Είτε χώρισες πρόσφατα είτε έχει περάσει καιρός, όσο κι αν δε θες να το παραδεχθείς, μέσα σου γεννήθηκαν «ερωτήσεις-απωθημένα» που κυριεύουν το μυαλό σου και δε λένε να σβήσουν. Από τη μια προβληματίζεσαι ότι αφού τελείωσε το μεταξύ σας είτε ακούσια είτε εκούσια, δεν αξίζει να σκέφτεσαι τι κάνει το πρώην ταίρι σου. Από την άλλη, όμως, αν σου δινόταν η ευκαιρία να ρωτήσεις ευθέως κάποια πράγματα, τότε εύλογα θα την άρπαζες. Εξάλλου δεν πρέπει να αφήνεις την όποια ευκαιρία σού δίνεται, καθώς ίσως σε βοηθήσει να ξεκαθαρίσεις τις σκέψεις σου και ως εκ τούτου να επιτρέψεις στο παρελθόν σου να αρχίσει να ξεθωριάζει και να πάψεις πια να ασχολείσαι με το πρώην ταίρι σου, αλλά να ασχολείσαι με το παρόν και τα νυν συμβάντα και πρόσωπα.

Η φαντασία σου ελεύθερη και αφήνεις το υποσυνείδητό σου να ρωτήσει το πρώην ταίρι σου ό,τι ποθεί. Ήδη έχουν σκιάσει το μυαλό σου πάμπολλα ερωτήματα, τα οποία αναμένεις να απαντηθούν. Πιθανόν οι ερωτήσεις που θα ήθελες να διατυπώσεις είναι οι εξής:

1. Ποιο είναι το χειρότερο πράγμα που έχεις πει για μένα;

Είτε προς το τέλος της σχέσης είτε μετά τον χωρισμό ίσως και να ‘χουν ειπωθεί αρκετά προσβλητικά λόγια στην προσπάθεια του ενός να δικαιολογήσει τη στάση του απέναντι στον άλλο. Ακόμη κι αν δεν ισχύουν όσα υποστηρίζεις, θέλοντας να υπερασπιστείς τον εαυτό σου στο έπακρο, κάποιες φορές καταλήγεις να προσδίδεις στον άλλο αναληθείς χαρακτηρισμούς. Όσο κι αν σε αγαπά κάποιος όταν οι δρόμοι  πρόκειται να χωρίσουν, έστω κι ένα άσχημο πράγμα θα λεχθεί.

2. Πιστεύεις ότι σου προσέφερα όσα το ένστικτο σου περίμενε από μένα;

Κατά την περίοδο που σε φλέρταρε ένιωθε πως θα μπορούσες να προσφέρεις κάποια πράγματα. Γι’ αυτό προσπάθησε να σε γοητεύσει με απώτερο σκοπό να γεμίσεις κάποια κενά και ανέλαβες τον ρόλο να μετατρέπεις όσα δυσαρεστούσαν το πρώην ταίρι σε ευχάριστα. Τα κατάφερες; Έχεις ένα μικρό μερίδιο στην ευτυχία του; Έμαθε ν’ αγαπά περισσότερο μετά από σένα;

3. Αφότου χωρίσαμε πόσο γρήγορα προχώρησες;

Θεωρητικά, αν σε αγαπούσε πραγματικά, θα χρειαζόταν χρόνο για να προχωρήσει; Κάποιες φορές βιάζετε κανείς να προχωρήσει παρακάτω ώστε να βγάλει από το μυαλό του το άτομο με το οποίο χώρισε. Όμως το να περνάει κανείς ανούσια βράδια με διάφορα πρόσωπα, χωρίς να αισθάνεται πραγματική έλξη, μπορεί να θεωρηθεί ότι προχώρησε;

4. Με σκέφτεσαι καθόλου τα βράδια;

Άραγε λείπεις στον/στην πρώην έστω και λίγο; Αν και πλέον η απουσία έγινε κομμάτι της ρουτίνας, θα ήθελες να ξέρεις αν καμιά φορά, ειδικά πριν πέσει για ύπνο, τη στιγμή το μυαλό είναι καθαρό και γυρίσει στο παρελθόν, το πρώην ταίρι σε σκέφτεται. Να μάθεις αν βρίσκεσαι στις σκέψεις του/της κι αν οι αναμνήσεις δεν αφήνουν τον πρώην συντροφό σου να κοιμηθεί ήρεμα.

5. Έχεις μετανιώσει για τον τρόπο που τελείωσε το μεταξύ μας;

Αν δεν υπήρχαν τόσοι καβγάδες για το παραμικρό, μήπως θα μπορούσατε να είστε ακόμη συνοδοιπόροι στη ζωή; Πρέπει σε μια σχέση να υπάρχουν αμοιβαίες επιθυμίες και να ταιριάζουν μεταξύ τους, προτού επέλθει ο χωρισμός. Αν η στάση του ενός ήταν αλλιώτικη και του άλλου διαφορετική, ίσως να ήσασταν ζευγάρι ακόμη. Αλλά πλέον δεν αλλάζει και ό,τι έγινε έγινε. Πάμε για άλλα.

6. Δε σου λείπουν οι μεταμεσονύχτιες συζητήσεις μας;

Πόσες φορές δεν τον/την άφηνες να κοιμηθεί για να ακούσεις ακόμη λίγο τη φωνή του/της. Δε χορταίνατε ο ένας τον άλλο και τώρα αναγκαστικά πρέπει να αποδεχτείτε πως τα μηνύματα στο κινητό για καληνύχτα δε θα έρχονται πια και πως το ταίρι δε θα σου κάνει παρέα πριν πέσεις για ύπνο.

7. Όταν πηγαίνεις σε μέρη που πρωτοπήγαμε μαζί, με σκέφτεσαι;

Έκανε εγκαίνια ένα κέντρο κι εσείς μαζί του, λες και γιορτάζατε την άφιξη νέου ερχομού στο νησί μόνο και μόνο για να νιώσετε ένα φρέσκο αέρα και να ανανεωθεί η σχέση σας. Άραγε όταν ξαναβρέθηκε στο ίδιο μέρος, με διαφορετική πλέον παρέα, πέρασες καθόλου απ’ το μυαλό του πρώην συντρόφου σου;

8. Όταν τρως το αγαπημένο μου φαγητό, τι σκέψεις κάνεις;

Επιλέγει να τρώει άραγε το αγαπημένο σου φαγητό ή προτιμά κάτι άλλο, προσπαθώντας να πείσει τον εαυτό του να μη σε σκεφτεί; Το φαγητό που σου έφτιαχνε και όλες οι μυρωδιές είναι αποτυπωμένες στο μυαλό σου και δε λένε να σβήσουν. Άραγε ο/η πρώην διέγραψε όλα όσα έμαθε για σένα;

9. Νομίζεις ότι ακόμη ασχολούμαι ακόμα με σένα;

Ειδικά αν έχει περάσει καιρός δύσκολο να σκεφτεί κανείς ότι ακόμα σκέφτεσαι το πρώην ταίρι σου. Αλλά μπορείς να ξεχάσεις κάποιον, με τον οποίο δέθηκες μέσα σε λίγες μέρες, μήνες ή χρόνια; Απασχολεί άραγε τον/την πρώην αν ακόμη σε νοιάζει τι κάνει; Θα ήθελε να ξέρει τα δικά σου αισθήματα;

10. Αν με δεις μετά από καιρό, θα μου μιλήσεις;

Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι το τέλος μιας σχέσης σημαίνει ότι τελειώνουν και όλα όσα χτίσατε. Δεν είναι κρίμα; Να μοιράζεσαι τόσες στιγμές με τον άνθρωπό σου κι εν τέλει όταν αντιληφθείτε ότι δεν ταιριάζετε, να πρέπει να ξεχάσετε όλα όσα περάσατε μαζί και να μη λέτε ούτε γεια στο δρόμο; Σίγουρα θα ήθελες να ξέρεις πώς θ’ αντιδράσει το πρώην ταίρι αν σε πετύχει τυχαία στο δρόμο.

Ίσως τελικά αν έκανες αυτές τις ερωτήσεις στο πρώην ταίρι σου και να μην έπαιρνες απαντήσεις, όχι γιατί δε θα ‘χει τη διάθεση να σου απαντήσει, αλλά γιατί επειδή πίσω απ’ αυτή θα φαίνονταν όλα όσα εδώ και καιρό προσπαθούσε να κρύψει.

Συντάκτης: Μαρίνα Αργυρού
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.