pillow1

Στις τηλεοπτικές σειρές πάντα υπάρχουν έρωτες που μαγεύουν και καθηλώνουν το κοινό, έρωτες δυνατοί που συγκινούν, που δεν υπολογίζουν τίποτα, που υπόσχονται το «για πάντα» και το εννοούν. Ένας τέτοιος έρωτας γεννήθηκε και στη «Γη της Ελιάς» μία βροχερή μέρα σε ένα πυργόσπιτο ανάμεσα σε δύο νέους, οι οποίοι φαινομενικά απαγορευόταν να είναι μαζί. Ο Φίλιππος και η Βασιλική ήταν το ζευγάρι που αγαπήθηκε για να ενώσει κατά κάποιο τρόπο δύο οικογένειες που ήταν σε Μανιάτικη χωσιά για χρόνια. Ο έρωτας νικάει τα πάντα και τα κατάφερε ακόμα και μπροστά στη χωσιά. Φίλιππος και Βασιλική. Ένας έρωτας που ήρθε για να μείνει, να ταράξει και να καθηλώσει.

Ήταν σίγουρα μία σχέση που δεν έπρεπε να ξεκινήσει και κανείς δεν την περίμενε, αρχής γενομένης από τις συγκρούσεις που είχαν οι οικογένειές τους. Η Χάιδω, μαμά του Φιλίππου, πίστευε πως ο Στάθης, μπαμπάς της Βασιλικής, σκότωσε τη Στέλλα, την κόρη της, την ημέρα του γάμου της εξαιτίας μίας παλιάς χωσιάς ανάμεσα στις δύο οικογένειες. Από τη στιγμή εκείνη, ακολούθησε ένα ντόμινο εξελίξεων. Ο Φίλιππος μετά από εξαναγκασμό της μητέρας του πυροβολεί σοβαρά τον αδερφό της Βασιλικής, τον Στέφανο, ακούγονται απειλές, ενώ με τη Βασιλική συγκρούονται όποτε συναντιούνται, ακόμη και τυχαία. Αποκορύφωμα μία μέρα που σε ένα καφέ στη Μάνη που ο Φίλιππος τη βλέπει να και αφού πρώτα γίνονται μύλος, της πετάει ένα ποτήρι νερό. Εκείνη γίνεται έξαλλη, αλλά προσπαθεί να μη δώσει έκταση.

Φαινομενικά, αυτός ο έρωτας ήταν από εκείνους που θα έλεγες πως δεν έπρεπε να αρχίσει ο κόσμος να ερχόταν τούμπα για να μη χυθεί κι άλλο αίμα στο όνομα της χωσιάς, αλλά ακόμη κι όταν άρχισε -με τόσες συγκρούσεις- όλοι πιστεύαν ότι ήταν η κλασική περίπτωση του «αυτοί οι δύο αποκλείεται να καταλήξουν μαζί», δόγμα που όπως φάνηκε -έστω για λίγο- ασπάζονταν και ο Φίλιππος και η Βασιλική. Όμως όπως έχει δείξει η ζωή, «ποτέ μη λες ποτέ», διότι το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον. Και ναι, ήταν, είναι και θα είναι ο ένας το πεπρωμένο του άλλου.

Πέρασαν από σαράντα -κυριολεκτικά- κύματα, κρύφτηκαν από όλους, έπεσαν θύματα ληστείας στο δάσος, αλλά ήταν πάντα εκεί ο ένας για τον άλλο. Αληθινά, έμπρακτα, με σεβασμό και εκτίμηση. Ακόμη και όταν ο Φίλιππος ταλανιζόταν αν πρέπει ή όχι να της πει πως εκείνος πυροβόλησε τον αδερφό της, σκέφτηκε πάνω από όλα τα θεμέλια της σχέσης τους και της είπε την αλήθεια. Όπως ήταν φυσιολογικό, η πρώτη κρίση στη σχέση τους ήρθε και λίγο μετά η Βασιλική ανακάλυψε πως είναι έγκυος στον καρπό του έρωτά τους, τη μικρή Στέλλα.

 

 

Η Βασιλική αρχικά δεν ήθελε το παιδί, όμως αφού της εξήγησε ο Φίλιππος πώς συνέβη ο πυροβολισμός, αποφάσισαν να το κρατήσουν και το έσκασαν για την Αθηνά κρυφά, γράφοντας τον τίτλο της δικής τους κοινής ζωής, με τις οικογένειές τους να βρίσκονται σε κόντρα. Στο τέλος βέβαια κατάφεραν να ενώσουν και τους δικούς ανθρώπους. Η Βασιλική στάθηκε πλάι στον Φίλιππο ακόμη και στη δίκη για τον τραυματισμό του αδερφού της. Και τον Φίλιππο όλοι τον δέχτηκαν, εκτός από τη μητέρα της, την Αρετή. Αποδοχή γνώρισε και η Βασιλική από τη μητέρα του Φίλιππου, τη Χάιδω, η οποία βλέποντας πόσο αγαπά και θαυμάζει η Κορωνίτσα της τον μονάκριβό της έγινε μία δεύτερη μάνα για εκείνη, θαυμάζοντας τον απαράμιλλο και δυνατό έρωτά τους.

Έφτασαν σ’ έναν γάμο, αληθινό, σαν παραμύθι, ακριβώς όπως άρμοζε στον έρωτά τους. Ένας γάμος που φώναζε πως αυτοί οι δύο είναι ήδη «σάρκα μία», απλώς τώρα το επισφραγίζουν με μία ατμόσφαιρα χαρούμενη, φωτεινή, σαν τον έρωτα και την αγάπη τους. Ένα ζευγάρι με σεβασμό, αποφασιστικότητα, θέληση και αιώνιο νοιάξιμο. Ο ορισμός του «αυτοί οι δύο θα γεράσουν μαζί». Είναι ο ένας το νόημα της ζωής του άλλου. Δύο νέοι άνθρωποι, οι οποίοι έβαλαν προτεραιότητα πάνω από το μίσος και την έχθρα, τον έρωτα και την αγάπη και βγήκαν κερδισμένοι, κερδίζοντας και το κοινό με τα συναισθήματά τους.

Φυσικά τίποτα δε θα ήταν ίδιο εάν δεν υπήρχαν ο Διονύσης Παπανδρέου -ως Φίλιππος- και η Ιφιγένεια Τζόλα -ως Βασιλική-, με την υπέροχη τηλεοπτική τους χημεία και τα βλέμματά τους που μαγνητίζουν. Αυτός ο έρωτας κέρδισε το κοινό -και όχι άδικα-, αφού απέδειξε πως το «για πάντα» όντως υπάρχει και η αγάπη τελικά μπορεί να νικήσει ακόμη και Μανιάτικες χωσιές. Δύο νέα παιδιά απέδειξαν πως ο έρωτας μπορεί να είναι πολύ δυνατός και που κάθε κρίση την αντιμετωπίζουν και την ξεπερνούν, μιας και έχουν ξεπεράσει πιο δύσκολα εμπόδια. Άλλωστε, όπου υπάρχει αληθινή και αμοιβαία αγάπη, τίποτα δεν μπορεί να τη νικήσει. Κι εδώ, ευτυχώς, υπάρχει μπόλικη…

 

Πηγή φωτογραφίας

Συντάκτης: Μαριάννα Χατζή
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.