Αλήθεια έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσες είναι γλώσσες που ομιλούνται στον πλανήτη; Σκέφτηκες πώς οι άνθρωποι ενώ μιλάμε μεταξύ μας τόσες διαφορετικές γλώσσες πάντα βρίσκουμε μια κοινή για να συνεννοηθούμε; Στη σκέψη και μόνο αρχίζεις να χάνεις το μέτρημα και αυτό γιατί σύμφωνα με στατιστικές, οι επίσημες ομιλούμενες γλώσσες μέχρι κι αυτή τη στιγμή φτάνουν κοντά στις 7.000. Πέρα από αυτές όμως υπάρχουν άλλες 1.700 διάλεκτοι οι οποίες χρησιμοποιούνται από πολλά μέρη της γης.

Μέσα σε αυτόν τον τετραψήφιο αριθμό όμως επικρατούν κάποιες γλώσσες οι οποίες είναι οι πιο διάσημες, γιατί χρησιμοποιούνται από το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού. Το σίγουρο είναι πως μέσα στον επόμενο αιώνα σχεδόν οι μισές από αυτές τις περίπου 7.000 χιλιάδες γλώσσες θα έχουν εξαφανιστεί. Όχι γιατί θα αφανιστεί κάποιο μέρος του πλανήτη αλλά επειδή η χρήση τους δε θα υφίσταται.

Λόγω αυτής της ευρείας ποικιλίας γλωσσών, πολύ συχνά γίνονται έρευνες για διάφορα ζητήματα που τις αφορούν και επειδή εμείς εδώ ως γνωστόν είμαστε ερωτιάρηδες, θα ασχοληθούμε με τις έρευνες που αφορούν τις πιο ερωτικές γλώσσες του κόσμου. Πριν προχωρήσουμε στο top 5+1 όμως, να σας πω πως αυτός ο πίνακας των πιο ερωτικών γλωσσών επηρεάζει σε μικρό βαθμό τους ταξιδιώτες και την επιλογή του προορισμού τους. Αυτό όμως δεν ισχύει για τις περιπτώσεις άλλων επιθυμιών μας. Για παράδειγμα, όταν μιλάμε για ερωτικό δείπνο, οι μουσικές επιλογές μας συνήθως κυμαίνονται στις πρώτες 3 χώρες που θα δείτε και παρακάτω. Αυτό ισχύει γιατί όπως έχει εξηγήσει η γλωσσολόγος Αλεξάνδρα Στεβάνοβιτς, γλώσσες οι οποίες καταλήγουν σε φωνήεντα και προφέρονται με πιο ανοιχτό στόμα, είναι κι εκείνες που δέχεται το αυτί ευκολότερα και θεωρείται ότι έχουν αυξημένη μουσικότητα. Γι’ αυτό και τις επιλέγουμε στις ταινίες που θα δούμε, στα βιβλία που θα διαβάσουμε και στους ανθρώπους που γενικότερα βρίσκουμε ελκυστικούς.

 

1. “Oh amore”- Ιταλικά

And the Oscar goes to… Italy! Και ναι, η πρωτιά ανήκει στους Ιταλούς και αυτό γιατί, η ιταλική γλώσσα έχει τα λιγότερα σύμφωνα, με αποτέλεσμα η ομιλία τους να έχει μια πιο μελωδική ροή η οποία διεγείρει τον ακροατή περισσότερο από κάθε άλλη γλώσσα. Βασικό ρόλο παίζει και η προφορά του “R”, του γράμματος που φέρνει μια ξεκάθαρα ερωτική υπογραφή. Έχει τη γοητεία του, δεν μπορώ να πω.

 

2. “Ηοla mi amor!”- Ισπανικά

Με ελάχιστο ποσοστό διαφοράς στη δεύτερη θέση βρίσκονται τα Ισπανικά για τους ίδιους ακριβώς λόγους με τα Ιταλικά κι όλα αυτά σύμφωνα πάντα με τις έρευνες γλωσσολόγων οι οποίοι ισχυρίζονται πως οι γλώσσες που ακολουθούν το μοτίβο φωνήεν-σύμφωνο- φωνήεν είναι κι αυτές που κάνουν τους παλμούς τις καρδιάς μας να χτυπάνε κόκκινο.

 

3. “Mon amour”- Γαλλικά

Στο 3ο βάθρο πατάει η Γαλλική γλώσσα η οποία αμφιλεγόμενα βρίσκεται εδώ μιας και λόγω των συμφώνων που δεν προφέρουν όπως πολλοί άλλοι λαοί κάνει τη γλώσσα αυτή λιγάκι πιο ελκυστική αλλά αυτό δεν ισχύει για όλους. Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων δεν ελκύεται τόσο πολύ από το γνωστό «γο» στη γαλλική προφορά. Εδώ που τα λέμε όμως άμα σου προσφέρουν κάθε μέρα croissant λίγο πιο κάτω απ’ τον πύργο του Eiffel η λύμπιτο θα χτυπήσει κόκκινο και χωρίς να ακούσεις άλλη λέξη.

 

4. “Szerelem”- Ουγγρικά 

Βάλτε λίγο στο google τη λέξη szerelem που στα Ουγγρικά σημαίνει αγάπη και πείτε μου, δε θέλετε να ακούσετε κι άλλο; Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού πάντως αυτό έπαθε όταν σε έρευνα που συμμετείχαν ένιωσαν την ανάγκη να μη σταματήσει ο ομιλητής να μιλάει. Γι’ αυτό το λόγο τα Ουγγρικά δικαιωματικά βρίσκονται στην τέταρτη θέση μιας και οι παλμοί της καρδιάς στο άκουσμά τους ανέβηκαν απότομα και ο ενθουσιασμός των συμμετεχόντων στο άκουσμα της Ουγγρικής γλώσσας ήταν μεγάλος.

 

5. «Αγάπη μου»- Ελληνικά

Αλίμονο αν λείπαμε εμείς από αυτή την αναμέτρηση. Μέσα στο top 5 των πιο ερωτικών γλωσσών βρίσκονται λοιπόν και τα ελληνικά. Η αλήθεια όμως είναι πως η θέση της δικής μας γλώσσας μέσα από διάφορες έρευνες αμφιταλαντεύεται και ο λόγος είναι γιατί παρά το γεγονός ότι συχνά μπορεί να μας ρωτάνε αν μιλάμε Ιταλικά (και τους Κύπριους Ισπανικά ) η μελωδία της γλώσσας μας δεν είναι τόσο τραγουδιστή όσο των υπόλοιπών χωρών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να θεωρείται μια sexy γλώσσα από μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού αλλά όχι τόσο όσο άλλες. Βέβαια εμείς έχουμε τον ερωτισμό στο αίμα μας, αν το χάνουμε και λίγο στη γλώσσα δεν πειράζει. Ξέρουμε άλλα κόλπα.

 

5+1. Του σώματος 

Και δε θα μπορούσα να μην αναφερθώ σε αυτή τη γλώσσα· σε αυτήν που για μένα θα έπρεπε να κατέχει την πρώτη θέση. Η γλώσσα του σώματος λοιπόν, αυτή η μοναδική γλώσσα που ενώνει με τόση ευκολία όλους τους ανθρώπους, που μια χειρονομία, μια πράξη, ένα βλέμμα μπορεί να μεταφράσει χιλιάδες μηνύματα, υπονοούμενα και σκέψεις που καμία άλλη γλώσσα δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα. Γιατί η αίσθηση που έχει μεγαλύτερη ανάγκη ο άνθρωπος είναι καταβάθος η αφή, γιατί μόνο τότε καταλαβαίνεις τα πάντα.

 

Εσείς λοιπόν σε πια γλώσσα θα θέλατε να μιλήσετε απόψε;

Συντάκτης: Τζένη Άστρα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου