Στη ζωή καλό είναι να έχουμε μια συνεχόμενη ανάγκη για αλλαγή και κίνητρο να ξεκινάμε απ΄την αρχή όσες φορές χρειαστεί. Χρειαζόμαστε μια μέρα γεμάτη με όσα αγαπάμε και δεν υπάρχει κάτι καλύτερο απ’ το να τη χτίσουμε εμείς οι ίδιοι με τον τρόπο μας και να προσθέσουμε στην καθημερινότητά μας την παραμικρή λεπτομέρεια, που θα μπορούσε να την κάνει ακόμα πιο ιδανική.

Η καθημερινότητα μετατρέπεται πανεύκολα από μια ρουτίνα που μας αρέσει σε μια που μας κουράζει. Γι’ αυτό θέλουμε οτιδήποτε καινούριο. Διψάμε για νέες ιδέες που θα μας σηκώσουν απ’ τον καναπέ. Νέα χόμπι, νέες συνήθειες που θα τις καθιερώσουμε ως μέρος της καθημερινότητάς μας. Που θα μας δώσουν ενέργεια να κάνουμε κάτι για τον εαυτό μας -ό,τι και αν είναι αυτό. Φτάνει να μας ικανοποιεί και να ισορροπεί την ψυχική μας υγεία.

Διψάμε για νέους έρωτες. Αυτούς τους κουλ και ανάλαφρους, που χωρίς να το καταλάβεις καν, βρίσκεσαι ερωτευμένος και ευτυχισμένος. Απ’ αυτούς που περνά η μέρα μαζί τους τόσο ανέμελα, χωρίς ουδεμία αίσθηση του χρόνου. Τους δυνατούς, τους ακομπλεξάριστους. Χωρίς τα «δεν ξέρω», χωρίς «ίσως», μα εκείνους τους δοτικούς και σίγουρους, που λένε τα πράγματα με το όνομά τους. Να μας χαρίσουν ευτυχία με δυο χαμόγελα, να μας μοιράσουν βλέμματα με δυο λόγια. Κάπως σταράτα, αυτό θέλουμε.

Διψάμε, όμως, πάνω απ’ όλα, για μια αλλαγή της δικής μας στάσης απέναντι στη ζωή. Γιατί θέλουμε μια καθημερινότητα με διάθεση, χαρά και φως. Γεμάτη κίνητρο για ό,τι περιλαμβάνει η μέρα μας. Γεμάτη δημιουργικότητα, στη δουλειά, στα χόμπι μας, στο μυαλό και τις ιδέες μας. Μας μετατρέπουν σε πιο φωτεινούς και εκδηλωτικούς ανθρώπους. Απ’ αυτούς που χαμογελούν και στο μεταδίδουν. Απ’ αυτούς που βρίσκουν την όρεξη μόνοι τους ακόμα και στη χειρότερη γι’ αυτούς μέρα. Απ΄ αυτούς που περνούν ακόμα και το πρόβλημα με θετικότητα και αισιοδοξία.

Κι όλα αυτά γιατί έχουν υιοθετήσει αυτόν τον τρόπο σκέψης στη ζωή τους. Όχι μόνο σε ένα-δυο πράγματα που ίσως βοηθήσουν. Μα σε όλη την ύπαρξή τους και ζουν σύμφωνα και μέσα απ’ αυτό. Άνθρωποι που έχουν γεννηθεί για την ευτυχία ή άνθρωποι που βαρέθηκαν να την ψάχνουν εδώ κι εκεί και τη δημιούργησαν μόνοι τους. Γιατί πολύ απλά όσοι την ψάχνουν ακέραιη, σαν μια μάζα, δε θα τη βρουν και ποτέ. Τη δημιουργείς εσύ με κάθε κομμάτι που μπορεί να λάβεις και να σε κάνει χαρούμενο. Μια ματιά που σου έφτιαξε τη μέρα, ένα χαμόγελο που ήταν ό,τι πιο ευγενικό παρατήρησες στη δουλειά ή στον καφέ σου.

Κι αν τη χτίσεις με απλά υλικά, με απλό τρόπο θα χρειαστεί και να τη διατηρήσεις. Θα χρειάζεσαι απλά πράγματα για να είσαι ευτυχισμένος. Θα χρειάζεσαι τις νέες ιδέες που θα σε ανανεώσουν, θα χρειάζεσαι έναν νέο έρωτα, θα έχεις ανάγκη τον ενθουσιασμό και θα τον ζεις και στα πιο απλά πράγματα, χωρίς να χρειάζεσαι κάτι παραπάνω ή ιδιαίτερο για να τον νιώσεις.

Χρειάζεσαι τη ζωή που ζεις, τον αέρα που αναπνέεις και τον άνθρωπο που είσαι. Χρειάζεσαι εσένα, την πίστη στον εαυτό σου και το φως του ήλιου. Χρειάζεσαι το φως, να αφήσεις όλα τα σκοτάδια σου και να ξεκινήσεις απ΄ την αρχή. Χρειάζεσαι τη δύναμη να τα ξεχάσεις όλα πίσω και τίποτα να μην έχεις δίπλα σου που σε ρίχνει. Τίποτα που σε γυρνά στο παρελθόν. Τίποτα που να σου αφαιρεί το κίνητρο, αυτό το κίνητρο που είναι η κινητήριος δύναμη για οτιδήποτε θελήσεις στη ζωή.

Χρειάζεσαι την ανανέωση και τη χαρά του ενθουσιασμού και μόνο εσύ μπορείς να φυτέψεις μέσα στο μυαλό σου τα όπλα για τη νέα αρχή που ονειρεύεσαι. Αν εφοδιαστείς με νοσταλγία και μελαγχολία, δε θα πετύχει καμία νέα ιδέα. Αν εφοδιαστείς με εφησυχασμό, ηρεμία και νωχελικότητα, τίποτα δε θα σε ενθουσιάσει, τίποτα δε θα συγκλονίσει, όσα τρομερά καλό και να είναι.

Η ζωή έχει ανάγκη την ανανέωση, γιατί η επαναληπτικότητά της θέτει το άτομο σε στασιμότητα. Στο μυαλό, στη σκέψη, στη ζωή, στα όσα καταφέρνει ή θέλει να καταφέρει. Θέλει τσαγανό να βρεις την όρεξη να γίνεις καλύτερος μέρα με τη μέρα. Να σηκωθείς και να ξεκινήσεις κάτι καινούριο, κάτι απ’ την αρχή. Ανεξάρτητα με το πόσο δύσκολο ή πολύπλοκο κι αν είναι αυτό που θες, όσο αδύνατο ή μη πραγματοποιήσιμο κι αν φαίνεται, να θυμάσαι πως είσαι ξεχωριστός και θα καταφέρεις ό,τι κι αν θες με τον δικό σου τρόπο.

Εμείς θέτουμε τις ιδέες, εμείς τα όνειρα, εμείς και τα όρια. Εμείς τα δημιουργούμε και εμείς τα σπάμε.

Συντάκτης: Χριστίνα Καρυοφυλλίδου
Επιμέλεια κειμένου: Μάιρα Τσιρίγκα