Είναι αμέτρητες οι φορές που πάλεψες μόνος με τις εσωτερικές σου σκέψεις, με την πολυλογία του μυαλού σου, και παρά το πολύωρο παίδεμα βρέθηκες σε αδιέξοδο. Στην προσπάθειά σου να βγάλεις μια άκρη κατέληξες να μιλάς στους δικούς σου ανθρώπους, στην οικογένειά σου, το ταίρι και τους φίλους σου, αποκαλύπτοντας όλα όσα σε προβληματίζουν. Όπως ήταν αναμενόμενο, αισθάνθηκες λύτρωση τη στιγμή που ειπώθηκαν όσα σε βάραιναν. Ο άνθρωπος που εμπιστεύτηκες και που θεωρούσες πολύ δικό σου πρόσωπο, θέλοντας να τονίσει πως θα παραμείνει δίπλα σου, πιθανόν να σου είπε αρκετές φορές «ό,τι χρειαστείς πάρε με». Το εννοούσε άραγε και αν το εννοούσε γιατί δεν απάντησε όταν τον είχες ανάγκη και κάλεσες;

Δεν αμφισβητεί κανείς την τρομερή ανακούφιση που αισθάνθηκες όταν ανέφερες σ’ έναν δικό σου αυτά που σε ταλάνιζαν και δε σε άφηναν να κοιμηθείς το βράδυ. Ήταν κάτι που χρειαζόταν η ψυχούλα σου, να νιώσει ότι δεν είναι μόνη, ότι έχει τους κατάλληλους ανθρώπους κοντά της που θα τη βοηθήσουν να απαλλαγεί από κάθε φορτίο. Είσαι πολύ τυχερός αν έχεις άτομα στη ζωή σου που είναι πρόθυμα να αντικαταστήσουν την ταραχή της ψυχής με γαλήνη κι αταραξία, που σου προσφέρουν αγάπη και κατανόηση. Όμως το «πάρε με ό,τι ώρα και να ‘ναι για ό,τι χρειαστείς» πολλές φορές δεν επαληθεύεται στην πράξη, ακόμα κι αν μιλάμε για κολλητούς φίλους.

Ορισμένες φράσεις έχουν πλέον στερεοτυπική αξία. Λες κάτι δίχως να το εννοείς απόλυτα. Είναι γεγονός πως το «πάρε όποτε θες για ό,τι χρειαστείς» χρησιμοποιείται συχνά σε διάφορες φάσεις της ζωής μας. Προκύπτουν ποικίλες ερμηνείες αν πάρεις τηλέφωνο το άτομο που σε παρότρυνε να καλέσεις και δεν απαντήσει. Σίγουρα το να πάρεις τηλέφωνο τον άλλο σε δυνητικά ακατάλληλη στιγμή είναι ένδειξη πως κάτι σημαντικό σου συμβαίνει και πως για σένα είναι σημαντικό να απαντήσει για να σε καθησυχάσει ή για να ακούσεις τη γνώμη του. Παίρνεις το θάρρος να του μιλήσεις, όμως το άτομο που νόμιζες πως θα ‘ναι εκεί για σένα δεν απαντά. Γιατί δεν το σήκωσε, ενώ ο ίδιος σου είπε να πάρεις; Μήπως το είπε επειδή πίστευε πως δε θα ενοχλούσες σε ώρα ακατάλληλη, σε στιγμή που ήξερες πως δεν μπορεί να μιλήσει; Βέβαια, δεν μπορείς πάντα να γνωρίζεις το πρόγραμμα του άλλου και σε τι φάση τον πετυχαίνεις όταν παίρνεις τηλέφωνο. Όμως, αν γνωρίζεστε ξέρεις λίγο-πολύ τις συνήθειές του. Για παράδειγμα, αν για κάποιον ο ύπνος είναι ιερός, μπορεί όταν ξεστόμισε αυτή τη φράση να μην αναλογιζόταν πως θα τον ξυπνούσες άγρια χαράματα.

Ένα άλλο σενάριο που κάποιος δε σου σηκώνει το τηλέφωνο ενώ σε έχει ενθαρρύνει να καλέσεις, είναι να βλέπει την κλήση σου και να περιμένει να βρεθεί σε ένα περιβάλλον που θα μπορέσετε να τα πείτε με την ησυχία σας για να σε καλέσει πίσω. Όταν απομακρυνθεί απ’ τη βαβούρα, θα είναι σε θέση να σε συμβουλεύσει και να σε βοηθήσει να ηρεμήσεις. Δε σημαίνει πως σε αγνοεί και με το που βρει ευκαιρία, το να σου μιλήσει θα είναι απ’ τα πρώτα πράγματα που θα κάνει.

 

 

Υπάρχει φυσικά και η περίπτωση που το άτομο ενώ έχει κάθε καλή θέληση να σ’ ακούσει και να αναζητήσετε μαζί τρόπους επίλυσης διαφόρων προβλημάτων, επιλέγει να μην απαντήσει, διότι έχει κάτι άλλο κανονισμένο. Είναι θέμα προτεραιοτήτων το πότε θα επιλέξει να αφιερώσει χρόνο σε σένα. Μπορεί εκείνη τη στιγμή να βγήκε να διασκεδάσει, να περνάει καλά με το ταίρι του, να έχει να ανάγκη να αφιερώσει χρόνο στον εαυτό του. Ο άνθρωπος αυτός θα σου απαντούσε μόνο αν εκείνη τη στιγμή δεν ήταν απασχολημένος, ίσως αν ήταν σπίτι και βαριόταν. Θα σου μιλήσει μόνο όταν του το επιτρέπει το πρόγραμμά του. Ή μπορεί και να σου απαντούσε αν δεν είχε το τηλέφωνο στο αθόρυβο. Κι αν σε προβληματίζει γιατί ένας άνθρωπος βάζει το τηλέφωνο στο αθόρυβο ενώ ξέρει πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να χτυπήσει, σκέψου μόνο πόσο εύκολο είναι στις μέρες μας να αποσπαστεί η προσοχή μας.

Κάποιος πάλι μπορεί να μην απαντήσει στην κλήση σου, γιατί εκείνη την ώρα είναι στη δουλειά και προσπαθεί να αποδώσει στο έπακρο, χωρίς να καθυστερήσει να 0λοκληρώσει τα καθήκοντά του. Ειδικά σε ένα περιβάλλον που δεν είναι εκείνος αφεντικό, μπορεί από τον κανονισμό της δουλειάς του να του απαγορεύεται να απαντά σε κλήσεις που αφορούν σε προσωπικά ζητήματα εν ώρα εργασίας. Οπότε, όσο κι αν καίγεσαι, περίμενε πρώτα να περάσει ένα οχτάωρο πριν κατεβάσεις μούτρα.

Το ιδανικό σενάριο βέβαια θα ήταν να τηλεφωνήσεις και αμέσως το άτομο που εμπιστεύεσαι και νιώθεις ασφάλεια κοντά του να έρθει εκεί που είσαι και να σου δώσει την αγκαλιά που αποζητάς. Άλλο το τηλέφωνο και άλλο η παρουσία. Επομένως, αν κάτι τύχει και δε σου απαντήσει ο άνθρωπος που καλείς, -πού ξέρεις;- μπορεί και να βρεθεί μπροστά σου σε λίγο, να προτίμησε να έρθει να λύσετε από κοντά όσα σε βαραίνουν κι όχι δια του τηλεφώνου.

Φυσικά υπάρχει και η περίπτωση το άτομο που σου είπε να καλέσεις όποτε θες να μην το εννοούσε και να το είπε από ευγένεια ή για να το πει. Στα λόγια είναι εύκολο να πούμε πολλά πράγματα που δεν εννοούμε, για να φανούμε καλοί ή γιατί το έφερε η κουβέντα και δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς. Επομένως, αν καλέσεις -ίσως και παραπάνω από μία φορά-, δεν πάρεις ποτέ απάντηση και δε λάβεις καμία κλήση πίσω, ίσως το πρόσωπο να μη σε νοιάζεται όσο νόμιζες.

Υπάρχει πάντα και η πιθανότητα το άτομο να μην είναι σε φάση να σε βοηθήσει να λύσετε τα δικά σου θέματα. Μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα, μπορεί να τον απασχολούν προσωπικά ζητήματα και να μην είναι σε φάση να μιλήσει σε κανέναν. Δε βρίσκουν όλοι το θάρρος να εκφράσουν ανοιχτά όσα τους απασχολούν και να αναζητήσουν στήριξη.

Όπως και να ‘χει, πριν παρεξηγηθείς στην πρώτη αναπάντητη κλήση, ψάξει λίγο παραπάνω τη μπορεί να συμβαίνει που ακόμα δεν έλαβες απάντηση. Ίσως να ‘ναι δύσκολο όσο σε τρώει το πρόβλημά σου, όμως υπάρχουν κι εκείνοι που θέλουν να ‘ναι εκεί για σένα κι απλώς αυτή τη στιγμή αδυνατούν.

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Μαρίνα Αργυρού
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.