω σχεδόν τη μισή μας ζωή, τότε είναι που διστάζουμε. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που λατρεύουν τα ταξίδια και τις άλλες χώρες, αλλά θεωρούν πως σαν το σπίτι τους δε βρίσκουν πουθενά. Το ποσοστό των ατόμων αυτών τρομάζει στην ιδέα και μόνο να φύγει και να αφήσει πίσω του την οικογένεια, τους φίλους ή την πόλη που ξέρει τόσο καλά και φυσικά μπορεί και να τον κρατάει πίσω ένας έρωτας.

Υπάρχουν, βέβαια, κι εκείνοι που βλέπουν αυτή τη μετακόμιση σαν μια ευκαιρία που τους χτυπά την πόρτα και θέλουν να την υποδεχτούν κατάλληλα. Ίσως, να το βλέπουν ως ένα νέο ξεκίνημα με μοναδικό τους βοηθό τα εφόδιά τους και τις γνώσεις τους και μοναδική παρέα τον εαυτό τους. Μια νέα αρχή στο άγνωστο, σε έναν διαφορετικό κόσμο με πολλές δυσκολίες. Ποιος είπε ότι είναι εύκολο; Όσο δύσκολο ακούγεται άλλο τόσο είναι. Κανείς δεν είπε ότι θα τα βρουν όλα έτοιμα στο χέρι. Εξάλλου πρέπει να παλέψεις με θεούς και δαίμονες για να καταφέρεις αυτό που ποθείς.

Το να ζήσεις λίγους μήνες στο εξωτερικό ή και για πάντα (ποτέ μη λες ποτέ) μόνο αρνητικά δεν μπορεί να έχει. Η εμπειρία σου σε μια άλλη χώρα, με διαφορετικές απόψεις, συνήθειες και κουλτούρα θα σε κάνει αναμφίβολα πιο ώριμο άνθρωπο και θα σε αλλάζει μέρα με τη μέρα. Κάθε στιγμή εκεί έξω θα είναι για σένα κι ένα επιπλέον πολύτιμο μάθημα για τη ζωή σου.

Η γνωριμία με νέα πρόσωπα από διάφορες χώρες, η επικοινωνία σου με τις ξένες γλώσσες θα σου δώσουν σιγά-σιγά την οικειότητα που χρειάζεσαι για να προσαρμοστείς πλήρως. Αυτά τα άτομα θα γίνουν η νέα σου οικογένεια και οι φίλοι που θα βλέπεις καθημερινά. Αυτό το ταξίδι θα το περάσεις μόνος χωρίς την παραμικρή πρακτική βοήθεια. Μετακομίζεις χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά γνωρίζοντας μόνο τη διεύθυνση του καινούριου σου σπιτιού. Υπάρχει μεγαλύτερη ανεξαρτησία από αυτό;

Οι δυσκολίες που θα έχεις να αντιμετωπίσεις θα είναι παραπάνω από αυτές που πιθανόν να φαντάζεσαι. Η ζωή δεν είναι εύκολη. Δεν ξυπνάς ένα πρωί και παίρνεις το πρώτο αεροπλάνο και φεύγεις με τη σκέψη ότι θα τα βρείς όλα εύκολα. Αν δεν πέσεις και λίγο και δε δυσκολευτείς, δε θα ξεπεράσεις τον εαυτό σου και τις αντοχές σου. Το πόσο δυνατός είσαι θα το αποδείξεις με τις ικανότητές σου που κάπου-κάπου έκρυβες κάτω από το καβούκι ασφάλειάς σου. Το οφείλεις στον εαυτό σου και στους κόπους σου να δείξεις πόσο αντέχεις και πόσα μπορείς να καταφέρεις.

Μια μετακόμιση στο εξωτερικό επιφέρει πολλές αλλαγές. Είναι μια από τις μεγαλύτερες εμπειρίες που μπορείς να ζήσεις. Να δεχτείς την πρόκληση και να μη φοβηθείς. Σου ανοίγονται νέοι δρόμοι, μηδενίζεις και ξεκινάς κάτι απ’ την αρχή. Βγάλε το εισιτήριό σου και μη σκεφτείς για το πόσο μακριά θα πας.  Η ανεξαρτησία σου εξάλλου έχει αξία ανεκτίμητη.

Προχώρα, τόλμησε και ζήσε το!

 

Συντάκτης: Μαρία Παράσχου
Επιμέλεια κειμένου: Μάιρα Τσιρίγκα