Στο παιχνίδι του έρωτα, του σωστού έρωτα, πρέπει να μπαίνεις με όλα σου τα χαρτιά, να ποντάρεις, να ρισκάρεις, να τα δίνεις όλα. Χρειάζεται να προσέχεις όμως, μην χαθεί η μαγεία και το μυστήριο, λένε.

Μαγεία και μυστήριο έχει από μόνος του ο έρωτας, για αυτό δεν πρέπει ούτε να προσέχεις ούτε να φοβάσαι τίποτα. Να μην ανησυχείς για το αν θα τελειώσει, αν θα σβήσει αυτή η φλόγα που καίει μέσα σας. Να φροντίζεις εσύ ο ίδιος να μην σβήσει.

Δε χρειάζεται να την πολύ ζαλίζεις και να την σκαλίζεις άσκοπα, αλλά μόνο όταν πρέπει.

Η αλήθεια λοιπόν είναι, ότι όταν γνωρίζεις κάποιον, τον πρώτο καιρό που όλα είναι ιδανικά και είσαστε μέσα στα μέλια, δεν σκέφτεσαι τόσο έντονα ότι o έρωτας σου μπορεί να φθαρεί, να χαλάσει και να εξατμιστεί ή να χαθεί σιγά-σιγά με την πάροδο του χρόνου, ή από πολλούς άλλους και διαφόρους παράγοντες. Και αυτό είναι το μυστικό. Πρέπει να μείνεις σε αυτό, να μην σε νοιάζει αν θα χαλάσει το γλυκό.

Δεν είναι ουτοπικό, ο έρωτας και ο ενθουσιασμός να κρατάνε καθ’ όλη την διάρκεια της σχέσης. Είναι εφικτό. Ας μην κοροϊδευόμαστε όμως, αυτό δεν θα γίνει αυτόματα. Ναι, ο χρόνος όλα τα φθείρει. Τα αισθήματα μεταβάλλονται, αλλάζουν ένταση, μορφή και συχνότητα. Το κλειδί, το μυστικό της επιτυχημένης σχέσης είναι η έλξη. Και φυσικά το αλατοπίπερο.

Και ακόμα πιο βασικό, να το θέλουν πραγματικά μέσα από την ψυχή τους και οι δύο.

Χρειάζονται κάποιοι κανόνες για να παραμείνουν εραστές και να μην καταλήξουν δύο άτομα που δεν αντέχουν να βρίσκονται στον ίδιο χώρο, δίχως κανένα ίχνος πάθους και ερωτισμού.

Και όπως προείπαμε το κλειδί είναι η θέληση. Ο έρωτας έχει πολλές πλευρές. Πρέπει να θέλουμε να τις ανακαλύψουμε και να τις ζήσουμε χωρίς φόβο.

Ο αρχικός ενθουσιασμός και η καψούρα μπορούν με τον καιρό να γίνουν πιο δυνατά συναισθήματα, πιο πολύ από ότι ήδη είναι.

Μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον χρόνο ως σύμμαχο. Η σχέση περνάει από πολλά στάδια και με την δική μας προσοχή μπορεί να ωριμάσει, να ολοκληρωθεί και να μας φτάσει πολύ κοντά στην ευτυχία. Κακά τα ψέματα, μια καλή σχέση, ένας έρωτας που πατά γερά, σε σωστές βάσεις, δεν μπορεί να κλονιστεί τόσο εύκολα.

Εσύ είσαι αυτός που δεν πρέπει να κουραστείς από τα πολλά «καλά δεν βαρέθηκες τόσο καιρό;» που ακούς. Δεν βαριέσαι όταν κάτι είναι τόσο έντονο, και εξελίσσεται διαρκώς. Όταν σε εκπλήσσει και δεν σου αφήνει περιθώρια να βαρεθείς.

Αυτή είναι η δύναμη του ατόφιου έρωτα. Και στην τελική η ποιότητα της σχέσης, φαίνεται όταν δεν φοβάται την ποσότητα.

Ποσότητα σε χρόνο , ποσότητα σε συναισθήματα, ποσότητα σε έντονες στιγμές.

Όπως ένας άνθρωπος, έτσι και η σχέση, είναι πολύπλευροι και έχουν πολλές πτυχές. Εδώ επιλέγουμε αν θέλουμε να κρατήσουμε κάποιες πτυχές για μας ή να τις φανερώσουμε στο άλλο πρόσωπο. Εδώ πέφτουμε σε μια παγίδα του μυαλού. Πιστεύουμε ότι αν δεν αποκαλύψουμε όλες τις πτυχές μας, θα διατηρηθεί το ενδιαφέρον.

Λάθος, αν θέλουμε ο άλλος, να είναι ο άνθρωπός μας, πρέπει να του φανερωθούμε έτσι ακριβώς όπως είμαστε. Να μας διεκδικεί, και να γοητεύεται επί μακρόν από εμάς, με κάθε πτυχή μας.

Και ναι, εγώ χαίρομαι όταν  βλέπω ζευγάρια να είναι καιρό μαζί και να ζηλεύουν ο ένας τον άλλον, να κάνουν πράγματα μαζί, να καυγαδίζουν και μετά να αγκαλιάζονται.

Να κοιτιούνται σαν γνωρίστηκαν πρόσφατα, και ας ξυπνάνε μαζί καθημερινά, άλλες φορές με ήλιο και άλλες με βροχή. Όταν το βλέπω αυτό, πιστεύω ακόμη πιο πολύ στον έρωτα.

Το είδα, το ένιωσα, και το κράτησα μέσα στο μυαλό μου για να καθησυχάζω και τις δικές μου αμφιβολίες. Αν τους ρωτήσεις ποια είναι η συνταγή, μπορεί να κοιταχτούν και να σου απαντήσουν από κοινού, «έτσι απλά συνέβη, ερωτευτήκαμε, αλλά και εμείς δεν το αφήσαμε στην τύχη του.»

Ο αληθινός έρωτας γίνεται αγάπη με τον χρόνο κι αυτή η μαγική δύναμη είναι που σου δίνει το κουράγιο να ξεπεράσεις την ρουτίνα, και να ανάψουν τα αίματα πάλι, για να ξαναπάρετε για άλλη μια φορά φωτιά. 

 

Συντάκτης: Πέννυ Δημοπούλου