pillow2183242342

Είναι γεγονός πως η αλήθεια πάντα βρίσκει τον τρόπο να αποκαλυφθεί, όσα ψέματα κι αν προσπαθήσουν να την επικαλύψουν. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και μέσα σου. Όταν παγιδεύεις τον εαυτό σου, όταν εγκλωβίζεις όλα όσα αισθάνεσαι και δεν τα εξωτερικεύεις υπό τη μορφή που υφίστανται, τότε σε καταπιέζεις και σε «πνίγεις». Κατ’ επέκταση, οτιδήποτε φυλακισμένο εδρεύει στην ψυχή σου σε κάποια φάση θα απελευθερωθεί και θα ανατρέψει την εικόνα που εδώ και καιρό επιδιώκεις μανιωδώς να προβάλεις. Αυτό ακριβώς ονομάζεται emotional backdraft.

Πρόκειται για μια συναισθηματική κατάσταση που θα φέρει στην επιφάνεια αισθήματα λύπης, πόνου, πίκρας κι απογοήτευσης. Όσα βυθίζονταν μέσα σου, θα βρουν τον τρόπο να κολυμπήσουν προς τα έξω και να βγουν από εκεί που τα κλείδωσες. Αν για παράδειγμα είσαι χαρούμενος και απολαμβάνεις κάθε στιγμή, πολύ πιθανόν αιφνιδίως να αισθανθείς έναν κόμπο στο στομάχι. Ίσως νιώσεις πως η ψυχή σου έγινε πεδίο μάχης και παλεύει η αλήθεια με το ψέμα σου, ο τωρινός εαυτός σου με κάποιον προηγούμενο. Η εικόνα που έχτισες μοιάζει να γκρεμίζεται σε δευτερόλεπτα και δεν είναι απαραίτητο πως θα το προσέξουν οι γύρω σου. Εν τούτοις, αυτός που θα παρατηρήσει πολύ στενά την αλλαγή είσαι εσύ. Όπως χαμογελάς, θα σε ταρακουνήσει σαν τσίμπημα μια σκέψη, μια κίνηση, ένας άνθρωπος, ένας χώρος και θα δεσμεύσει τις σκέψεις σου που αφορούν το παρελθόν. Θα θυμηθείς πως κάποτε πόνεσες, πικράθηκες, πληγώθηκες, απογοητεύτηκες. Σαν ξεθωριασμένη ανάμνηση θα γίνει η αναδρομή στο παρελθόν, όσο κι αν το αποφεύγεις, σαν πισωγύρισμα που δεν επέλεξες.

Κρατάς πολλά μέσα σου μέχρι να έρθει η στιγμή της έκρηξης και τότε δε θα ξέρεις πώς να το διαχειριστείς. Θα βομβαρδιστούν οι γύρω σου με όλα τα συναισθήματα που παγίδευες τόσο καιρό στην ειρκτή του βάθους της ψυχής σου. Το ζήτημα, ωστόσο, δεν έγκειται στο αν θα γίνει έκρηξη, αλλά στο κατά πόσο αυτή θα σε ωφελήσει. Αρχικά, την ακούσια αναδρομή στο παρελθόν, θα ακολουθήσουν αισθήματα ντροπής κι ενοχής. Το φορτίο που πίεζες τον εαυτό σου να διατηρεί ήταν πολύ βαρύτερο απ’ όσο ζύγιζε πραγματικά. Σ’ αγάπησες όμως τώρα κι όχι απλώς σε νοιάζεσαι, αλλά σε φροντίζεις και όπως θα ήθελες να σε φροντίζουν. Αντιλαμβάνεσαι πως υπήρξαν φορές που ήσουν πολύ αυστηρός με σένα, που σε τιμώρησες, μη δίνοντας στον εαυτό σου χώρο για δεύτερη ευκαιρία. Απαγόρευες σε σένα να κάνεις λάθη και έθετες όρια πριν καν τα ξεπεράσεις.

Κι όμως η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση που έχεις τώρα δεν αναδύθηκαν τυχαία, αλλά χάρη σε όσα πέρασες. Επομένως, δεν είναι ντροπή ό,τι κι αν νιώθεις ή ένιωσες. Όσο οδυνηρά γεγονότα κι αν συνέβησαν είναι αυτά που σε μεταμόρφωσαν, που σε έκαναν τον άνθρωπο που είσαι σήμερα. Τα συναισθήματα που κάποτε είχαν αρνητικό πρόσημο λειτουργούν πλέον ευεργετικά. Και, πίστεψέ με, θέλει τόλμη, θάρρος, ακόμα και θράσος, να τα βάλεις με τις τερατώδεις αμφιβολίες και τους δισταγμούς και να τα στρέψεις όλα υπέρ σου.

Οι πληγές του παρελθόντος, το ράγισμα της καρδιάς, θα θεραπευθούν με την κατάλληλη αντιβίωση. Κι αυτή η αντιβίωση είναι να αποδεχτείς τα ψυχικά τραύματα, να δεις πόσο εισχώρησαν μέσα σου και να τους δώσεις τον απαραίτητο χρόνο να επουλωθούν. Εσύ ο ίδιος οφείλεις να σε πιάσεις απ’ το χέρι και αν χρειάζεται να ξεκινήσεις ξανά από την αρχή, κοιτώντας μπροστά. Άλλωστε, πίσω δεν πάνε ούτε τα αυτοκίνητα από μόνα τους. Γι’ αυτό κι εσύ βάλε ταχύτητα και ξεκίνα. Ό,τι έγινε έγινε. Το σημαντικό είναι πως αν επιτρέψεις στον εαυτό σου να εκφράσει όσα αισθάνεσαι ή αισθανόσουν, αυτομάτως θα ελαφρύνεις την ψυχή σου και θα έχει περισσότερο χώρο για νέες εμπειρίες, βιώματα και συναισθήματα.

Συμπερασματικά, η πιο γλυκιά επικάλυψη δεν είναι ούτε η σοκολατένια (καλά, κάποιες φορές μπορεί και να είναι), ούτε η γεύση δίχως ζάχαρη. Η πιο απολαυστική γεύση έχει την επικάλυψη της αλήθειας. Αυτή η συναισθηματική έκρηξη που μέλλει κάποια στιγμή να συμβεί θα είναι αναμφίβολα η αποφόρτισή σου. Θα απαλλαγείς από ένα βάρος που σε κρατούσε πίσω. Θα ανακουφιστείς, θα απελευθερωθείς και θα μπορέσεις επιτέλους να ελπίζεις σ’ ένα παρόν πιο φωτεινό με λιγότερες σκιές του παρελθόντος. Είναι όμορφο να μπορεί κανείς να είναι ο εαυτός του και να μη νιώθει ένοχος που ‘χει περάσει από διάφορα στάδια στη ζωή του. Είναι αξιοθαύμαστο να μπορεί κανείς να υπερασπίζεται τον εαυτό του, να μη φοβάται πως θα παρεξηγηθεί αν πει ή κάνει κάτι, να επιλέγει την εξέλιξη έναντι της στασιμότητας. Ακόμα πιο αξιέπαινο είναι να δύναται κανείς να συγχωράει τον εαυτό του και να του δίνει μια δεύτερη ή και χιλιοστή ευκαιρία να διορθώσει κάποια πράγματα.

Το emotional backdraft είναι ένα σωσίβιο που αν και αρχικά θα σου προκαλέσει αναστάτωση, στη συνέχεια θα σε λυτρώσει από κάθε βάρος και τιμωρία, στην οποία έχεις ο ίδιος υποβάλει τον εαυτό σου. Όσα συναισθήματά σου δίσταζες να αποκαλύψεις φανερώνονται και τα παιχνίδια με αντίπαλο εσένα φτάνουν στο τέλος. Νικητής είσαι όπως κι αν λήξει η παρτίδα, διότι μετέτρεψες τα αρνητικά συναισθήματα σε θετικά. Αντί να θλίβεσαι για όσα σου συνέβησαν, να είσαι περήφανος που κατάφερες να ανταπεξέλθεις, που ζεις με πυξίδα την ελπίδα, που σ’ αγαπάς, σε προσέχεις, σ’ αγκαλιάζεις.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Μαρίνα Αργυρού
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.