Παιδικός, εφηβικός, σχολικός έρωτας. Όλοι είχαμε από έναν. Και όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας φάγαμε την πρώτη χυλόπιτα. Και κάποια στιγμή χωρίσαμε απ’ την πρώτη μας αγάπη. Απ’ αυτή που μαζί της κάναμε τα πρώτα σχέδια για το μέλλον, που λέγαμε πως θα σπουδάσουμε μαζί, που μαλώναμε για ν’ αποφασίσουμε πόσα παιδιά θα αποκτήσουμε, που διαπραγματευόμασταν αν θα πάρουμε σκύλο ή γάτα. Συνήθως ο πρώτος χωρισμός έρχεται σε νεαρή ηλικία, είτε στο σχολείο είτε στο πανεπιστήμιο. Εκεί που έχουμε διαβάσει για την αγάπη σε βιβλία και έχουμε δει τις σχέσεις μόνο σε σαπουνόπερες που τα ζευγάρια καταλήγουν πάντα μαζί. Έτσι, το αθώο «για πάντα» που εμείς χαράξαμε σε κάθε ξύλινη επιφάνεια φτάνει σε σημείο να καταρρεύσει όπως τα καστράκια που χτίζαμε πολύ κοντά στη θάλασσα όταν ήμασταν μικροί και τα έπαιρνε το κύμα.

Η πρώτη φορά που καιγόμαστε από καψούρα ίσως να μην είναι η πιο επίπονη από όλες όσες θα ζήσουμε στο μέλλον, αλλά είναι αυτή που δίνει τον μπούσουλα στο πώς διαχειριζόμαστε τις επόμενες σχέσεις. Ίσως μετά από χρόνια να μη θυμόμαστε ακριβώς τι έγινε και να μη μας ενδιαφέρει κιόλας, αλλά ο εγκέφαλος έχει την ιδιότητα να θυμάται τα συναισθήματα που βιώσει. Έτσι, όποτε σε μια επόμενη σχέση εντοπίσουμε κάποιο στοιχείο που να μοιάζει με όσα ζήσαμε με τον πρώτο μας έρωτα ή κάθε φορά που βιώνουμε τα συναισθήματα του πρώτου χωρισμού, ο οργανισμός μας υποσυνείδητα αντιδράει.

Δεν καταλαβαίνουμε γιατί αλλά αρχίζουμε να αμφιβάλλουμε για το τι νιώθει το ταίρι για εμάς και κάνουμε σαν παιδάκια που κλαίνε για το κάστρο τους στην άμμο και προσπαθούν ξανά και ξανά να χτίσουν στο ίδιο σημείο, δίχως να αντιλαμβάνονται πως φταίει το κύμα. Έτσι κι εμείς, κάνουμε τα ίδια λάθη σε κάθε επόμενη σχέση, δίχως μια ενδοσκόπηση για να δούμε τι έφταιξε και γιατί κάνουμε σαν τους τρελούς και υποψιαζόμαστε χωρίς λόγο τον σύντροφό μας. Βγάζουμε κάθε μας ανασφάλεια, κόμπλεξ και απωθημένο απ’ την πρώτη μας σχέση στις επόμενες, γιατί ποτέ δεν αναλύσαμε εκείνον τον χωρισμό, ποτέ δεν είδαμε την κατάσταση με ώριμη ματιά. Γιατί τότε κάθε απόρριψη την παίρναμε κατάκαρδα και ήμασταν σίγουροι πως κάτι πάει λάθος με εμάς, πως δεν ήμασταν αρκετά όμορφοι, ενδιαφέροντες ή δημοφιλείς και γι’ αυτό το πρόσωπο μάς παράτησε στα κρύα του λουτρού. Ούτε που μας περνούσε απ’ το μυαλό τον ενδεχόμενο να μην ταιριάζαμε, να του πέρασε, να μην ήθελε ποτέ πραγματικά και να είπε το ναι απλώς για την εμπειρία της σχέσης.

 

Get Over It! | eBook


€5,00

-----

 

Ο λόγος που θα χωρίσεις την πρώτη φορά θα αφήσει ένα κατάλοιπο μέσα σου που αν δεν αντιμετωπίσεις ώριμα θα υποβόσκει σαν ανασφάλεια κάθε φορά που θα συνάπτεις καινούρια σχέση. Δοκίμασε έστω τώρα να κάνεις μια αναδρομή στο παρελθόν. Ακόμη κι αν το πρώτο ταίρι σε άφησε για κάποιον άλλο, αυτό δε σημαίνει ότι όλοι θα σε παρατήσουν για τον ίδιο λόγο. Άλλωστε πόσο πιθανό είναι να πετύχει η πρώτη σου σχέση; Όσο πιθανό είναι να σου πετύχει το πρώτο φαγητό. Υπάρχει μια πιθανότητα, αλλά είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.

Πολλές φορές θεωρούμε την πρώτη μας σχέση τον μεγάλο μας έρωτα. Όχι απαραίτητα γιατί όντως ήταν, αλλά επειδή ήταν η πρώτη φορά που νιώσαμε κάτι για κάποιον και προσπαθήσαμε να τον εντυπωσιάσουμε, καθώς θεωρήσαμε την αποδοχή του πιο σημαντική από αυτή των φίλων μας. Και το μόνο που θυμόμαστε στο τέλος της ημέρας είναι αυτή η πρώτη φορά, που μας φαίνεται έντονη, ακριβώς επειδή ήταν η πρώτη και δεν είχε μέτρο σύγκρισης όπως οι φορές που ακολούθησαν. Δεν υπάρχει όμως εγχειρίδιο ή επιστημονική έρευνα που να υποδεικνύει πως ερωτευόμαστε μόνο μία φορά και πως αυτόν τον άνθρωπο τον χάσαμε γιατί κάτι δεν πήγε καλά με εμάς.

Όλα είναι θέμα γούστου και συγκυριών. Μην αφήνεις τον εαυτό σου να μπαίνει στη λούπα της επανάληψης και να θεωρείς πως αφού σε άφησε το πρώτο άτομο που σου είπε πως σε αγαπάει θα είναι ψεύτικη η δήλωση όσες φορές κι αν την ακούσεις. Μην κλείνεσαι σαν στρείδι επειδή την πρώτη φορά που άνοιξες την καρδιά σου την έσπασαν σε χίλια κομμάτια. Μην κάνεις τον εγωιστή γιατί μια φορά έγινες χαλί να σε πατήσουν. Μην τα παρατάς τόσο εύκολα επειδή πάλεψες για την πρώτη σχέση σου και δε σου έδωσε δεύτερη ευκαιρία. Και κυρίως μη λυπάσαι τη σχέση που θέλεις να διαλύσεις καθώς σου πέρασε ο έρωτας για να μη νιώσει όπως ένιωσες στο παρελθόν.

Κάθε χωρισμός και κάθε σχέση πρέπει να αντιμετωπίζεται σύμφωνα με τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου. Είμαστε όλοι διαφορετικοί και κουβαλάμε ένα σωρό απωθημένα και ανασφάλειες για να βράζουμε στο ίδιο καζάνι με κάθε πρώην που πέρασε από τη ζωή μας.

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Γιάννα Δημητριάδου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.