Είμαστε φτιαγμένοι για να μοιραζόμαστε, αυτός είναι κι ο βασικός σκοπός της επικοινωνίας. Μοιραζόμαστε σκέψεις, απόψεις, διλήμματα, αρνητικά ή θετικά συναισθήματα. Κι όμως, όσο απλή κι αν είναι μια τέτοιου είδους σχέση, τόσο πιο περίπλοκη την κάνουμε εμείς. Κάποιες φορές το αντιλαμβανόμαστε και προσπαθούμε να το διορθώσουμε, κάποιες άλλες πάλι, απλά το αφήνουμε στην τύχη του. Αν αναλογιστούμε, κάνοντας έναν μικρό απολογισμό της ημέρας, σίγουρα θα βρούμε -κι ας μην το παραδεχτούμε- τα λάθη επικοινωνίας τα οποία κάνουμε επανειλημμένα, και μας κοστίζουν ακριβά.

 

1. Δε λες αυτό που πραγματικά νιώθεις κι αισθάνεσαι

Η επικοινωνία είναι συναισθήματα. Το να μην εκφράζουμε όλα αυτά που νιώθουμε, όχι μόνο εσωτερική πίεση επιφέρει, αλλά και πολλές παρεξηγήσεις άνευ λόγου κι αιτίας. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να κρατάμε όσα θέλουμε να πούμε μέσα μας, συμπεριφερόμενοι παθητικώς επιθετικά μέχρι να κάνουμε το μεγάλο το «μπαμ». Οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται τι μπορεί να έχουμε εμείς μέσα στο κεφάλι μας. Είναι σημαντικό να υπάρχει η τάση να εξηγήσουμε τη θέση μας, να αντιληφθεί ο άλλος τι στο καλό επιθυμούμε. Κι ας εκτεθούμε, σίγουρα θα βγει σε καλό. Δεδομένου ότι οι άνθρωποι δεν έχουν τηλεπάθεια, οφείλουμε να λέμε ανοιχτά στους άλλους τι είναι αυτό που νιώθουμε.

 

2. Πάντα θέλεις να έχεις τον τελευταίο λόγο

Κάποιες φορές είναι αδύνατον να μην πέσει η καρφίτσα κάτω. Άλλωστε κι η σιωπή, απάντηση είναι. Ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα λοιπόν, είναι αυτό. Το να μην μπορείς να σωπάσεις, είτε πρόκειται για μια απλή κουβέντα, είτε για μια σοβαρή συζήτηση. Πρέπει ν’ αφήνεις χώρο και χρόνο στον συνομιλητή σου. Να προσπαθείς να βάζεις πάντα φρένο στον εαυτό σου, αφήνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο τη συζήτηση να έχει μια ομαλή πορεία. Άφησε και τον άλλον να μιλήσει- συζήτηση κάνεις, δε βγάζεις λόγο.

 

 

3. Πιστεύεις ότι έχεις πάντα δίκιο

Ε λοιπόν, δεν έχεις. Κι αν ακόμη το νομίζεις τότε κάτι πάει λάθος, κάτι δεν κατάλαβες καλά. Πες τη γνώμη σου, τεκμηρίωσε την άποψη και τα πιστεύω σου με επιχειρήματα, αλλά  άφησε τον άλλον να έχει τη δική του γνώμη. Είναι φυσιολογικό να μην είμαστε όλοι οι άνθρωποι ίδιοι- άλλωστε δεν έχουμε τις ίδιες εμπειρίες και βιώματα. Δεν είμαστε σε θέση να επιβάλλουμε ποτέ και σε κανέναν κάτι με το οποίο δε συμφωνεί. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να το σεβαστούμε. Οπότε δε χρειάζεται ούτε να αποδείξεις, μα ούτε και να επιβάλεις πως αυτό που λες είναι πάντα και η δεδομένη αλήθεια. Θα εκπλαγείς με το πόσο λάθος έχεις.

 

4. Δεν ακούς τους άλλους όταν μιλάνε

Είναι ικανότητα και μεγάλο χάρισμα να μπορείς ν’ ακούς πραγματικά τον άλλον. Να σου μιλάει και να προσπαθείς να νιώσεις αυτό που νιώθει. Να έχεις τη δύναμη ν’ αντιληφθείς πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η κατάσταση την οποία βιώνει, πόσο οδυνηρό είναι για εκείνον το πρόβλημα για το οποίο αποφάσισε να σου ανοίξει την καρδιά του και να το μοιραστεί μαζί σου. Συχνά, δείχνουμε ν’ ακούμε μα ποτέ δεν είμαστε εκεί με σώμα και ψυχή. Δύσκολα θα μπούμε στη θέση του- συνήθως δεν το προσπαθούμε καν. Αγνοούμε τα σημαντικά και μεγαλοποιούμε τα ασήμαντα. Αλήθεια, για ποια επικοινωνία μιλάμε αν αντιμετωπίζουμε με αδιαφορία μια κατάθεση ψυχής; Πώς θα συνεννοηθούμε αν δε θέλουμε να καταλάβουμε ο ένας τον άλλον;

 

5. Δίνεις συμβουλές και κρίνεις χωρίς να σου ζητηθεί

Δε χρειάζεται να δίνεις αυθαίρετα συμβουλές και να υποδεικνύεις πάντα το σωστό. Οι πράξεις μιλάνε από μόνες τους. Σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει πως κι εσύ βρίσκεσαι πολλές φορές στη θέση να μη θέλεις ν’ ακούσεις τη γνώμη του άλλου, δε δέχεσαι συμβουλές και προφανώς ούτε καν κριτική. Μια τέτοια κίνηση μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στη μεταξύ μας επικοινωνία με κάποιον άνθρωπο, φέρνοντας στην επιφάνεια αρκετές αντιπαραθέσεις κι εντάσεις. Μην ξεχνάς ότι δεν πρέπει να πατάς την οριοθετημένη αυτή λεπτή και κόκκινη γραμμή ενός ατόμου, ούτε για πλάκα.

 

6. Μιλάς συνέχεια για σένα

Κακό πράγμα ο εγωκεντρισμός. Τελειώνει φιλίες, σχέσεις και συνεργασίες. Μάθε στον εαυτό σου πως όλα καλώς ή κακώς δεν περιστρέφονται γύρω σου. Το να μιλάς ακατάπαυστα για το «εγώ» σου, το να έχεις την ψευδαίσθηση ότι εσύ είσαι και κανένας άλλος, εν καιρώ έχει ως αποτέλεσμα να μείνεις εντελώς μόνος, γιατί πολύ απλά κανένας δε θα θέλει συναναστροφές μαζί σου.  Για να πετύχει μια επικοινωνία, άλλωστε, χρειάζεται διάλογος κι όχι μονόλογος. Δεν αποτελείς αντικείμενο απασχόλησης για τους γύρω σου διαρκώς και για τα πάντα.

 

7. Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε

Άλλα θέλεις, άλλα κάνεις κι άλλα πάλι εννοείς. Το μόνο που καταφέρνεις, με μεγάλη επιτυχία, είναι οι εσφαλμένες ερμηνείες κι υποθέσεις.  Το να μην είσαι ξεκάθαρος, αφήνοντας μια συζήτηση να αιωρείται στον αέρα χωρίς να έχει γερές βάσεις, μη δίνοντας στον άλλον σαφή εξήγηση, αλλά κρατώντας τον στα κρύα του λουτρού της αβεβαιότητας, κλονίζει εξίσου οποιαδήποτε μορφή επικοινωνίας. Το να μην ξέρεις τι θέλεις είναι οκ, γιατί είναι κάτι που αφορά εσένα και τις δεύτερες σκέψεις που ίσως σε βασανίζουν. Το να μη δίνεις στον άλλον να καταλάβει, να του μιλάς γενικά κι αόριστα κι όταν την κάνει μ’ ελαφρά, να ζητάς εξηγήσεις και ν’ αναρωτιέσαι, συχνά δε βγαίνει σε καλό.

 

8. Είσαι απόλυτος

Το να είσαι απόλυτος διχάζει κι αναστατώνει τις ανθρώπινες σχέσεις. Έχεις την εντύπωση ότι είναι προτέρημα, μα μόνο αυτό δεν είναι. Δίχως να το καταλάβεις απομακρύνεις τον άλλον, γιατί αυτό που πιστεύεις και στηρίζεις ακράδαντα δεν μπορείς να το δεις σχεδόν ποτέ με διαφορετική ματιά. Δεν μπορεί να μπει κανείς στην οπτική σου γωνία, προφανώς ούτε κι εσύ στην οπτική γωνία κάποιου άλλου. Κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι δρόμοι της επικοινωνίας σας να μην μπορούν να συναντηθούν ποτέ, παρά μόνο να συγκρουστούν. Το να ταιριάζουμε μ’ όλους δεν είναι εφικτό, αλλά όταν αρνούμαστε να δεχθούμε έστω και τη διαφορετικότητα συγκριτικά με τη δική μας, τότε τελειώνουν όλα πριν καν αρχίσουν κι ο διχασμός πολλαπλασιάζεται.

 

Η καλή επικοινωνία είναι διεγερτική και ταυτόχρονα η μόνη μας επιβίωση. Ας μην τη χάσουμε λοιπόν κι αυτήν.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Γεωργία Μαρίνου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου