Οι κανόνες του παιχνιδιού του χουχουλιάσματος είναι απλοί. Συμμετέχοντες: μέχρι δύο. Απαραίτητα υλικά: χνουδωτές κάλτσες, φαρδιές πιτζάμες κι άφθονες κουβέρτες. Προαιρετικός εξοπλισμός: σοκολάτες, πατατάκια, πουράκια και πάσης φύσεως μαλακιούλες που βρήκες στο περίπτερο της γειτονιάς. Επιδιωκόμενοι στόχοι: φτιάξε το δικό σου κλαμπ με την αγαπημένη σου playlist, το δικό σου σινεμά με τις σειρές στο pc σου και λιώσε με την άνεσή σου.

Το χουχούλιασμα. Γένους ουδετέρου, προσδιορίζεται από τους πιο ψαγμένους στη ζωή σαν μια ιδέα κι εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα κατά τους κρύους χειμερινούς μήνες. Για τη μέγιστη απόδοσή του μάλιστα απαιτεί να σεταριστεί με τις αγαπημένες XL πιτζάμες σου και μια μαλακή κουβέρτα.

Μάλιστα, καλά το κατάλαβες, το χουχούλιασμα είναι και θα είναι η πιο safe και low budget επιλογή των ημερών μας. Δεν τίθεται θέμα αντικοινωνικότητας ή βαρεμάρας για όσους το επιλέγουν, κυνικέ φίλε μου! Είναι μια έξυπνη επιλογή γι’ αυτόν που βαρέθηκε να υποχρεώνει τον εαυτό του να βγει έξω από το σπίτι του για να περάσει καλά.

Μια επιλογή που έρχεται με θράσος να σπάσει την κλισέ –αλλά αν μη τι άλλο ηρωική– έξοδο του Σαββατόβραδου, να σε γλιτώσει από το συνωστισμό και τα πιθανά τσαλαπατήματα που συχνά την πλαισιώνουν, καθώς και το –όχι και τόσο λατρεμένο– hangover της επόμενης μέρας που συνήθως τη συνοδεύει.

Σε αυτό το παιχνίδι επιλέγεις συνειδητά να αποφύγεις κάθε λογής ανούσια συναναστροφή και να φτιάξεις το δικό σου οχυρό ενάντια στη βαβούρα και την πολυκοσμία. Έχεις διαλέξει αυστηρά τη συντροφιά σου. Μπορεί να προσδιοριστεί ως το σύνολο των στιγμών που επιλέγεις να μοιραστείς τη σιωπή σου παρέα με μία κούπα ζεστή σοκολάτα και χουχουλιάρικες αγκαλιές.

Τα λεπτά που οι σκέψεις σου δεν έχουν την  ανάγκη να φιλτραριστούν για να γίνουν αρεστές και να αρμόζουν στα κοινωνικά «πρέπει». Το χουχούλιασμα θα μπορούσε να παρομοιαστεί με τις βαθιές ανάσες που γεμίζουν τα πνευμόνια σου με οξυγόνο μέσα στην αποπνικτική ατμόσφαιρα της καθημερινότητάς σου.

Στιγμές αυθεντικές που βρίσκεις όλη την ασφάλεια που χρειάζεσαι στη ζεστασιά που σου προσφέρει απλόχερα η αγαπημένη σου ηλεκτρική κουβέρτα. Αν και μεταξύ μας καμία κουβέρτα και κανένα θερμαντικό σώμα δεν προσφέρει και δεν μπορεί να αντικατασταθεί με μια -μηδενικής κατανάλωσης- αγκαλιά.

Μια αγκαλιά από τον άνθρωπό σου, που η παρουσία του και μόνο συνάδει πλήρως με τη διάθεση του χουχουλιάσματος. Ένα παιχνίδι για δύο, λοιπόν, που δεν έχει ανάγκη να στολιστεί από βαρύγδουπες δηλώσεις και τρυφερά λόγια σε ειδυλλιακά τοπία για να παρασημοφορηθεί με την ταμπέλα του ρομαντικού.

Χωρίς να χρειάζεται ο γυναικείος ψυχαναγκασμός, που δεν είναι άλλος από το να παίξει το notebook στην οθόνη της τηλεόρασης, για να σου θυμίσει τον ορισμό της αληθινής αγάπης. Αυτή η στιγμή απαιτεί την ησυχία, ο ρομαντισμός της άλλωστε γεννιέται μέσα από αυτή.

Μια στιγμή ντυμένη με το μανδύα της σιωπής που όμως είναι ικανή να σου χαρίσει ένα καταιγισμό συναισθημάτων κι ονείρων που βρίσκουν κοινωνούς εσένα και τον παρτενέρ σου στο χουχούλιασμα. Σκέψεις αυθεντικές που επικοινωνούν με τη γέφυρα που σχηματίζουν νοερά τα σώματά σας μέσω της αγκαλιάς.

Έτσι επανδρώνεις το οχυρό σου μαζί με τον άνθρωπό σου. Βάζεις τους κανόνες που εσύ θες και φτιάχνεις ένα κάστρο με βάση τον καναπέ και τις κουβέρτες που δεν μπορεί, όμως, να αλωθεί από τη λαίλαπα του επιφανειακού έξω κόσμου.

Στα πιο απλά πράγματα κρύβονται και οι μεγαλύτεροι θησαυροί κι ο κατάλληλος τρόπος για να τους ανακαλύψεις δεν είναι άλλος από το παιχνίδι του χουχουλιάσματος. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα ετοιμαστείς να βγεις για άλλη μια κοινότυπη βραδιά δώσε μία εύκαιρία στο χουχούλιασμα με το ταίρι σου και ζεστή σοκολάτα. 

Επιμέλεια Κειμένου Μυρτώς Τσιτσιδάκη: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Μυρτώ Τσιτσιδάκη