pillow2523

Είσαι σε μια όμορφη σχέση που ακόμη και οι φίλοι σου ζηλεύουν. Όλοι πιστεύουν πως βρήκες το άλλο σου μισό και τον άνθρωπο που σου φέρεται καλύτερα κι από βασιλική οικογένεια. Εσένα όμως μέσα σου κάτι δε βρίσκεται σε ισορροπία, γιατί δεν αρκεί να έχεις μια υγιή σχέση για να είσαι ευτυχισμένος. Πρέπει να έχεις νικήσει τους δαίμονές σου πρώτα και να συνεχίζεις να παλεύεις με όποιον εμφανίζεται στην πορεία στο διάβα σου.

Μπορεί να μη μοιάζει συνηθισμένο στους γύρω σου να παρουσιάζεις σημάδια καταθλιπτικής διαταραχής όταν βρίσκεσαι σε μια σχέση που ξέρουν και βλέπουν με τα μάτια τους πως ο άνθρωπός σου σου φέρεται άψογα. Γιατί για κάποιο λόγο όλοι έχουν συνδέσει την ευτυχία μόνο με την αγάπη. Και θεωρούν πως για οτιδήποτε προκύψει στη ζωή σου έχεις πλέον έναν σύμμαχο να το αντιμετωπίσετε μαζί, γι’ αυτό και δε χρειάζεται να στενοχωριέσαι. Μα πόσο εγωιστικό από μέρους σου να μην είσαι ικανοποιημένος μόνο μ’ αυτό….

Τι κι αν η καριέρα σου καταρρέει σαν πυργάκι του τζέγκα σε κάθε κίνηση που κάνεις, τι κι αν δεν ξέρεις τι να κάνεις με τη ζωή σου και δεν έχεις ανακαλύψει ποιο είναι το κρυφό σου ταλέντο για να εθιστείς και να κυνηγήσεις τ’ όνειρό σου στις 3 τα ξημερώματα την ώρα που οι άλλοι πίνουν το ποτό τους Τι κι αν στην οικογένειά σου είναι όλοι τσακωμένοι κι εσύ δεν έχεις βρει ως τώρα χρόνο ή χρήματα να λύσεις τα παιδικά σου τραύματα σε ψυχοθεραπείες. Τι κι αν δεν ξέρεις αν θα σου φτάσουν τα λεφτά μέχρι το τέλος του μήνα και σε πιάνουν τα κλάματα όταν σε ρωτάνε πού θα πάτε διακοπές με το αμόρε. Τι κι αν έχασες έναν άνθρωπο πολύ δικό σου…

 

 

Όσο και να σου κρατήσει το χέρι ο σύντροφός σου, δεν μπορεί να διορθώσει τα πάντα στη ζωή σου. Κι όταν ένας άνθρωπος είναι πολύ καλός μαζί σου, νιώθεις τύψεις να του φορτώνεις και τη μελαγχολία σου. Βλέπεις ότι προσπαθεί καθημερινά να σε κάνει ευτυχισμέν@, αλλά ο έρωτας αποτελεί μόνο ένα κομμάτι της ζωής. Δεν είναι το μοναδικό σημείο αναφοράς στη διάθεσή μας. Κι αν αισθάνεσαι μόνιμα ένα κενό μέσα σου, δεν μπορείς να αφήσεις τον εαυτό σου να προσδιορίζεται αποκλειστικά από τον τύπο σχέσης που έχεις.

Είμαστε και άλλα πράγματα. Είμαστε η δουλειά μας, η συμπεριφορά μας, οι σκέψεις μας, τα χόμπι μας, οι πράξεις μας, ακόμη και τα «όχι» μας. Ούτε μπορείς να διστάζεις να μοιραστείς αυτό που σε απασχολεί με τον άνθρωπό σου, γιατί όλοι θεωρούν πως θα έπρεπε να πλέεις σε πελάγη ευτυχίας απ’ τη στιγμή που η σχέση σου είναι ιδανική. Ούτε σταματάς να εξελίσσεσαι σαν προσωπικότητα και απαγορεύεται να έχεις κι άλλα θέλω στη ζωή σου.

Καθένας έχει διαφορετικά όνειρα και δε συσχετίζονται όλα με τον έρωτα. Δεν ψάχνουμε απεγνωσμένα το άλλο μισό του εαυτού μας. Είμαστε ολόκληρα όντα που κουβαλάμε τα δικά μας προβλήματα κι επιθυμίες. Αυτό σημαίνει πως μία σχέση δεν αρκεί για να νιώσει ένας άνθρωπος ολοκληρωμένος. Είναι απόλυτα φυσιολογικό, λοιπόν, να είσαι ερωτευμένος, αλλά ταυτόχρονα να ψάχνεις και άλλους τομείς να σε γεμίσουν, και να νιώθεις την ανεπάρκεια στο πετσί σου όταν κάποιος από αυτούς καταρρέει. Όλοι κρύβουμε το ένστικτο να προσφέρουμε μέσα από τα έργα μας συνολικά στην κοινωνία και όχι μόνο σ’ ένα άτομο.

Γιατί καμιά φορά, όσο και να σε στηρίζει το περιβάλλον σου, στη ζωή υπάρχουν και τα αδιέξοδα. Δεν μπορούν να λυθούν όλα με ένα «είμαι δίπλα σου» ή ένα «στο τέλος όλα θα πάνε καλά και αν δεν πάνε δεν είναι το τέλος». Υπάρχει και το ενδιάμεσο που πρέπει να υποστείς. Η ψυχική σου υγεία δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει, γιατί αναγκαστικά θα παλέψει μόνη της. Και όσο διαρκεί αυτό το ενδιάμεσο, δεν μπορείς να φορτώνεσαι και τη θλίψη πως οφείλεις να είσαι ευτυχισμένος για έναν μόνο άνθρωπο που στέκεται δίπλα σου. Κάποιες μάχες αφορούν εμάς και μόνο.

Συντάκτης: Γιάννα Δημητριάδου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.