Αδιαμφισβήτητα, ένας τύπος που αποκαλείται βιβλιοφάγος εκπέμπει απίστευτη ακτινοβολία, καθώς μέσα από την εμπειρία του αναγνώστη και κατ’ επέκταση του πρωταγωνιστή, γεύεται αισθήματα που μέχρι πρόσφατα δεν είχε νιώσει. Κάθε σελίδα ή μάλλον κάθε γραμμή, κάθε λέξη ξεκλειδώνει και διεγείρει τη φαντασία. Εσύ ως ένας τέτοιος τύπος δοκιμάζεσαι και προκαλείς τον εαυτό σου να δει διάφορα θέματα υπό διάφορες πτυχές, γνωστές και μη. Καλείσαι να δεις με όλο το βάθος του σκότους και του φωτός την άποψη του συγγραφέα που φαίνεται υπαινικτικά, συνήθως, μέσα από τις θέσεις των πρωταγωνιστών. Βυθίζεσαι σε τέτοιο βαθμό στο πέλαγος των ιδεών και των εικόνων του κάθε βιβλίου, λες και η ζωή σου αποκόπτεται από την πραγματικότητα και η κάθε στιγμή της μέρας καθρεφτίζεται σε μια πρότασή του. Εικονίζεται ένα τεράστιο πλέγμα συναισθημάτων και σου επιβάλλει να αισθανθείς, ενώ στην κυριολεξία αρνιόσουν κατηγορηματικά να παγιδευτείς σε τέτοιου είδους αισθήματα.

Διαβάζοντας εμπλουτίζεται όχι μόνο το λεξιλόγιό σου αλλά συγχρόνως καλλιεργείται στο έπακρο η φαντασία σου και είτε εκών είτε άκων ασπάζεσαι διάφορες αντιλήψεις που απεικονίζονται εντός του βιβλίου, με αποτέλεσμα να μεταβάλλεται άρδην ο τρόπος που έβλεπες τη ζωή. Όλα όσα απουσιάζουν βρίσκονται αποτυπωμένα μέσα σ’ ένα βιβλίο που προορίζεται μόνο για σένα, καθώς έρχεται να βάλει σε τάξη το καθετί που δεσπόζει στο μυαλό σου. Όλα όσα ονειρεύεσαι κι ανυπομονείς να ζήσεις γίνονται εικόνα σε ένα φύλλο.

Ορισμένες ερωτήσεις που διατυπώθηκαν σιωπηρά στο μυαλό σου έχουν ήδη απαντηθεί κι άλλες βρίσκουν απάντηση μέσω της λαλιάς σου, που επιτέλους γίνεται ηχηρή, όντας επηρεασμένος από κάτι που μελέτησες. Το να επενδύεις τον χρόνο σου σε κάτι που θα επιδράσει θετικά στην εξέλιξή σου είναι ένα θεμελιώδες στοιχείο, καθώς πέραν από το γεγονός ότι γεμίζει το μέσα σου, αυτόματα διαβάζοντας ένα καλό βιβλίο, αντιλαμβάνεσαι πως είναι ανώφελο να χαλάς τη διάθεσή σου για ασήμαντα συμβάντα, τη στιγμή που μπορείς να απολαύσεις τη θέαση μιας έξοχης παράστασης του βιβλίου που διαδραματίζεται στο μυαλό σου.

Ως βιβλιοφάγος έχεις την αρετή ν’ απορροφάς γνώσεις και το κάθε βιβλίο ως μια αστείρευτη πηγή πληροφοριών, στέλνει το μυαλό σ’ εγκεφαλικά ταξίδια. Τα λάθη που έχεις διαπράξει κι εύλογα ίσως συμβούν παρόμοια στο μέλλον, αν και ήταν κολοσσιαίου μεγέθους, δεν ντρέπεσαι να τα συζητήσεις ή και να έρθεις σ’ άμεση αντιπαράθεση με το άτομο που κρύβεται πίσω από το βιβλίο. Αποκαλύπτεσαι πιο εύκολα, αποφεύγοντας την προσποίηση. Αισθάνεσαι την ανάγκη να παροτρύνεις κάποιον να διαβάσει αυτό το βιβλίο, παρά να του εξηγήσεις τον δικό σου τρόπο ερμηνείας. Αναντίλεκτα, έχεις τόσα πολλά να πεις, μα παράλληλα τείνεις να επιζητείς νέες εμπειρίες, οι οποίες θα αποκτηθούν τόσο στη ζωή όσο και στη σκηνοθεσία ενός έργου.

Εν ριπή οφθαλμού τα πάντα στην πραγματικότητα αλλάζουν κι εσύ αναμένεις να βρεις μια διέξοδο, η οποία θα σε καθοδηγήσει στον σωστό δρόμο. Κι εντελώς απρόσμενα βλέπεις ένα βιβλίο να βρίσκεται σε μια γωνιά και να κραυγάζει να το μελετήσεις εξονυχιστικά. Όσες φορές κι αν διαβάσεις ένα βιβλίο και μάλιστα το ίδιο, κάθε φορά το πλοίο των σκέψεων θα σαλπάρει σ’ άλλα νησιά, καθώς μόνο και μόνο μέσω μιας λέξης, δύναται να υποκρύπτονται πολλά βαθυστόχαστα νοήματα και τρανταχτές αλήθειες που μέχρι πρότινος φοβόσουν να παραδεχτείς και να αποδεχτείς.

Έχοντας σεβασμό προς τη γλώσσα, κλειδώνεις όλες τις εικόνες που κρύβονται στον θησαυρό ενός έργου, ούτως ώστε να ξεκλειδώνεις την ειρκτή των σκέψεων σου και να απελευθερώνεις την κάθε σου ιδέα. Είσαι έτοιμος να μιλήσεις για τα ταξίδια του μυαλού, είσαι πρόθυμος να μοιραστείς τις έγνοιες σου και να πραγματωθεί έτσι ένας διάλογος με άλλους βιβλιοφάγους που θα επιδείξουν απόλυτη ταύτιση και κατανόηση όσον αφορά το πάθος σου για όλα όσα βιώνεις. Μαθαίνεις, αποβλέποντας να μάθεις επί της ουσίας, διαβάζεις κάτι και επιλέγεις τι να υιοθετήσεις, χωρίς να επιδιώκεις να απορροφήσεις μια πληροφορία για να την επιδείξεις παρακάτω. Ό, τι κάνεις, το πράττεις, με απώτερο σκοπό να το κρατήσεις για σένα, πρωτίστως να σε βοηθήσεις κι έπειτα να στηρίξεις όποιον σ’ έχει ανάγκη.

Το πιο αξιέραστο κι αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως με όποιον τρόπο κι αν ερμηνεύσεις τα λεγόμενα ενός ικανού συγγραφέα, για σένα είναι κέρδος. Άλλωστε η γνώση είναι μόνο κέρδος, αφού δεν μπορεί να χαθεί, ακόμη κι αν επιδιώξεις να σβήσεις κάτι από τη μνήμη σου. Όλα όσα διαβάζεις είναι ένα δώρο από σένα για σένα. Όμως οφείλεις να είσαι προσεκτικός ως προς το τι διαβάζεις και τι θα επιλέξεις να ασπαστείς, καθώς η κριτική σκέψη χρειάζεται να υπάρχει, για να αντιληφθείς τι σε αντιπροσωπεύει και τι όχι. Είναι ωραίο να μαθαίνεις να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου, να εκπροσωπείς εσένα και το κάθε τι που διατυπώνεται από το στόμα σου ηχηρά, να είσαι σε θέση να το υποστηρίξεις με επιχειρήματα, αλλά και γιατί όχι, με παραπομπές σε βιβλία που σε βοήθησαν να αποσαφηνίσεις όλες τις θολές σκέψεις και κυρίως να σε μάθεις καλύτερα.

Συλλέγεις ένα υλικό, το μελετάς και συνεπακόλουθα κρατάς ό,τι σε αγγίζει και ό,τι δεν σε αντιπροσωπεύει το πετάς, κάτι αντίστοιχο περίπου μ’ αυτό που κάνεις στις εργασίες του πανεπιστημίου. Εσύ διαμορφώνεις τον χαρακτήρα σου, εσύ ελέγχεις αν θα επηρεάζεσαι ή όχι. Εν κατακλείδι, εσύ είσαι υπεύθυνος σχετικά με το ποια πόρτα θα ανοίξεις και ποια θα διπλοκλειδώσεις, ποιες εμπειρίες της φαντασίας που σε ωθεί ένα βιβλίο θα γίνουν στην κυριολεξία εμπειρίες της ζωής και ποιες θα παραμείνουν εγκλωβισμένες στο επικρεμάμενο συννεφάκι.

Συντάκτης: Μαρίνα Αργυρού
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου