basilikh

Η ζωή θα ήταν καλύτερη αν δεν ξοδεύαμε τα νιάτα μας σε ασήμαντα πράγματα, τα οποία μας φθείρουν και μας ισοπεδώνουν. Γιατί όταν αναλύουμε γεγονότα και σκεφτόμαστε όλα τα πρέπει και τα μη, χάνουμε εν τέλει τη δυνατότητα να απολαύσουμε τις μικρές και όμορφες στιγμές που μας γεμίζουν. Βάζουμε φρένο, λες και το αύριο είναι δεδομένο -μα έλα που δεν είναι. Και προκειμένου να μη μετανιώσουμε αργότερα για όλα εκείνα που δεν κάναμε ή δεν είπαμε είναι πια καιρός να δούμε 10 καταστάσεις στις οποίες δεν αξίζει να «φάμε» τα νιάτα μας.

 

1. Σε τελειωμένες καταστάσεις

Αν αντιληφθείς πως κάτι δεν τραβάει ώστε να φτάσει εκεί που ιδανικά θα ήθελες, τότε μην τραβάς το σχοινί. Μη μένεις σε τελειωμένες καταστάσεις, διότι όχι μόνο σε φθείρουν ψυχολογικά, αλλά σπαταλάς και τον χρόνο σου άδικα. Γιατί προσπαθείς κι επιμένεις παραπάνω από το κανονικό, νομίζοντας πως έχεις τη δύναμη να ανατρέψεις μια κατάσταση, αλλά κατά βάθος ξέρεις βαθιά μέσα σου πως είναι άδικος κόπος. Με το ζόρι δε γίνεται τίποτα καλύτερο, παρά μόνο χειρότερο. Γι’ αυτό μάθε πότε πρέπει να σταματάς ή να φεύγεις.

 

2. Σε σχέσεις που σε γεμίζουν αρνητικότητα

Η ζωή είναι πολύ μικρή για να ‘χουμε γύρω μας ένα περιβάλλον που δε μας επιτρέπει να εξελιχθούμε, είτε αυτό είναι φιλικό, είτε εργασιακό, είτε προσωπικό. Οτιδήποτε κι αν είναι αυτό που σου χαλάει τη μέρα, την ψυχολογία και την εσωτερική γαλήνη, οφείλεις να το απομακρύνεις. Γιατί όταν αποδεχτείς ότι δεν είναι για σένα -από τη στιγμή που δε σε κάνει χαρούμενο- και αποφασίσεις να φύγεις, θα αισθανθείς μια κάποια ικανοποίηση και ολοκλήρωση. Αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσεις τα δικά σου λάθη και να αποδεχτείς την αρνητικότητα αυτών των σχέσεων.

 

3. Όταν αγχώνεσαι συνέχεια για το αύριο

Το μέλλον είναι αβέβαιο ούτως ή άλλως. Επομένως, το να αγχωνόμαστε για το αβέβαιο, δεν έχει καμία απολύτως ουσία. Ναι, έχουμε όνειρα, στόχους και ίσως ένα μελλοντικό πλάνο -κι αυτό είναι θεμιτό. Παρ’ όλα αυτά, δε χρειάζεται να μας καίει τα σωθικά το αν πραγματοποιηθούν όλα όσα σκεφτόμαστε ή όχι. Από τη στιγμή που ξέρουμε τουλάχιστον τι θέλουμε, αρκεί και μόνο η προσπάθεια από πλευράς μας, αρκεί το ταξίδι της κατάκτησης, με όποια σκαμπανεβάσματα αυτό περιλαμβάνει. Άλλωστε, σημασία έχει το ταξίδι. Το αν θα αποδειχτεί «όμορφο» δεν είναι πάντοτε στο χέρι μας. Κι αν στο κάτω-κάτω δεν καταλήξει όπως θα θέλαμε, σίγουρα θα συμβεί κάτι πολύ καλύτερο από εκείνο που είχαμε φανταστεί.

 

4. Όταν δεν αφήνεις πίσω σου ό,τι έγινε

Το παρελθόν είναι παρελθόν και εκεί ανήκει. Μην αναλώνεσαι στο να σκέφτεσαι τι θα γινόταν αν είχες κάνει κάποια πράγματα με εντελώς διαφορετικό τρόπο, αν είχες κάνει άλλες επιλογές, αν δεν είχες πει ένα βροντερό όχι σε εκείνη τη δουλειά στην άλλη άκρη της γης. Το θέμα είναι να είναι όλα επιλογές σου, να αναλαμβάνεις την ευθύνη τους και το κυριότερο όλων να μη μετανιώνεις για ό,τι κι αν έχεις επιτρέψει να συμβεί. Άλλωστε, μαθαίνουμε από τα λάθη και τα πάθη μας, ώστε να λιγοστεύουν τα απωθημένα μας.

 

 

5. Ξεχνώντας να ρισκάρεις

Να τολμάς, να ρισκάρεις και να μην αφήνεις απωθημένα να σε πνίγουν. Αν θελήσεις να κάνεις ή να ξεστομίσεις κάτι, τότε να το κάνεις πριν να είναι αργά, δίχως να το αφήσεις για αργότερα. Γιατί το αργότερα είναι αβέβαιο και δεν ξέρεις αν αύριο θα σου δοθεί η ευκαιρία να το πραγματοποιήσεις. Αν μη τι άλλο, δεν υπάρχει κατάλληλη στιγμή. Πήγαινε εκείνο το ταξίδι που τόσα χρόνια αφήνεις για αργότερα, άσε πίσω μια δουλειά που δε σε εμπνέει και δε σου δίνει πλέον ώθηση να εξελιχθείς, πες στον άνθρωπό σου πόσο τον θέλεις. Γενικά, γίνε λιγάκι ριψοκίνδυνος σε αποφάσεις και συναισθήματα χωρίς να σκέφτεσαι αν θα τσαλακωθείς ή όχι και αν αξίζει ή δεν αξίζει τον κόπο.

 

6. Στο να σκέφτεσαι συνέχεια τι θα πει ο κόσμος

Μη σε νοιάζει πια τι θα πει ο ένας κι ο άλλος. Προφανώς και καθένας έχει κάθε δικαίωμα να κρίνει, αλλά αυτό δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να σε επηρεάζει. Κι αυτό, γιατί η ζωή είναι δική σου, τη χαράζεις όπως εσύ γουστάρεις και δεν έχεις να δώσεις λογαριασμό σε κανέναν. Καμιά φορά, ακόμα και οι πολύ κοντινοί σου άνθρωποι, μπορεί να σ’ επηρεάσουν, είτε θετικά είτε αρνητικά, λέγοντάς σου τη γνώμη τους για κάποιο προσωπικό σου θέμα στην περίπτωση που τους ζητηθεί. Το πώς θα πράξεις εσύ μετέπειτα είναι καθαρά δική σου επιλογή. Κανείς δεν είναι σε θέση να σου πει ποια κατεύθυνση να πάρεις.

 

7. Με το να αναλώνεσαι σε σχέσεις που δε σε γεμίζουν

Όποιος θέλει ή δε θέλει το δείχνει. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο λειτουργούμε κι εμείς άλλωστε από πλευράς μας. Επομένως, δεν υπάρχει λόγος να αναλωνόμαστε, σπαταλώντας χρόνο και συναίσθημα, σε κάτι που δεν είναι αμοιβαίο, σε κάτι που δεν υπάρχει χημεία, πάθος, επικοινωνία. Γιατί αν είναι να αναρωτιόμαστε για τα συναισθήματα του άλλου όσο εμείς καιγόμαστε και το δείχνουμε, τότε κάτι πάει λάθος. Οπότε, μη χαραμίζεσαι στα εφήμερα, αν δεν τα επιδιώκεις κι εσύ. Όποιος θέλει να είναι εκεί, θα είναι. Όλα τα άλλα είναι απλώς δικαιολογίες.

 

8. Σε ποτά και ξενύχτια

Εννοείται πως θα βγεις, θα πιεις, θα διασκεδάσεις, αλλά μπορείς να κάνεις πολλά περισσότερα, όπως να πας σινεμά, να παρακολουθήσεις μια παράσταση, να ταξιδέψεις, να μάθεις μια ακόμα ξένη γλώσσα, να κάνεις πράγματα που θα σε βοηθήσουν να ανοίξεις τους ορίζοντές σου και να καλλιεργηθείς. Έχοντας μια ποικιλία επιλογών και κάνοντας κάθε φορά κάτι το διαφορετικό, ανακαλύπτεις αρκετές πτυχές του εαυτού σου που δεν ήξερες καν πως υπήρχαν. Επιπλέον, εκφράζεσαι, ξεσπάς, δημιουργείς.

 

9. Με το να χαλιέσαι συνέχεια για τις σπουδές και τις δουλειές σου

Να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς, να προσπαθείς, να το παλεύεις, να μελετάς, να δουλεύεις και να θέτεις πάντα ένα πρόγραμμα. Το άγχος όμως μόνο κακό μπορεί να σου προκαλέσει στην προκειμένη, κι αν βάζεις μικρούς στόχους και κάνεις ένα βήμα τη φορά, τότε θα δεις μεγάλη διαφορά στο αποτέλεσμα. Απόλαυσε τη φοιτητική ζωή, την πτυχιακή εργασία, το μεταπτυχιακό, τη δουλειά σου, τις συναντήσεις με συναδέλφους. Σίγουρα θα καταφέρεις πολύ περισσότερα δίχως άγχος και θα τα απολαύσεις κιόλας. Θα ζοριστείς, ναι, αλλά αξίζει τον κόπο.

 

10. Όταν δεν τα εκτιμάς (τα νιάτα)

Να εκτιμάς τα νιάτα σου γιατί δε γυρίζουν τα άτιμα. Να σε προσέχεις, να σε φροντίζεις, να χτίζεις τις άμυνές σου, να κρατάς μικρό καλάθι και να πατάς στα πόδια σου. Να κάνεις πράγματα που σου αρέσουν και αγαπάς, να ακολουθείς το ένστικτο και τα όνειρά σου, ασχέτως των συνθηκών. Γιατί η ζωή είναι δική σου και δεύτερη -καλώς ή κακώς- δεν έχει. Να υπομένεις και να επιμένεις. Να ζεις όπως θέλεις, προκειμένου να εξασφαλίσεις την ευτυχία σου. Να εκτιμάς την ηλικία σου και να τη ζεις, να μη φοβάσαι να μεγαλώσεις, μα ούτε να το βιάζεσαι όσο είσαι νιάτο.

 

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Γεωργία Μαρίνου
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου