Είναι γεγονός ότι όλοι έχουν πληγωθεί στη ζωή τους έστω και μια φορά. Όλοι έχουν πονέσει κι έχουν στενοχωρηθεί είτε για ασήμαντα είτε για σημαντικά ζητήματα. Είναι αλήθεια ότι αν δε βιώσεις κάποιες καταστάσεις δε θα μπορέσεις να μπεις στη θέση του άλλου ποτέ, καθώς ο τρόπος που αντιμετωπίζει ο καθένας τις όποιες δυσκολίες της ζωής διαφέρει κατά πολύ. Ακόμη κι όταν νομίζεις ότι υπάρχουν άνθρωποι που τους ήρθαν όλα βολικά, μην τους ζηλέψεις. Απλά θαύμασέ τους, βρέθηκαν μπροστά σε λαβύρινθους προβλημάτων κι αινιγμάτων, η θέληση και η πίστη τους να ανταπεξέλθουν ήταν τόσο ισχυρές, με αποτέλεσμα να χαράξουν ένα νέο δρόμο που δεν υπήρχε πριν, ένα δρόμο στον οποίο το χαμόγελο φέρνει τις λύσεις, ένα δρόμο από τον οποίο δεν εκλείπει το φως και σ’ αυτόν αποκαλύπτονται πολλοί κι εναλλακτικοί δρόμοι διαφυγής.

Αναντίρρητα, θα υπάρξουν στιγμές στη ζωή σου που θα τα βλέπεις όλα θολά, που θα νιώθεις ότι χάνονται οι δυνάμεις σου και θα αισθάνεσαι πως κάνεις απανωτά λάθη, διότι επέλεξες να ακολουθήσεις έναν δρόμο που δεν ήταν πολυσύχναστος. Να είσαι ευγνώμων που εξαρχής είχες τη δύναμη και την τόλμη να βαδίσεις σ’ ένα μονοπάτι, του οποίου το τέλος δε γνώριζες αν υπήρχε και στα πόσα μέτρα θα εμφανιζόταν. Να είσαι ευγνώμων, λοιπόν, που προτίμησες να κινηθείς προς το άγνωστο, διώχνοντας όλα τα περιττά βάρη. Ευχαρίστησε τον εαυτό σου που απαλλάχτηκες κατ’ επιλογήν από το φόβο του αγνώστου και από τις παρωπίδες. Διότι οι παρωπίδες είναι γι’ αυτούς που φοβούνται να κοιτάξουν μπροστά, που δειλιάζουν να ψάξουν πέρα από την ασφαλή διαδρομή. Όλοι αυτοί που νιώθουν ανώτεροι με το να υποτιμούν τον συνάνθρωπό τους, όλοι όσοι χαίρονται με τη λύπη του άλλου, δε θα μπορέσουν ποτέ να πετύχουν στη ζωή τους αν δεν αλλάξουν την οπτική τους προς τη ζωή και προς τους συνανθρώπους τους.

Κάποιες φορές δύνασαι να κρύψεις όλο τον πόνο μέσα σου, τα δάκρυά σου δεν τα αφήνεις να κυλήσουν αλλά προτιμάς να στάξουν μέσα στην ψυχή σου, για να μη θεωρηθείς αδύναμος. Όμως άλλοτε θες να ξεσπάσεις, θες να θυμώσεις, θες να βάλεις τον καθένα στη θέση που του αρμόζει ή έστω να τους βοηθήσεις να δουν αλλιώτικα τη ζωή, ούτως ώστε να μην προσβάλλουν τους άλλους για να ανεβαίνει η διάθεσή τους.

Δυστυχώς, ζούμε σε μια εποχή κατά την οποία οι αιχμές και τα προσβλητικά σχόλια είναι πολύ περισσότερα από τα κομπλιμέντα κι από τις καλές κουβέντες. Επομένως, είσαι γενναίος εσύ που παρέβλεψες το σκοτάδι μιας μερίδας ανθρώπων και επέλεξες να εξελιχθείς και να πορευθείς αναλλοίωτος, χωρίς να δεχθείς τη φθορά των γύρω σου. Ευχαρίστησε κι εσύ με τη σειρά σου αυτόν τον άνθρωπο που υποτίμησε τις ικανότητές σου, που αμφισβήτησε τα όνειρά σου, που προσπάθησε με κάθε τρόπο να σου ρίξει το ηθικό, που σε κατηγορούσε συνεχώς για όλα, που θεωρούσε ότι δεν είχε ισχύ καμιά σου άποψη, που προσποιόταν ότι ήταν φίλος σου αλλά αποδείχτηκε το ακριβώς αντίθετο, που ποτέ δε θεώρησε ότι μπορείς να υλοποιήσεις όσα σκέφτεσαι. Η σιωπή σου είναι το μόνο που αρμόζει σ’ αυτούς τους ανθρώπους που στόχευαν να σταματήσουν την πρόοδο και την ανάπτυξή σου.

Αν και ήταν αρκετά δύσκολο να φτάσεις μέχρι εδώ που βρίσκεσαι σήμερα, εσύ το έκανες να μοιάζει εύκολο κι ότι όλα όσα έχεις πετύχει ήρθαν τυχαία κι ακούραστα. Κι όμως δεν ήταν τίποτα τυχαίο! Εσύ ξέρεις πόσο πείσμα είχες, πόσο πολύ το ήθελες, εσύ ξέρεις πόσα πέρασες αλλά με πίστη, επιμονή, υπομονή κι αφοσίωση τα κατάφερες. Όσες φορές κι αν σε έκαναν οι γύρω σου να πέσεις εσύ σηκώθηκες, αλλά όταν σηκώθηκες δεν ένιωσες ποτέ την ανάγκη να δυσφημιστείς, διότι για σένα πλέον είναι μια συνήθεια να σηκώνεσαι κι όχι να πέφτεις. Εν τούτοις για κάποιους από τον περίγυρό σου η συνήθεια είναι να πέφτουν. Βίωσες όντως κάποιες περιστάσεις περίπλοκες, αλλά κοίταξε ποιος έχεις γίνει, είσαι αυτός που ονειρευόσουν πριν 5 χρόνια και μάλιστα σε πολύ καλύτερη εκδοχή παρά απ’ αυτή που φανταζόσουν. Εν κατακλείδι, όπως λέει κι ο Φρανκ Σινάτρα  «η καλύτερη εκδίκηση είναι η ολοκληρωτική επιτυχία». Τους τάπωσες με τον καλύτερο τρόπο, με το να εξελιχθείς και με το να φέρεις εις πέρας όλα όσα σου ανατέθηκαν κι όλα όσα ονειρεύτηκες. Εσύ κέρδισες μόνο και μόνο που απομακρύνθηκες από τέτοιους σάπιους ανθρώπους, ενώ οι άλλοι έχασαν εσένα, έναν άνθρωπο ξεχωριστό που ό, τι κι αν βάλει στο μυαλό του το υλοποιεί στον υπέρτατο βαθμό.

 

Συντάκτης: Μαρίνα Αργυρού
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου